Als moeder van een kind met coeliakie stort ik me ieder jaar op het voorbereiden van een glutenvrij kerstdiner op school. In deze blog deel ik tips en ideeën voor glutenvrije kersthapjes én hoe te vervoeren en aan te kleden. Lees maar mee!

Kerstfeest op school

Aan het einde van het jaar staat de agenda bomvol festiviteiten en drukte en daar hoort ook het kerstfeest op school bij. Vlak voor de kerstvakantie mogen alle kinderen ’s avonds in hun mooiste kleding naar school komen om samen te eten. Er branden allemaal kerstlichtjes, de klas is versierd en alle klasgenootjes hebben iets lekkers meegebracht. Iets om naar uit te kijken, al ben ik er als ouder van een dochter met coeliakie wel heel druk mee. Waar de rest van de klas zich kan intekenen op een lijst met hapjes waarvan ieder kind één gerechtje voor de hele klas meebrengt, bereid ik een uitgebreid glutenvrij buffetje voor voor één kind. Inmiddels heb ik dit varkentje al drie keer gewassen, dus leek het me een goed idee om mijn tips en ideeën voor glutenvrije kersthapjes te delen in een blog. Zo pak ik het glutenvrij kerstdiner op school aan!

cupcakebox met deksel coeliakie kerstviering - Mama's Meisje blog

Musthave voor glutenvrij kerstdiner op school: cupcake bewaardoos met deksel

Een glutenvrij dieet heeft niet alleen te maken met het eten van glutenvrije producten, maar ook – en naar onze ervaring vooral – met het voorkomen van kruisbesmetting. Hoe lief het ook bedoelt is als iemand rekening met Suus wil houden: als er een lekkere salade zonder glutenvolle ingrediënten wordt gemaakt voor het glutenvrij kerstdiner op school, dan weet ik ten eerste niet zeker of het in de betreffende keuken wel goed is gegaan als de bereider niet voldoende op de hoogte is over het voorkomen van kruisbesmetting. Stel het staat, eenmaal op school, tussen de overige gerechtjes zoals pizzapunten, bladerdeeg en stokbrood, dan is het voor onze dochter al een no go om hier iets van te eten. Nee, wij kiezen ervoor om het heft in eigen hand te nemen en maken voor haar een selectie aan glutenvrije kersthapjes die ze zelf enorm lekker vindt.  Ik kijk wel altijd op de klassenlijst wat daar voor gerechtjes op staan, zodat het enigszins aansluit, maar volg vooral de voorkeuren van Suus. Ik kocht in groep 1 een cupcake bewaardoos met deksel voor deze gelegenheid: wat mij betreft een musthave. Tip: gedurende het jaar zijn deze regelmatig te vinden bij onder andere Action, Xenos, Aldi en Lidl. Slim om in de gaten te houden als je er ook één wilt aanschaffen voor een budgetvriendelijke prijs! Wij vullen ieder vakje met een gerechtje, sommige vakjes ‘dubbel’ en met de handige deksel is alles afgesloten tijdens het vervoer. Erik of ik spreken altijd met de leerkracht af dat één van ons even meeloopt naar binnen om de deksel te verwijderen (die zit een beetje strak) en daarna kan ze lekker gaan eten samen met haar klasgenoten! Op deze manier verloopt het kerstdiner ontspannen met – in principe – nul risico.

Glutenvrije kersthapjes - Mama's Meisje blog

Glutenvrije kersthapjes

Als je niet gebonden bent aan een dieet is een kerstdiner op school al een hele voorbereiding in een toch al drukke agenda. Als je een glutenvrij kerstdiner op school moet voorbereiden, dan kost de voorbereiding extra veel werk. Je maakt natuurlijk van een heleboel verschillende gerechtjes maar één, hooguit twee stuks. Ik ben er altijd de middag vóór het kerstdiner ’s avonds van start gaat, mee bezig. Deze glutenvrije kersthapjes heb ik de afgelopen jaren gemaakt:

 • Gevuld ei
 • Knakworstjes met glutenvrij bladerdeeg
 • Glutenvrije wrap met Nutella
 • Blokje kaas gesneden in kerstboom- of stervorm
 • Zoute stokjes
 • Danoontje
 • Komkommer
 • Plakjes leverworst
 • Mini pannenkoekjes
 • Ei muffin met kaas en spekjes
 • Gehaktballetje
 • Kerstkransjes en -chocolade
 • Kaasstengels van glutenvrij bladerdeeg
 • Pizzapuntje
 • Brownie met versiering
 • Rudolph chocolade (zie foto)
 • Sneeuwmannetje van marshmallow (zie foto)

Bij onder andere Action, Albert Heijn en Jumbo scoorde ik de afgelopen jaren leuke prikkers in kerstthema. Die vrolijken de boel verder op waardoor je kind écht een soort mini diner beleving heeft tijden het glutenvrij kerstdiner op school. Om het helemaal af te maken kun je ook nog kerstlampjes op batterijen meenemen en die om het bord of de cupcakehouder heen draperen (zeker als je, net als ons, even meeloopt in de klas is dit een leuke finishing touch). Voor onze andere twee dochters mag ik de komende jaren ook nog losgaan in de keuken, dus als je me zoekt: ik ben drukbezet in de aanloop naar de kerstviering op school!

Heb jij nog handige aanvullingen en tips voor een glutenvrij kerstdiner op school? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog