Opgeruimd staat netjes! Daar ben ik het helemaal mee eens, maar als werkende mama met drie jonge kinderen is het een flinke uitdaging om de boel bij te houden. Vandaag vertel ik over de grote schoonmaak: zo houd ik ons huis opgeruimd! Lees je mee?

Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd‘ is een uitdrukking die zéker op mij van toepassing is. Ik gedij het beste als mijn omgeving schoon en netjes is. Als ik terugdenk aan de tijd dat we net samenwoonden, moet ik stiekem een beetje lachen. We kochten meubels zoals een dressoir, een tv-kast en een grote kast met laatjes en deurtjes. Op dat moment leek het alsof dat iets teveel van het goede was: we hadden immers nog amper spullen om er in op te bergen… Hoe anders is dat nu! Met de komst van onze kinderen is onze verzameling aan spullen verdrievoudigd en is de kans op rommel een stuk groter. Als je dan van opgeruimd houdt, dan zit er niets anders op: tijd voor een grote schoonmaak! Hoe ik dit bijhoud en alles geordend houd? Ik vertel je graag hoe ik ons huis opgeruimd houd!

stofzuigen - Mama's Meisje blog

Twee keer per jaar opruimen

Mijn zwangerschappen gingen gepaard met een fikse dosis nesteldrang. Ik wilde alles schoon en opgeruimd hebben voor de geboorte van de baby en ging ieder kastje, laatje en hoekje in huis door. Drie keer een grote schoonmaak dus, maar eigenlijk is dat zonder zwangerschap niet anders. Ik ruim twee keer per jaar grondig op. Dan ga ik de kastjes en lades door, gooi ik weg wat weg kan, geef ik spullen weg die nog bruikbaar zijn, maar die wij niet meer nodig hebben, en leg ik soms dingen op een andere plek omdat dit handiger blijkt te zijn. Meestal ben ik daar, tussen alle drukte van ons gezinsleven door, zo’n twee weken mee bezig. Dat lijkt ontzettend veel, maar met deze tips gaat het jou ook lukken!

LEES OOK: WAAROM IK FAN BEN VAN DE VOORJAARSSCHOONMAAK!

Geef alles een vaste plek

Door alles een vaste plek te geven, raak ik bijna nooit meer iets kwijt en heb ik ook veel meer inzicht in wat ik in huis heb. Bijvoorbeeld feestdecoratie, kerstspullen, drogisterijvoorraad, maar ook de fotoalbums, de cadeautjes voor de feestdagen die ik al ver van tevoren insla en ga zo maar door. Mijn liefde voor opruimen is direct zichtbaar als je een kast opentrekt, want overal in huis is er wel een kast waar er een opbergbak staat. Door spullen in opbergbakken te bewaren, blijft de kast netjes en overzichtelijk en raken spullen niet door elkaar. Ik scoor ze altijd bij Action en dat geldt ook voor mandjes, mijn tweede verzamelfavoriet. Mandjes staan in de voorraadkast, in de badkamer en in de speelgoed- en kledingkasten van de kinderen. En in een aparte kast op mijn kantoor ligt extra beddengoed voor logés. Het ruimt zo lekker op!

opbergbak opruimtips - Mama's Meisje blog

Maak meteen schoon

Op het moment dat ik zo’n grote schoonmaak start, ruim ik niet alleen op. Ik maak meteen schoon: haal een doek over de planken in de kast en zet daarna de spullen netjes geordend weer terug. Op de slaapkamer van Suus zit een grote schuine wand waar ik de te klein geworden kinderkleding bewaar. Ideaal want ik stop een papiertje in de opbergbak waar ik de maat op zet. Als ik merk dat Niene of Linn een maatje groter nodig heeft, pak ik de juiste bak uit de kast en kijk eerst wat bruikbaar is voordat ik iets nieuws koop. En check ik meteen even of deze ‘kast’ nog een poetsbeurt kan gebruiken!

Verkoop of geef weg

Hoeveel spullen liggen er wel niet in huis die amper gebruikt worden, maar nog prima zijn voor een volgende ronde? Als ik grondig opruim, selecteer ik eigenlijk altijd wel spullen die goed zijn om te verkopen of om weg te geven. Omdat het hier maar in de kast ligt of omdat het werd opgestuurd via een pr-bureau voor Mama’s Meisje. Nu Linn groter wordt, verkoop ik bijvoorbeeld regelmatig de te klein geworden maatjes babykleding. Ook selecteer ik items die ik weggeef aan een stichting voor moeders met weinig financiële middelen. Daarnaast maak ik familie en vriendinnen blij. Weggooien zou zonde zijn, maar ik wil wel regelmatig ‘ontspullen’ en daardoor ons huis opgeruimd houden. En ik maak er iemand anders blij mee, dus twee vliegen in één klap!

Maak een to-dolijst

Weet je niet waar je moet beginnen of wil je de grote schoonmaak uitsmeren over een langere periode? Maak een to-dolijst! Ik vond lijstjes vroeger vreselijk ouderwets, maar tegenwoordig doe ik niets liever. Door lijstjes ben ik efficiënter, vergeet ik minder en houd ik de reguliere huishoudelijke taken beter bij. Ik kan het iedereen aanraden!

Hoor jij ook bij team ‘grote schoonmaak’? Welke opruimtip mis je nog in dit overzicht? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer