Hoeveel geld geef jij per dag uit op vakantie? Wij stelden een budget in voor uitjes en boodschappen en ik hield onze uitgaven op vakantie bij in een gelddagboekje. Benieuwd wat er aan het eind van ons weekje Friesland onder de streep stond? Lees maar mee!

Vakantie in Friesland

Net als vorig jaar besloten we ook dit jaar een week vakantie in Friesland te vieren. Het is de provincie waar ik geboren ben en waar nog steeds familie woont. We logeerden bij mijn vader en bonusmoeder; superleuk voor de kids en fijn om op deze manier tijd met elkaar door te brengen. Budget technisch scheelt dit natuurlijk ontzettend, want we hoefden geen accommodatie te boeken. En net als vorig jaar deden we iedere dag iets leuks, maar hebben we van tevoren wel een budget vastgesteld waar we ons aan wilden houden. We reserveerden €400 voor uitjes en dergelijke en qua boodschappen hielden we €200 aan voor deze week. Dat maakt een totaal van €600 voor 8 dagen Friesland (inclusief aankomst- en vertrekdag) en dat bracht ons budget per dag op €75. Of het gelukt is om binnen dat budget te blijven? Ik hield onze uitgaven op vakantie bij in een gelddagboekje!

Zondag 24 juli 2022: de supermarkt plunderen

We komen rond 15.30 uur aan in Friesland. Een uurtje later ga ik samen met mijn vader naar de Albert Heijn voor boodschappen. We hebben alleen glutenvrij brood van huis meegenomen omdat dit niet in de winkel verkrijgbaar is. Verder haal ik alles ter plekke, dat scheelt een boel gesleep. Voor Suus hebben we altijd eigen beleg nodig (om kruisbesmetting te voorkomen), bijvoorbeeld boter, pindakaas, vleeswaren en dergelijke. Ook haal ik glutenvrije koekjes, crackers en ontbijtkoek en verder nog fruit, brood, Skyr, melk, appelmoes, knijpfruit, Yofresh, maïswafels, chips, snoepjes, pakjes drinken en ijsjes. Ik reken €71,69 af. Morgen staat er een uitje op de planning en daarvoor koop ik alvast een kaartje voor €15. In totaal geven we vandaag €86,69 uit.

Onze uitgaven op vakantie zondag - Mama's Meisje blog

Maandag 25 juli 2022: uitje met de trein

We gaan al vroeg op pad, want er staat een leuk uitje op de planning! Een budget uitje, want gisteravond kocht ik een Arriva samenreisticket voor €15 voor de trein. Hierop kunnen we reizen met 2 volwassenen en 2 kinderen (Linn mag gratis mee omdat ze jonger is dan 4). Ik schreef trouwens ook een blog waarin ik een heleboel van dit soort betaalbare familietickets voor trein en bus op een rijtje zette, dus check even of het ook bij jou in de buurt is! We smeren broodjes, nemen pakjes drinken en koekjes mee en gaan op pad. We zetten de auto op de parkeerplaats bij het station en tikken bij terugkomst €5 parkeergeld af. We gaan nog naar de supermarkt, maar mijn vader staat erop om de boodschappen voor het avondeten te betalen. In totaal geven we vandaag €5 uit.

Wat geven Nederlanders gemiddeld uit op vakantie - Mama's Meisje blog

Dinsdag 26 juli 2022: budget uitje

We starten vandaag rustig op, want één van de kinderen is ziek met oorontsteking. Ik hang dus aan de telefoon met de KNO-arts en aan het einde van de ochtend krijg ik te horen dat er een receptje naar een apotheek hier in de buurt wordt gestuurd. Het afhalen combineer ik met een bezoekje aan de Lidl, waar ik lekkere broodjes, sla en rosbief haal voor lunch. Daar betaal ik €12,22 voor. Nadat Linn ’s middags een dutje heeft gedaan, besluiten we nog even naar een pluktuin in de buurt te gaan. Sowieso is dat een aanrader als je zoekt naar een budget uitje (er zit vast een leuke pluktuin in je omgeving, google maar eens) en voor €12 plukken de kinderen een prachtig boeket én hebben ze veel plezier. In totaal geven we vandaag €24,22 uit.

geld dagboekje budget mamablogger - Mama's Meisje blog

Woensdag 27 juli 2022: Sanjes Safari

We beginnen vandaag met een superleuk uitje bij Sanjes Safari in Veenwouden. Daarvoor werden we uitgenodigd, maar oma gaat door een plotselinge vrije dag toch mee dus kopen we er een kaartje bij. Ook trakteren we op koffie, thee, gebakjes en ranja. In totaal betalen we daar €44,70. Na de lunch gaan we even de stad in, waar ik bij Kruidvat, Zeeman en Wibra naar binnen loop. In totaal geef ik daar €58,36 uit, maar omdat dit niets met onze uitgaven op vakantie te maken heeft, heb ik ze niet in onderstaand overzicht opgenomen. Wel halen we nog een vers roomijsje in de stad à €7. In het kader van besparen op je boodschappenbudget kan ik je alvast aanrader om níét iedere dag naar de supermarkt te gaan, haha. Tijdens deze vakantie zien we steeds wat de dag brengt en komen we dus ook (bijna) dagelijks in de supermarkt. Zo ook vandaag: we halen brood, zuivel, beleg en avondeten voor twee dagen plus enkele glutenvrije producten. Ik reken €74,72 af. In totaal geven we vandaag €119,42 uit.

vakantie kosten per dag - Mama's Meisje blog

Donderdag 28 juli 2022: fotoshoot en strand

Op deze mooie donderdagochtend rijden we rond tienen naar de Broerekerk in Bolsward; een prachtige ruïne met een glazen dak. En daarmee is dit de perfecte locatie om wat nieuwe gezinskiekjes te laten schieten. Handig als je vader fotografeert en dankzij de mooie presets van Lisette Lubbers bewerk ik ze naderhand tot prachtige plaatjes. Nadat Linn wakker is van haar middagslaapje, rijden we naar het strand van Makkum. Een gratis uitje; we nemen zelf drinken en snacks mee in de Wibra snackboxen, een budgettip die ik laat zien in deze reel op Instagram. We hebben een heerlijke middag en eenmaal thuis koken we eten, waarna de meiden naar bed gaan. Ze zijn moe en morgen staat er weer een uitje op de planning! Vandaag was een goede compensatie voor de dure dag van gister, want we geven vandaag géén geld uit!

donderdag mijn kasboek onze uitgaven op vakantie - Mama's Meisje blog

Vrijdag 29 juli 2022: fietsen in Friesland

Vorig jaar tijdens onze vakantie in Friesland gingen we een dagje fietsen en dat was zó leuk, dat we het dit jaar weer besloten te doen. In deze blog met uitjes in Friesland voor kinderen schreef ik er destijds al meer over; we huurden fietsen voor een dag en gingen erop uit. De fietsen reserveerde ik een maand geleden alvast: een elektrische bakfiets waar twee kinderen in kunnen zitten en twee elektrische fietsen (opa ging ook mee) waarvan één met een kinderzitje achterop. Hiervoor betaalden we €84,80. Dat is zeker géén budget uitje, maar wij vonden het vorig jaar dus zo geslaagd dat we er dit jaar rekening mee hielden in ons budget. In de snackbar van het stadje waar we naartoe fietsten, aten we tussen de middag patat en snacks. Hier hebben ze ook glutenvrije opties en we zijn er al vaker geweest: superfijn om zorgeloos ergens buiten de deur te kunnen eten en een ultiem vakantiegevoel! Mijn vader trakteert. Na de lunch gaan we nog even op bezoek bij mijn pake en beppe, maar haal ik bij de plaatselijke supermarkt eerst nog even een gebakje voor ze. En loop ik nog tegen glutenvrije producten aan die ze bij ons niet hebben, dus die neem ik ook mee. Eenmaal thuis moeten we nog naar de supermarkt om dingetjes te halen voor de laatste dagen hier. In totaal geven we vandaag €115 uit.

hoeveel zakgeld per dag vakantie gemiddelde kosten per dag - Mama's Meisje blog

Zaterdag 30 juli 2022: oranjekoek en tanken

Vanochtend heb ik een missie: de lekkerste oranjekoek scoren bij de bakker in Friesland! Ik haal één doosje voor in de vriezer thuis, één doosje voor bij mijn ouders om gelijk van te genieten en ik neem ook een zak eierkoeken mee. De ‘schade’: €19,40. Ook moeten we vandaag tanken want morgen gaan we alweer naar huis. Dat kost €68,60. En we halen nog twee pakken melk bij de supermarkt omdat we te weinig hebben. We maken trouwens ook nog een lange en mooie wandelen, helemaal gratis haha. We geven vandaag in totaal €90,18 uit.

gemiddeld vakantiebudget reisbudget vaststellen voorbeeld - Mama's Meisje blog

Zondag 31 juli 2022: onze uitgaven op vakantie

De wekker gaat vroeg, we pakken de spullen in de auto en rijden na het ontbijt naar huis. Eenmaal thuis ruimen we alles op, draait de wasmachine nog even (we hebben gister al veel kunnen wassen, scheelt weer!) en doen we weer boodschappen voor de komende week. Aan het einde van de middag halen we onze hond op bij het pension, zij heeft daar een weekje gelogeerd en daarvoor betalen we €120. In totaal hebben we deze week €560,51 uitgegeven, dat is gemiddeld €70 per dag. Als ik kijk naar het gestelde budget voor onze uitgaven op vakantie, hebben we qua boodschappen iets meer dan verwacht uitgegeven (€210,41) en qua uitjes veel minder (€230,10). Dat totaal komt op €440,51 en we hielden dus nog wat over in ons vakantiepotje, daarvan hebben we het pension van de hond betaald. En dat vind ik best netjes als ik kijk naar wat we hebben gedaan en hoe enorm we genoten hebben van onze vakantie! We hebben hele afwisselende uitstapjes gemaakt, zowel wat betreft activiteit als wat betreft budget. En nu zit het er alweer op, maar we hebben mooie herinneringen gemaakt samen.

uitgaven op vakantie in Nederland per dag - Mama's Meisje blog

Welk bedrag reserveer jij voor uitgaven op vakantie? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog