Mijlpaal: ik ben alweer een jaar bezig met mijn leefstijl-verander-goals! Afvallen zonder dieet en inmiddels heb ik een lijstje met go to voedzame tussendoortjes die – naast dat ze mij ondersteunen in mijn gewichtsverlies – óók enorm lekker zijn! Ik zette ze op een rijtje en deel mijn bananenbrood recept, lees maar mee.

Afvallen zonder dieet

Vorig jaar februari ging de knop om. Na meerdere gestrande pogingen om af te vallen na mijn derde zwangerschap, wilde ik voor eens en voor altijd werken aan een gezonde leefstijl. Niet dat ik dat eerder niet deed, maar ik wilde blijvend resultaat dankzij tricks en tools die ik mijn hele leven kan blijven toepassen. Afvallen zonder dieet dus! Ik vond mijn heil in de Lazy Fitgirl methode en hoewel het – mede door het glutenvrije dieet van onze oudste en de duurder geworden boodschappen – niet 100% lukt om alles aan te passen, ben ik nog altijd blij dat ik hieraan begon. Inmiddels ben ik een jaar bezig en zoals je in de terugblik op 2022 kon lezen, staat de teller in totaal op 50 centimeter lichaamsomtrek verlies! Waar ik in het begin nog erg zoekende was naar alternatieven, is dat een jaar later al een stukje makkelijker. Zo is op Instagram onder bepaalde hashtags heel veel Lazy Fitgirl bakinspiratie te vinden, maar eerlijk gezegd ben ik gewoon niet zo’n keukenprinses en maak ik mij er liever zo makkelijk mogelijk vanaf. Een tijdje geleden plaatste ik weer eens een vraagsticker in mijn stories op Instagram en door de binnengekomen vragen, kwam ik op het idee om een blog te wijden aan mijn go to’s op het gebied van snacks. Mijn favoriete voedzame tussendoortjes op een rij!

Gezonde en voedzame tussendoortjes

Bij de gedachte aan gezonde en voedzame tussendoortjes werd ik tot een jaar geleden weinig enthousiast. Natuurlijk eet ik mijn fruit en knabbel ik weleens aan een stuk komkommer of reepjes paprika, maar het is niet altijd zaligmakend. Op sommige dagen is mijn zoetbehoefte intens, verlang ik bijvoorbeeld naar chocolade, terwijl ik op een ander moment bij wijze van spreken een moord zou doen voor een zak paprikachips. Het fijne van afvallen zonder dieet is dat ik daar nog regelmatig van geniet, maar dan wél bewust. Ik mag alles, maar gun mijn lijf voedzaam eten en af en toe iets minder voedzaams. Een fijne bijkomstigheid is dan het afvallen. Maar laten we eerlijk zijn: die switch maken is moeilijk en voor mij hielp het enorm om de volgende tussendoortjes, die Lazy Fitgirl proof zijn, te leren kennen. Ze zijn qua voedingswaarde namelijk top én smaken heerlijk, waardoor de behoefte in zoet en hartig vervuld wordt. Perfectemente, als je het mij vraagt! Sommige tips heb ik al eens in stories of in een leefstijl update gedeeld, maar van de producten waar ik geen foto’s van heb, gebruikte ik een screenshot van de supermarkt. Zo weet je welk product ik bedoel. Komt ie hoor!

gezonde snacks gewichtsverlies tips - Mama's Meisje blog

welke kaas eten als je wilt afvallen tips - Mama's Meisje blog

Maïswafels

De volkoren toastjes, soepstengels en beschuit zijn ideale voedzame tussendoortjes: ik beleg deze bijvoorbeeld met 30+ jonge kaas (die van Aldi vind ik het lekkerst), zuivelspread light of roomkaas light en wat plakjes komkommer. Maar soms wil je een keer iets anders… Zo kun je volkoren beschuit ook beleggen met kokosyoghurt (die van Jumbo eigen merk is heerlijk en niet te dun!), enkele partjes aardbeien en een beetje schaafsel van een chocoladereep met een zeer hoog cacao gehalte (bijv. Lindt Excellence 90%). Toen de Snack a Jacks net gelanceerd werden, proefde ik eens de barbecue variant en eerlijk? Ik was er niet kapot van. Dat is echt jaren geleden, ik leerde toen steeds meer etenswaren buiten mijn comfort zone kennen want ik was lange tijd behoorlijk kieskeurig. Rijstwafels waren bijvoorbeeld alombekende dieet-proof snacks, maar no way dat ik die at: zo vies! Toen een paar jaar geleden de maïswafels populair werden, besloot ik ze bij Albert Heijn te halen in de smaken paprika en kaas. Niet eens voor mezelf (want ik lustte ze waarschijnlijk toch niet), maar voor de kinderen. En ze zijn nog glutenvrij ook, dus helemaal top! Op een gegeven moment heb ik ze tóch geproefd en hallooooo maïswafels in paprikasmaak, dág zin in chips! Wanneer ik ’s avonds op de bank zit en late night zin in chips krijg, is dit echt mijn lifesaver. Maar ze zijn ook lekker om te beleggen, bijvoorbeeld met een gekookt eitje of avocado. En er zijn veel smaken, dus voor elk wat wils en ondertussen ook bij o.a. Jumbo, Plus en Dirk verkrijgbaar. Aanrader!

welke kwark afvallen toetje yoghurt zuivel gezond beste keuze - Mama's Meisje blog

Welke kwark afvallen

Als je gewicht wilt verliezen, is kwark een ideale optie die goed vult en in vele smaken en varianten verkrijgbaar is. Door de Lazy Fitgirl methode kwam ik erachter dat zuivel een product is waar héél makkelijk veel te veel suiker en vet in zit, terwijl de verpakking of de claim anders beweerd. Sinds ik weet welke kwark geschikt is bij afvallen, lees ik alle etiketten en weet ik veel beter waar ik op moet letten. En nee, dan blijft er niet alleen maar saaie, smaakloze en basic zuivel over, maar heb ik inmiddels een lijstje met heerlijke kwark en zuivel getest die perfect is als ik een grote zoetbehoefte heb. Tevens zijn de knijpverpakkingen perfect voor onderweg: tijdens onze dagjes uit is al menig verpakking Skyr of Breaker ingepakt zodat we voor het hele gezin voedzame tussendoortjes bij ons hadden! Ik heb ze even puntsgewijs onder elkaar gezet en naar mijn ervaring wordt afvallen zonder dieet hiermee écht een feestje:

  • AH magere kwark aardbei
  • Melkunie Breaker high protein framboos granaatappel óf bosbes banaan
  • Optimel magere kwark stracciatella
  • Ehrmann high protein chocolate mousse
  • Isey Skyr aardbei witte chocolade óf vanille (en er zijn nog veel meer smaken zoals caramel, blueberry pie, stracciatella, tiramisu, lemon cheesecake, crème brûlée, gebakken appel en toffee)

Zero ontbijtkoek en bananenbrood recept

Standaard aanwezig in de keukenla en in de vriezer: zero volkoren ontbijtkoek en homemade bananenbrood. De ontbijtkoek haal ik altijd van het merk Peijnenburg omdat er naar mijn weten geen volkoren zero variant in huismerk is. En de ‘gewone’ zero variant bevat weer net te weinig vezels, maar die keuze maakt natuurlijk ieder voor zich. Daarnaast maak ik zelf bananenbrood, dat ik vervolgens per apart verpakt plakje invries. Daar keek ik lang tegenop, want ik ben niet zo’n fan van koken en bakken, maar het valt reuze mee. Ook hiervoor geldt dat er honderden varianten zijn, maar dit is het bananenbrood recept dat ik gebruik. Ik doe 3 rijpe bananen, 3 eieren, 150 gram amandelmeel, een snufje zout en 2 theelepels bakpoeder bij elkaar in een grote mengkom en mix dit met de mixer door elkaar. Als ik klaar ben met de mixer, gooi ik er nog 50 gram ongezouten notenmelange bij (fijngehakt in de keukenmachine) en roer dit er doorheen met een lepel. In een ingevet cakeblik (je kunt ook bakspray gebruiken!) gaat dit in de oven: 45 minuten op 175 graden. Vult mega en is ook nog glutenvrij, ideaal! Deze voedzame tussendoortjes zijn ook makkelijk voor onderweg en neem ik dus vaak mee als ik bijvoorbeeld onderweg ben en ik wil niet hoeven grijpen naar suikerrijke en vette snacks.

afvallen zonder dieet bananenbrood recept gezond - Mama's Meisje blog

Snackbordje

Last but not least: ik ben een gezelligheidsdier en daar hoort dan ook eten bij. Vind het heerlijk om op zaterdagavond samen met m’n lief op de bank te ploffen en onder het genot van lekkere hapjes een film of serie te kijken. En soms is dat zo’n bewust genietmoment, maar een andere keer heb ik die al elders ingepland en wil ik het een klein stukje gezonder oplossen. De volgende voedzame tussendoortjes doe ik dan op een snackbordje: een gekookt ei in 4 partjes gesneden, ieder partje omwikkeld met een half plakje rookvlees – 30+ kaasblokjes – een handje gezouten amandelen – stukjes komkommer of reepjes paprika. De gezouten noten en rookvlees zijn bewuste keuzes: wanneer ik behoefte heb aan hartig, vind ik het geen klap aan als er geen zoute smaak aan zit. Verder eet ik trouwens nergens zout op, zelfs niet over m’n patat haha, en ik heb een hele lage bloeddruk, maar ik kan me indenken dat het voor een ander juist een no go is. Zo zie je maar weer: zoveel mensen, zoveel wensen!

Welke voedzame tussendoortjes zou jij willen tippen voor mensen die afvallen zonder dieet? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog