Een voorbereid mens telt voor twee. Voordat je op vakantie gaat, heb je een checklist afgewerkt en ga jij met een gerust hart op vakantie. Maar wat als je op vakantie wordt bestolen en niet verzekerd blijkt te zijn? 

Op vakantie: waar moet ik aan denken?

Voordat je gaat ontspannen op vakantie mag je je nog even in het zweet werken. De koffers moeten ingepakt worden, de buren ingeseind over jullie vertrek en zo ben je druk met het regelen van allerlei ‘dingetjes’. Globaal zorgen de meeste mensen dat ze de volgende zaken goed geregeld hebben:

  • Vervoer: of je nu met de auto op vakantie gaat of met het vliegtuig, het vervoer moet vlekkeloos verlopen. De auto nog een grote beurt voordat jullie met het hele gezin naar Zuid-Frankrijk rijden of een vriend die jullie midden in de nacht afzet bij de luchthaven: voor vertrek is het rond!
  • Reisdocument: een geldig paspoort of identiteitsbewijs is, afhankelijk van je bestemming, een must!
  • Bagage: de kleding voor alle gezinsleden inpakken, reisapotheek, drogisterij-artikelen: op zo’n vakantie sleep je nog best een heleboel mee!
  • Iemand die de boel thuis in de gaten houdt: de post die dagelijks uit de brievenbus wordt gehaald, iemand die de planten water geeft, eventuele opvang voor de hond. Zo laat je je huis met een gerust gevoel achter!

Dit is natuurlijk een heel kort overzichtje, maar in grote lijnen zijn dit de essentiële punten van de vakantiechecklist. Mijn ouders gingen vorig jaar met mijn broertje en het buurmeisje op vakantie en hadden bovenstaande punten allemaal piekfijn in orde. Eenmaal op vakantie kwamen ze er door een vervelende gebeurtenis achter, dat ze iets heel belangrijks vergeten waren.

suhyeon choi 184102

Een vakantie met een nare afloop

Tien dagen ontspannen aan de Spaanse costa, augustus vorig jaar. Met z’n vieren vertrokken mijn ouders plus kinders naar zon, zee en strand. Ik was lichtelijk jaloers, want: net bevallen, geen zon gezien en geen vakantie geboekt omdat we een zomerbaby kregen. Iedere dag stuurden ze een zonnige foto: ze hadden het goed naar hun zin! Het appartement wat ze hadden geboekt, zat op steenworp afstand van het strand en er was veel te zien in de omgeving. Twee dagen voordat ze weer naar huis zouden komen, planden ze een hele dag strand in. Wij zaten die dag in onze babycocoon: kraamvisite, flesjes, luiers, slaapjes. Geen moment had ik op mijn telefoon gekeken.

Tot ’s avonds om tien uur. Ik had zeven gemiste oproepen van het buurmeisje, die ook mee was op vakantie. Lichtelijk verbaasd belde ik haar terug. Ik kreeg direct mijn moeder aan de telefoon. Ze waren die middag op het strand bestolen. Ik schrok toen ik dit hoorde en vroeg wat er dan was gebeurd? Mijn moeder vertelde dat er twee vrouwen en een jongetje op een bankje vlakbij hun strandbedjes waren gaan zitten. Op een gegeven moment begon het jongetje te voetballen en mijn broertje ging meedoen. Mijn buurmeisje lag op één van de strandbedjes te slapen. Mijn ouders haalden bij een kraampje iets drinken en gingen naast de vrouwen op het bankje zitten. Ze begonnen met elkaar te praten. Daarna stonden de vrouwen ineens op, riepen het jongetje bij zich en gingen haastig weg. Na een half uurtje wilde mijn buurmeisje iets uit haar tas halen, maar alle tassen bleken weg te zijn. Waarschijnlijk was het voetballende jongetje een afleidingsmanoevre en is er nog een vierde persoon geweest die de strandtassen heeft gejat, terwijl mijn ouders met de vrouwen aan het kletsen waren.

man packing his things on vacation picjumbo com e1496240750416

Bestolen op vakantie, niet verzekerd

De politie was snel ter plaatse en ging vooruit naar het appartement, omdat de huissleutels gestolen waren en er een kaartje met adresgegevens in de tas zat. Mijn ouders moesten aangifte doen op het Spaanse politiebureau en opsommen wat er allemaal gestolen was. Iphones, contact geld, rijbewijzen, dure zonnebrillen, kleding, bankpassen, foto’s, de tassen, slippers. Mijn ouders beseften dat ze geen reisverzekering hadden. Daardoor waren ze niet alleen hun spullen kwijt, maar er kwamen nog meer kosten bij kijken. Terug in Nederland moesten de spullen vervangen worden, wat ze zelf moesten betalen. Ook kregen ze bij de aanvraag van nieuwe rijbewijzen niet alleen de kosten van het document, maar ook een boete vanwege diefstal. Al met al baalden ze als een stekker en regelden ze bij thuiskomst ook direct een doorlopende reisverzekering.

Een reisverzekering afsluiten: echt nodig?

Het verhaal van mijn ouders heeft ons ook aangespoord een reisverzekering af te sluiten. Je denkt vaak: ‘dat overkomt mij toch niet‘. Maar in a blink of the eye zijn al je spullen weg en wordt je ontzettend op kosten gejaagd. Tegen een kleine maandelijkse premie ben je hiervoor gedekt. Hetzelfde geldt voor het verliezen van je spullen. Bij Centraal Beheer kun je een reisverzekering op maat maken: ben je een echte globetrotter, dan kun je Werelddekking kiezen in plaats van Europadekking. Houdt je van skieën of duiken? Dit kun je als optie toevoegen aan jouw persoonlijke verzekering. En je kunt zelf bepalen voor welk bedrag je je bagage wilt laten verzekeren. Benieuwd naar de opties en premiekosten? Op de website van Centraal Beheer kun je makkelijk je eigen premie berekenen. Want hoewel een vakantie alleen maar leuk hoort te zijn, wil je de schade van een ongeval of diefstal graag zo klein mogelijk houden!

Heb jij wel eens iets vervelends meegemaakt op vakantie? Ben je hiervoor verzekerd? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking

Bron: afbeelding, afbeelding