Even de schooltas legen en tá-dá: weer een lading kunst van jouw kleine Picasso! Waar láát je alles? In deze blog deel ik een Action musthave met je: knutselwerkjes bewaren op een makkelijke én budgetproof manier… Lees maar mee!

Weer iets moois gemaakt

Een en al trots was ik toen Suus voor het eerst een zelfgemaakte knutsel had gemaakt en ik deze, na een dagje op de opvang, aantrof in haar rugzakje. Het was een handafdrukje van verf en dat móést natuurlijk bewaard blijven! We spoelen even door naar ruim zeven jaar later en inmiddels nog twee kinderen rijker. De toestroom aan kindertekeningen, oefenbladen en hele boekwerken die wekelijks meekomen van school en kdv naar huis is ruim: weer iets moois gemaakt, maar waar laten we dit allemaal? We kunnen nu eenmaal niet alles bewaren, maar gooien ook heus niet alles in het zogenaamde ‘groot archief’. Voor de bewaarexemplaren deelde ik ruim drie jaar geleden al eens deze tip in een reel op Instagram. Ik besloot ‘m ook maar eens in blogvorm te gieten, want knutselwerkjes bewaren kan op een makkelijke én budgetproof manier dankzij deze Action musthave!

displayboek tip bewaren knutsels kindertekeningen - Mama's Meisje blog

Action bewaarmap knutselwerkjes

Ben jij al eens betrapt op het ‘archiveren’ van kleuterkunst? “Maaaam, waarom ligt mijn tekening bij het oud papier?“. Om zulke momentjes te voorkomen, besluit ik altijd bij het uitpakken van de schooltassen al welk gedeelte er in de oud papier bak belandt en welke knutsels en kindertekeningen ik bewaar. Voorzichtigheid is geboden: ik verstop de oud-papier-portie altijd ver onderin de doos waarin wij dit verzamelen, haha. Met de bewaarexemplaren ga ik zorgvuldiger om, hoor. Deze stop ik in de handige Action bewaarmapjes die ik voor €0,99 scoorde. Er zitten 20 insteekhoezen in en ze zijn in de loop der jaren in diverse kleuren verkrijgbaar geweest. De prijs is in drie jaar tijd wel hetzelfde gebleven, aan de reel te zien. Natuurlijk is niet iedere knutsel ‘plat’ of op A4 formaat: de 3D exemplaren worden soms een tijdje tentoongesteld op de vensterbank of op de schouw, maar belanden daarna echt wel in de prullenbak. Of het moet wel een heel bijzonder exemplaar zijn, maar in de loop der jaren heb ik geleerd om dingen makkelijker weg te gooien, óók de knutsels van mijn kind. De grotere schilderwerken op A3-formaat vouw ik gerust op en stop het dan in de insteekhoes. Ook stop ik weleens meerdere knutsels in één hoes, anders raakt het mapje te snel vol. Ik heb nu per kind één mapje voor het kinderdagverblijf (alle knutsels van 0 t/m 3 jaar), één mapje voor groep 1 t/m 3 en een mapje vanaf groep 4. Als supertrotse moeder bewonder ik íédere creatie die meekomt van school, maar ik bewaar alleen de meest bijzondere en mooiste gevallen. En waarom? Nou, toen ik zelf uit huis ging kreeg ik van mijn ouders allemaal spulletjes mee, waaronder spulletjes uit mijn basisschooltijd zoals knutselwerkjes. En eerlijk? Ik heb ze één keer in mijn handen gehad, omdat ik ze destijds op moest ruimen. Ik kijk er nóóit naar, ze liggen in een bewaarbox op zolder en that’s it. Als onze kids later groot zijn, wil ik ze niet een buslading knutselzooi meegeven uit hun jeugd. Dus mag ik van mezelf maximaal drie mapjes met knutselwerkjes bewaren, daar blijft het bij! Deze mapjes zijn budgetproof, de tekeningen blijven er netjes in en qua formaat is het makkelijk op te bergen. Dus voor alle moeders die er hetzelfde over denken: rennen naar Action!

Action bewaarmap knutselwerkjes - Mama's Meisje blog

Tips voor het bewaren van knutsels en tekeningen

Knutselwerkjes bewaren? Hierbij nog meer tips voor het bewaren van knutsels en tekeningen:

  • Schrijf de naam en datum op de achterkant van het knutselwerkje. Handig om te onthouden wie wat heeft gemaakt en leuk voor later!
  • Wij hebben in de keuken een metalen wandrek hangen met o.a. knijpertjes eraan. De kinderen mogen daar altijd iets aan hangen wat ze gemaakt hebben. De tekening die er dan hangt, gaat dan in de bewaarmap óf in het oud papier. Zo leren ze dat we nu eenmaal niet alles kunnen bewaren.
  • Ik las ook dat sommige ouders een foto maken van het knutselwerk en hier laten een album van maken. Er schijnen zelfs speciale apps te bestaan waarmee je niet alleen een foto van het knutselwerk maakt, maar er ook een tekst bij kunt inspreken en andere familieleden kunnen meekijken.
  • Een kartonnen opbergdoos voor alle knutsels is ook een optie! Nadeel vind ik wel dat er vaak inkepingen inzitten om de doos op te tillen. Je moet ‘m dan vocht- en stofvrij wegzetten, anders blijft het papier niet mooi. Zelf hebben wij plastic opbergbakken van de Action aangeschaft waarin we ook de eerste babykleertjes e.d. hebben bewaard. Als een bewaarmap met knutselwerkjes vol is, doen we deze ook in de opbergbak.
  • Plastificeren, in een grote multomap met insteekhoezen, een grote tekenmap aanschaffen of een kek exemplaar scoren in een webshop: er zijn zoveel wegen die naar Rome leiden als het aankomt op knutselwerkjes bewaren!
  • Deel ik tot slot nog even de reel van drie jaar geleden:

Welke tip voor knutselwerkjes bewaren vind jij perfect? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog