Makkelijk en smaakvol gerecht voor warme zomeravonden, tijdens een barbecue of als lekkere lunch? In deze blog deel ik mijn recept voor pastasalade pesto, lees maar mee!

Makkelijk en smaakvol

In de categorie ‘makkelijk en smaakvol’ scoort pastasalade pesto hier hoog! In de winter eten we het warm (met extra gegrilde groenten erdoor) en als er iets overblijft, smullen we er de volgende dag tijdens de lunch nog een keer van. Toen onze middelste dochter enkele weken geleden jarig was, deelde ik in mijn story’s op Instagram dat ik pasta pesto salade ging maken. We serveerden die dag een lunch: iedere genodigde kreeg een bord met een kom verse tomatensoep, een flinke schep pastasalade en een saucijzenbroodje. Daarop kwam één vraag heel vaak in mijn inbox voorbij: of ik het recept wilde delen. Nou, dat wil ik wel doen en ik wil er gelijk even bij vertellen dat ik superveel complimenten kreeg over deze salade. Daar groeit mijn inner keukenprinses weer van haha, want ik sta eigenlijk helemaal niet graag in de keuken. Door de verjaardagsdrukte heb ik maar één foto gemaakt, dus daar zul je het mee moeten doen, maar het smaakte fantastisch (al zeg ik het zelf). Een pastasalade is eigenlijk bij heel veel gelegenheden makkelijk: als maaltijdsalade op een warme zomeravond maar ook als bijgerecht tijdens een barbecue, lunch, feestje of high tea. Je kunt het zelfs meenemen in een koeltas tijdens een dagje weg! Er zijn vele wegen die naar Rome leiden: iedereen maakt deze pastasalade weer op een andere manier, zo ook ik. In deze blog deel ik mijn recept voor pastasalade pesto en ook enkele variatietips!

Ingrediënten

Voor een grote schaal vol pasta pestosalade (16 personen) gebruikte ik de volgende ingrediënten:

 • 1 pakje magere spekblokjes
 • 1,5 pak Grand’Italia fusilli tricolori
 • 3 bakjes AH verse groene pesto
 • 1 zak rucola (85 gram)
 • 1/3 uit een pot zongedroogde tomaten jullienne
 • AH Italiaanse grana panado 32+ kaas (stuk 200 gram)
 • Pijnboompitten (zo’n 70 gram)
 • olijfolie om de spekjes in te bakken

pasta pesto salade recept variatietips maaltijdsalade - Mama's Meisje blog

Bereidingswijze pastasalade pesto

 • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Bak de magere spekblokjes in een eetlepel olijfolie en zorg dat ze tegen het krokante aan zitten. Schep de spekjes daarna uit de pan, goed uitlekken, en doe ze in de schaal.
 • Als de pasta gaar is, giet deze dan af en spoel de pasta na met koud water.
 • In de pan waarin je net de spekblokjes gebakken hebt, rooster je nu de pijnboompitten goudbruin.
 • Gooi de pasta in de schaal en meng hier de bakjes groene pesto doorheen. Roer tussen het toevoegen van ieder bakje goed door!
 • Snijd een hoeveelheid van 1/3 uit een pot zongedroogde tomaten jullienne (dat zijn dus reepjes) in kleine vierkantjes. Meng deze in gedeeltes onder goed roeren door de pastasalade.
 • Voeg de geroosterde pijnboompitten – weer onder regelmatig roeren – toe aan de schaal
 • Rasp de kaas boven de schaal met pastasalade pesto (hoeveelheid naar smaak) en roer tussendoor regelmatig. Wij zijn kaasliefhebbers dus hebben 1/3 van dit stuk er doorheen geraspt.
 • Voeg bij het serveren wat rucola toe en meng nogmaals.
 • TIP: ik maakte de pasta pesto salade een dag eerder en voegde een klein deel van de kaas toe. Vlak voor het serveren mengde ik de rest van de kaas en de rucola er pas door. Op deze manier trekken de smaken een nachtje in en smaakte het geheel nog beter! Wij hebben nog genoeg overgehouden voor de lunch, de dag ná de verjaardag.

NOG ZO’N LEKKERE PASTA: PASTARECEPT PUNTPAPRIKA

Variatietips pasta pesto salade

 • De pastasalade pesto is gemakkelijk glutenvrij te maken door de fusilli te vervangen voor een glutenvrije variant.
 • Qua pasta koos ik deze keer voor ‘gewone’ fusilli, maar er is ook een volkoren fusilli salade pasta van Grand’Italia, evenals mini penne die geschikt is voor een pasta pesto salade.
 • Vervang de magere spekblokjes voor kipfilet of maak er een vega salade van.
 • Voeg gegrilde groenten toe zoals courgette of aubergine en gebakken champignons.
 • Vervang de grana panado kaas voor mozzarella (verkrijgbaar in kleine bolletjes én geraspte variant!).
 • Eet smakelijk!

Heb jij al eens pastasalade pesto gemaakt? Welke ingrediënten gebruik jij? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog