Cheers to the new year! Er ligt weer een nieuw hoofdstuk voor ons en hoewel je natuurlijk op iedere dag van het jaar kunt werken aan je doelen, plannen & wensen, is zo’n jaarwisseling hét moment. Vooruitblikken op 2024: hier wil ik op persoonlijk en zakelijk gebied mee aan de slag. Lees maar mee!

Meer tijd voor mezelf

In principe kun je op iedere dag van het jaar je doelen, plannen en wensen formuleren, bijsturen en onder de loep nemen. Voor mij voelt de jaarwisseling altijd als het perfecte moment daarvoor: het voelt als een nieuwe start. Dit jaar verliepen de feestdagen voor mij heel anders dan de afgelopen jaren. Ik vierde kerst op Aruba, zonder man en kinderen, en kwam twee dagen voor de jaarwisseling weer thuis bij mijn gezin. Ik heb een kleine twee weken heerlijk kunnen relaxen en ontspannen en tijd met mijn familie doorgebracht: wat ontzettend fijn! Door die vakantie op Aruba kon ik het moederschap even compleet op pauze zetten en had ik superveel tijd voor mezelf. Het was precies wat ik op dit moment nodig had! Waar ik me eerder in 2023 al regelmatig meer Karin dan mama voelde door tijd voor mezelf in te plannen en selfcare op te schalen, was dit wat dat betreft de perfecte afsluiter na twee pittige jaren. In 2023 kon ik beter loslaten, stelde ik prioriteit aan mijn gezin én mijn werk en kon ik beter onderscheid maken tussen werkuren en vrije tijd. Klinkt allemaal perfect hè, maar in het laatste kwartaal kreeg ik toch nog even flink de deksel op mijn neus. Goed moment om vooruit te blikken. Wat er in 2024 voor doelen, plannen & wensen op het programma staan? Lees maar mee!

Leefstijl-verander-goals

Wat mijn leefstijl-verander-goals betreft, piekte ik niet echt in 2023. Na een korte opleving begin van het jaar kakte ik al snel in, om aan het eind van het voorjaar weer even terug te komen, met name op het gebied van meer bewegen. Ik heb heel wat afgewandeld, maar na de zomervakantie verdween de motivatie weer en ik heb ‘m sindsdien nog niet teruggevonden. Op het gebied van voedzaam eten heb ik mijn motivatie in oktober weer hervonden, maar bewegen staat echt totaal niet op m’n prioriteitenlijstje. Een vol hoofd, veel drukte op werkgebied én die ellendige regendagen: ik kon me er gewoon níét toe zetten. Maar die knop gaat wel weer om, want ik wil het wel. Met name om van die ellendige bekkenklachten af te komen, maar ook om het afvallen een boost te geven. Echter weet ik ook dat ik eerst ruimte in mijn hoofd moet creëren om hier vol voor te kunnen gaan. Eerst even wat probleempjes op werkgebied tackelen, de jongste die op school gaat beginnen en dan: zeeën van tijd om iedere dag te wandelen to start with. Het komt goed!

zomer 2023 - Mama's Meisje blog

Alle kids naar school!

Ja, je leest het goed: vanaf eind mei verandert er een heleboel in huize Mama’s Meisje! Ons kleinste kippetje wordt alweer 4 jaar en dat betekent dat ze gaat starten op de basisschool. Waar ik bij Suus nog heel gespannen naar die nieuwe fase toeleefde, gebiedt de eerlijkheid mij nu te zeggen: ik kan niet wachten tot het zover is… Echt, ik ben dol op mijn kinderen en houd onvoorwaardelijk veel van ze. Maar jeetje, ik was éven vergeten hoe pittig die laatste maanden vóór het starten op school ook alweer kunnen zijn. Laten we het erop houden dat onze dame er nu al helemaal klaar voor is en dat het niet alleen voor mij, maar ten eerste en zéker voor haar echt top gaat zijn dat ze eindelijk naar school mag. Ze is eraan toe en ik ook. Na al die jaren is het huis straks leeg tijdens de schooluren en dat geeft mij weer een heleboel ‘extra’ tijd. Ik ga me zeker niet vervelen: heb al in grote lijnen bedacht hoe ik die tijd ga besteden, onder andere dus aan mijn leefstijl-verander-goals!

Werk-vrije tijd balans

In 2023 ging het me stukken beter af om de balans tussen werk en vrije tijd te bewaken. Ik had mezelf aangewend om altijd maar door te gaan, zat vaak ’s avonds nog uren door te werken. Dat heb ik afgelopen jaar een stuk minder gedaan: alleen op de piekmomenten of bij onvoorziene omstandigheden, zoals wanneer één van de kinderen ziek was waardoor ik overdag niet kon werken. Vond het wel spannend hoor, maar zei vaker ‘nee’ tegen opdrachten omdat het anders gewoon teveel werd voor me. Heeft alsnog een omzetrecord niet in de weg gestaan, dus bleek achteraf een goede keuze. Dit bracht ook meer rust en tijd voor andere dingen zoals ’s avonds lezen, een serie kijken of op tijd gaan slapen. Maar het kan altijd nog een stukje beter, want eerlijk is eerlijk: een gezin met drie jonge kinderen inclusief huishouden, een sociaal leven, een eigen bedrijf voor mij, een boerderij naast zijn baan voor Erik: het is áltijd druk bij ons en we hebben regelmatig te weinig uren in een dag. Waar het de eerste maanden van 2024 nog even volle bak ‘strakke planning’ wordt om de balans tussen gezin, werk, huishouden, sociale agenda, sport en vrije tijd te managen, verwacht ik dat het vanaf mei allemaal een stukje beter te behapstukken wordt. Doordat Linn straks naar school gaat, heb ik op mijn ‘niet-opvang dagen’ meer uurtjes alleen. Die ik dus perfect kan inzetten om te werken, het huishouden te doen en wat tijd voor mezelf over te houden. Ik hoop dat dit in praktijk net zo goed uitpakt als dat het in theorie al maanden door mijn hoofd spookt. Dit zou betekenen dat ik er, op de momenten dat de kinderen thuis zijn, méér écht voor ze kan zijn. En dat ik ook wat meer het gevoel heb dat ik mijn huishouden onder controle heb, genoeg tijd besteed aan mijn leefstijl-verander-goals en niet meer omkom in het werk omdat ik me beter kan concentreren als ik alleen ben :) Jep, ik tel af hoor!

Financiële doelen

Een hele poos geleden schreef ik al eens over ons huishoudboekje in Excel. Door deze aanpak hebben wij een heleboel inzicht gekregen in onze inkomsten en uitgaven. Iets wat na een inkomensdaling afgelopen jaar echt heel prettig was! Waar we dachten dat alles in 2022 al duurder zou worden, spande 2023 qua prijsstijgingen helemaal de kroon. Toch redden wij ons prima en schreef ik onlangs over onze digitale spaarpotjes en spaardoelen voor 2024. En hetgeen waarvoor we deze week op pad gaan, stond er nog niet eens tussen… Het wordt tijd voor een nieuwe bank!

Vooruitblikken op 2024 doelen plannen wensen Mamas Meisje blog scaled

Mijlpalen vieren & herinneringen maken

Ook in 2024 had ik te maken met een verlies: mijn beppe overleed in september, nog geen jaar na het overlijden van mijn pake. Het einde van een tijdperk: de familiebezoekjes in Friesland zullen er vanaf nu anders uitzien. Toch staan er in 2024 weer een heleboel mijlpalen in de agenda: Niene wordt 6, Linn wordt 4 en Suus wordt 8. Erik en ik vieren ons 15-jarig jubileum, ik word 36 en hij 37. Genoeg reden voor een feestje, genoeg om dankbaar voor te zijn. Voor de kinderverjaardagen maak ik altijd een sweet table en ik ben – net als ieder jaar – alweer vroeg inspiratie aan het opdoen voor de komende edities. Natuurlijk zie je dat te zijner tijd weer voorbij komen op de blog en op social media! In 2023 hebben we als gezin weer optimaal mogen genieten van leuke uitstapjes en mini vakanties, o.a. dankzij Mama’s Meisje. Die trend hoop ik dit jaar voort te mogen zetten. En net als de afgelopen jaren zijn we ook dit jaar van plan om in de zomervakantie te genieten van een weekje in Friesland, bij familie. We kiezen daar iedere keer weer leuke, nieuwe plekjes uit om te ontdekken en hebben daar al drie jaar op rij ontzettend genoten. Verder zullen we wel zien wat er op ons pad komt! Niet genoten is altijd mis: die spreuk neem ik óók in 2024 weer mee!

Zakelijke doelen voor 2024

In 2022 werkte ik knijterhard en liep mezelf daarin soms voorbij. In 2023 besloot ik iets vaker op de rem te trappen. Best wel een risico als je zelfstandig ondernemer bent, maar het pakte goed uit. Mijn omzet steeg wederom en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Toch sloot ik het jaar af met een enorme domper. Mijn lijstje met zakelijke doelen voor 2024 ziet er als volgt uit:

  • Achter de schermen aan mijn website werken: stond bovenaan mijn lijstje voor 2023. Had al flinke stappen gemaakt, totdat Google ineens een grote update uitrolde eind 2023. Sindsdien is het verkeer vanuit deze zoekmachine naar mijn website flink gekelderd en zijn mijn cijfers gehalveerd. Met hulp van mijn host (degene die mijn website heeft gebouwd en het onderhoud verzorgt) hebben we al heel wat stappen gezet om mijn website technisch gezien te ‘reanimeren’. De volgende fase, de ‘revalidatie’, is helemaal aan mij. Daar ga ik me in de eerste maanden van dit jaar dus volledig op storten!
  • Het volgende doel sluit daarop aan: ik wil mijn bezoekersaantallen terugbrengen naar minimaal 30.000 unieke bezoekers per maand.
  • Wat Instagram betreft, heb ik het ‘volgersdoel’ losgelaten en geen cijfers in mijn hoofd. Net als vorig jaar is mijn doel vooral om mijn engagement op peil te houden. Een ‘hoog’ getal wat betreft volgers is leuk, maar als je ze niet bereikt heb je er nog niets aan. Totaal niet verwacht, maar in 2023 tikte ik de 20.000 volgers grens aan doordat meerdere reels viral gingen. Maar na pieken volgen altijd weer dalen en is het bereik soms weer ver te zoeken. Het blijft een bijzonder ding, dat algoritme van Instagram. Neemt niet weg dat ik onverminderd doorga met het delen van waardevolle content waar ik veel tijd en moeite in steek. Ook al wordt het soms amper gezien of amper op gereageerd. Ik ben nog steeds tevreden met hoe ik Instagram inzet en gebruik. De zondagse foldertips, budget boodschappen, de vele budgettips, uitjes, kinderboeken, inspiratie en momlife: ik ga lekker door en wil er niet krampachtig mee bezig zijn. Het komt vanuit mijzelf en het is een goede weergave van wie ik ben, dat wil ik graag zo houden en niet ‘gemaakt’ dingen gaan plannen of een strategie gebruiken. Het komt zoals het komt en het is leuker om mezelf te laten verrassen met wat er op mijn pad komt, dan heel gestrest te gaan zitten doen. Ik vind het fijn om contact te hebben met degene die mijn account volgen en leuke foto’s en filmpjes te plaatsen. En het voelt nog steeds heel goed om de privacy van mijn kinderen en gezin te waarborgen, dus dat gaat niet veranderen. Ben heel benieuwd wat er in 2024 voorbij gaat komen!
  • In tegenstelling tot Instagram heb ik op Facebook wél een doel: ik zou daar tot minimaal 5000 volgers willen groeien.
  • Verder kun je in 2024 de vaste rubrieken verwachten: de Foldertips op zondag, de budget boodschappen op zowel social media als mijn blog, leuke budgettips en weetjes, regelmatig leuke winacties, uitjes en tips die je als mommy (to be) móét weten. En dan komt er nog een flinke dosis momlife bij, dát is Mama’s Meisje! Ik blijf lekker schrijven en delen over personal finance want dat vinden jullie ook leuk om te lezen. Maar bovenal dus doorgaan met waar ik al mee bezig was en waar mijn account en blog om bekend staan :)

Tevreden!

Never a dull moment: voorlopig heb ik genoeg om me mee bezig te houden, haha. Dit soort blogs met gestelde doelen, gemaakte plannen en hardop uitgesproken wensen helpen mij altijd ontzettend. Het zorgt voor focus en ik vind het ook leuk om dit over een jaar nog eens terug te lezen: is het gelukt? Waarom wel of niet? Wat kan ik daar weer van leren voor het volgende jaar? Aan de andere kant speelt ‘loslaten’ nog steeds een grote rol in mijn leven. Want niets staat vast en ook hier is het gras niet groener dan aan de overkant. Veel is al in een rustiger vaarwater terechtgekomen, maar we nemen ook nog een hele bups zorgen en stressfactoren mee naar 2024. Bewuster en zorgvuldiger omgaan met mijn tijd en energie, zowel op privé als op zakelijk gebied, blijft dus belangrijk. Het blijft – net als vorig jaar – een struggle want soms word ik overvallen door drukke periodes waarin ik vele ballen in de lucht moet houden van mezelf. Het is een proces, een uitdaging, maar ik ga ‘m ook in 2024 weer aan. Met het vooruitzicht van alle kids naar school zie ik dit heel positief tegemoet. Verder ben ik nog steeds allergisch voor gezeik en wil ik gewoon een fijn leven hebben. De fase van pleasen en achter mensen aan blijven lopen heb ik in 2022 al officieel achter me gelaten: het helpt om minder verwachtingen te hebben. You are only as pretty as you treat people en dat is een principe dat ik hoog heb zitten. Dus die nemen we lekker mee naar 2024! De één doet dingen op de ene manier, de ander op de andere manier. Leven en laten leven, genieten, zorgen dat het voor de basis (mijn gezin) goed zit en mezelf in mijn handjes knijpen voor de rijkdom in mijn leven. That’s it! 2024: ik heb er zin in!

Vooruitblikken op 2024: welke doelen, plannen en wensen heb jij voor het nieuwe jaar? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog