“Wat is jouw huis netjes!”. Dit is één van de meest gelezen reacties als ik foto’s of filmpjes in mijn stories op Instagram zet. Nee, ik heb geen chronische vorm van nesteldrang, maar wél een glutenvrij huishouden… Wat dat inhoudt? Lees maar mee!

Altijd netjes en opgeruimd

Het is een tijdje geleden dat ik schreef over onze ervaringen met het glutenvrij dieet. Inmiddels volgt Suus dit dieet alweer ruim 2,5 jaar en eigenlijk liep dat al vrij snel op rolletjes. Sterker nog: we hoeven over 99% van de dingen niet eens meer na te denken en dat is erg prettig. Via mijn stories op Instagram geef ik weleens een kijkje in ons huis en de meest gelezen reactie is dat ik het altijd netjes en opgeruimd heb. Schijn bedriegt, want hier lijkt het soms ook alsof er een bom ontploft is, maar het merendeel van de tijd liggen er hier inderdaad weinig rommeltjes op de vloer. Dat heeft niets te maken met een chronische vorm van nesteldrang mijnerzijds, maar meer met het glutenvrij huishouden. Zo’n dieet beperkt zich namelijk niet alleen tot het rekening houden met wat er op het menu staat, het gaat veel verder. Ik geef jullie daarom een kijkje in alles wat erbij komt kijken op het gebied van mijn huishouden!

coeliakie aanpassingen in huis na diagnose - Mama's Meisje blog

Kruisbesmetting voorkomen

Menukeuze is één ding maar sinds we weten dat onze dochter coeliakie heeft, is een andere belangrijke pijler van het glutenvrije dieet: kruisbesmetting voorkomen. Ik vergelijk het altijd met rauwe kip: als je die gaat bereiden in de keuken, dan zorg je ervoor dat het alleen op de snijplank ligt, dat je het mes waarmee je snijdt niet nogmaals gebruikt bij een ander product en je wast natuurlijk ook je handen nadat je de rauwe kip hebt aangeraakt. Zo werkt het ook met gluten: dit zijn eiwitten die voorkomen in verschillende granen, zoals bijvoorbeeld tarwe. Op het moment dat ik een gewone boterham smeer, ben ik in aanraking geweest met gluten en moet ik dus mijn handen wassen voordat ik een glutenvrije boterham smeer. Voor het gemak gooien we hier de volgorde dus om: éérst glutenvrij, daarna is de rest aan de beurt. Dat is meteen een goede oefening voor mama’s opvoedskills en de dagelijkse cursus geduld: leg maar eens aan het eigenwijze peuterzusje uit dat ze even moet wachten tot het broodje voor haar grote zus gesmeerd is. Jep, de uitdaging is groot, haha!

LEES OOK: ZO HOUD IK ONS HUIS OPGERUIMD!

Record stofzuigen

Onze meiden eten brood bij het ontbijt én bij de lunch en dat betekent dat er vlak na lunchtijd zóveel kruimels op de grond liggen, dat je er gerust een halve boterham mee zou kunnen vormen. Wij hebben het geluk dat we een vrij grote keuken hebben die door twee openslaande deuren gescheiden wordt van de woonkamer. In die woonkamer is ook de speelhoek en zo komen we meteen op mijn nummer 1 belangrijkste regel: géén speelgoed in de keuken! Misschien gek om over jezelf te zeggen, maar ik ben best een relaxte moeder. Ze mogen van mij de hele speelhoek op de kop zetten, maar zodra ze een poging doen om in de keuken met blokken te willen bouwen of de Vrolijke Vriendjes uit te stallen, dan ben ik heel streng. In diezelfde keuken liggen namelijk kruimels en om kruisbesmetting te voorkomen, wil ik absoluut niet hebben dat ze daartussen gaan zitten spelen. Ik zou mijn persoonlijk record stofzuigen vast nog kunnen verbeteren, maar ik stofzuig pas ná de lunch, want anders blijf ik bezig. Na het eten poetsen we ook altijd de handjes met een vochtige doek, voordat dit gebeurd is mag er nog niet gespeeld worden. Schone handen, schoon speelgoed: een glutenvrij huishouden ten top.

Glutenvrij huishouden hier houden wij extra rekening mee - Mama's Meisje blog

Glutenvrij dieet

De reden waarom we zo streng zijn op deze punten is omdat we nog jonge kinderen hebben. Kinderen die veel op de grond spelen, om de haverklap hun vingers in hun mond doen en die nog helemaal niet bezig zijn met hoe schoon of ‘vies’ hun omgeving is. Als Niene een plak ontbijtkoek zou eten in de speelhoek en Suus speelt daar vervolgens weer tussen, is de kans dat ze een kruimel binnenkrijgt veel groter dan wanneer de ontbijtkoek aan tafel in de keuken wordt gegeten, waarna de dames met schone handjes weer verder kunnen spelen. Van een kruimel kán ze heel ziek worden, maar het kan ook zonder verschijnselen zorgen voor hogere bloedwaarden. Hogere bloedwaarden hebben weer allerlei vervelende gevolgen die we dus niet willen opzoeken. En dat moeten we ook niet willen. Dit is één van de dingen die het glutenvrij dieet voor jonge kinderen in mijn ogen tot een uitdaging maakt. Maar zoals gezegd: we zijn niet anders gewend.

Geen keus

En zo ruim ik dus geregeld op in huis om te zorgen dat er geen rommeltjes blijven liggen. Het aanrecht poets ik na iedere maaltijd uitgebreid, evenals de tafel en de Tripp Trapp stoelen van de kinderen. De koelkast, voorraadkasten, besteklade en dergelijke worden hier zeer regelmatig uitgeruimd en gepoetst en ik heb laatst nog mijn hele kastindeling omgegooid om meer ruimte te maken voor de glutenvrije voorraad. Ik heb meer thee-, hand- en vaatdoeken in de kast liggen dan de plaatselijke HEMA en wissel ze om de haverklap. Dankzij de hond staat stofzuigen sowieso dagelijks op het programma, maar vaak stofzuig ik al na de lunch zodat er geen kruimeltjes gaan zwerven. Al met al is het wat extra werk, maar we hebben geen keus én we weten waar we het voor doen. Af en toe lijkt het me heerlijk om de boel eens lekker de boel te laten: een dag stofzuigen overslaan is absoluut geen doodzonde maar ik kan me dat niet permitteren omwille van Suus’ gezondheid. En dus zetten we iedere dag ons beste beentje voor en zijn we er inmiddels zó aan gewend, dat we bijna vreemd opkijken als iemand anders opmerkt dat we zo poetserig zijn. In het kader van omdenken: er komt een tijd dat ze de deur uit zijn en dan gaan we het vast nog missen ook :)

Heb jij ervaring met een glutenvrij dieet? Wist jij dat een glutenvrij huishouden er zo uitziet? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1