Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. In deze editie van Budget Boodschappen lees je hoe Marjan het boodschappen doen aanpakt en waarom ze wil besparen op haar boodschappen.

Stel jezelf voor!

Ik ben Marjan, 32 jaar. Ik werk als verpleegkundige, ben getrouwd met een lieve man en samen hebben we een dochter van 4 jaar. Ik doe de boodschappen thuis.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Besparen is voor ons een onderwerp wat zeker aan bod komt omdat we ons huis helemaal gestript hebben en opnieuw aan het opbouwen zijn. Brengt de nodige kosten met zich mee en dan is het interessant om te kijken waar je op kunt besparen. Vroeger ging ik al met mijn moeder mee om boodschappen te doen en zo prijsbewust te zijn wat alles kost. Ik heb dit altijd interessant gevonden. En deed graag mee om in de reclamefolders te kijken. En nog kijk ik, als ik bij mijn ouders thuis ben op zondag, met mijn moeder door de reclamefolders.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Ik kijk per week de folders goed na. Ik bekijk dan de Plus, Poiesz en Lidl. Daar maak ik een lijstje van en bekijk zo waar ik mijn weekboodschappen haal. Momenteel is het vaak de Plus supermarkt vanwege de euro-acties. Lidl combineer ik vaak met een vriendinnenbezoek omdat het in een ander dorp zit. Ik geef per week 60/65 euro aan weekboodschappen uit. En bekijk de reclames dan nog. Vaak 20/25 euro nog voor de tweede keer supermarkt. Voor de extra verse groenten en fruit en reclame. Ik ga daardoor twee keer per week naar een supermarkt. Weekbudget: totaal rond de 100 euro als je drogist en alles erbij rekent. Supermarkt: rond de 85 euro.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Ik was 68 euro kwijt bij de Plus. Bij Lidl betaalde ik 30 euro; daar 2x bier gehaald nu in de reclame (bier heb ik niet standaard elke week). Daardoor net iets duurder uitgevallen en nog druiven, tomaten, zak appels, olijven xl pak, vla, ijsjes, komkommer en 2x courgette.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Shampoo en haarartikelen koop ik bij de drogist als het in de reclame is. Net als tandpasta, deo en wasmiddel. Ik koop qua wasmiddel de grote XXL poederverpakkingen. 1x per zoveel maanden kosten die maar 10 euro. Ik koop deze artikelen bij de drogist omdat het daar vaak goedkoper is dan in een supermarkt.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Ik koop zeker zegels. Plus heeft een goede actie: dat je spaarkaarten ook bij andere bedrijven kunt inleveren, tevens voor korting. En bij Poeisz krijg je de zegels ook voor korting op producten of om later artikelen te kunnen uitzoeken met de juist hoeveelheden volle zegelkaarten.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

 • Spinazie met ei, aardappelen en gehakt. Budgettip: rul het, zodat je minder op hoeft te scheppen /hoeveelheid gebruikt dan een gehaktbal.
 • Pasta penne met tomatensaus en verse groenten erdoor.
 • Woensdag is standaard bij ons stamppot-dag: deze week andijvie. Budgettip: gebruik de overgebleven aardappelen van maandag er ook doorheen.
 • Wortelen (budgettip: winterpeen is zo’n €0,70 per kilo), aardappelen, saucijsjes
 • Lasagne
 • Kliekjes/restjes dag
 • Op zondag standaard soep met broodjes en smeersels

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Ik hou er rekening mee als bijvoorbeeld lang houdbare producten in de reclame zijn (bijvoorbeeld de 1+1 actie) dan neem ik er meer van mee. Bijvoorbeeld bij pakken melk, dan gelijk 2 trays. Ik hou er rekening mee dat onze dochter fruit en groente mee krijgt naar school, dat ik dat dan ook in huis heb. Zoals paprika, komkommer, tomaatjes, appels. Dat is iets wat ik standaard in fruitmand heb liggen.
Verder let ik op seizoensfruit en -groente. Blauwe bessen vaak uit de vriezer als ze ergens doorheen gaan. Diepvriesfruit is vaak goedkoper dan vers fruit, maar qua vitamines blijft het bijna gelijk. En heb ik een altijd pak gesneden spinazie in de vriezer liggen. Ik doe vaak een paar blokjes door de pasta- of lasagnesaus of bijv wraps. Krijg je onbewust al meer groente binnen.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

 • Vergelijk als er meerdere dezelfde groenten zijn in een supermarkt, net als bij de wortelen (winterpeen of uit het koelschap).
 • Ik kijk altijd welke groentes in de reclame zijn en daar maak ik mijn weekmenu op.
 • Ik kijk ook vaak een week vooruit online op de winkelsite. Hebben we bijvoorbeeld een week later een feestje? En is er deze week bijv. bier/frisdrank in reclame, dan haal ik het eerder.
 • Maak bijv. extra aardappelen en bak ze later in de week op of maak er een stamppot van.
 • Restjesdag in het weekmenu vinden wij ideaal. Minder verspilling van voedsel.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Uhmmm naar de drankenafdeling hahaha! En kaas/worst.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Ik zou nooit uit de supermarkt meenemen: vegetarische producten qua namaak vlees enz. Wat ik niet kan weerstaan, zijn ijsjes en dan vooral waterijsjes.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Marjan! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt. Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog