Ik heb weer een mooie Netflix filmtip voor je: The Tearsmith. Benieuwd waar deze film over gaat? Dat lees je in mijn review!

De Tranenmaker verfilmd

De laatste serie die ik keek was Anne met een E (mega aanrader!), om vervolgens een beetje zoekende te zijn. Het wordt tijd voor nieuwe seizoenen! Een paar weken geleden spotte ik op Instagram een post van een uitgeverij. Ik las dat de YA-roman De Tranenmaker verfilmd is. Het boek The Tearsmith is een Italiaanse bestseller roman (de originele titel is Fabbricante di lacrime) geschreven door Erin Doom en dit debuut was zo’n succes, dat Netflix de filmrechten kocht. Deze film is sinds kort te zien op Netflix en het verhaal sprak me meteen aan:

Binnen de muren van Grave, het weeshuis waar Nica opgroeide, werden altijd al verhalen verteld bij het kaarslicht. De bekendste was die van de tranenmaker, een mysterieus figuur met ogen zo helder als glas, en de veroorzaker van alle angsten die mensen voelen. Op haar zeventiende lijkt het moment gekomen om de verhalen uit haar kindertijd achter zich te laten. Nica’s droom wordt werkelijkheid wanneer Mr. en Mrs. Milligan haar adopteren. Maar ze is niet de enige. Rigel, een rusteloze, mysterieuze wees, wordt ook uit Grave weggehaald. En hij is de laatste persoon die Nica als adoptiebroer zou wensen. Rigel is intelligent, speelt betoverend piano en is onvoorstelbaar knap, maar heeft een donkere, onaangename kant. Hoewel Nica en Rigel een verleden delen vol verdriet en gebrek aan liefde, is het onmogelijk om samen te wonen. Vooral als de legende hen achtervolgt en de tranenmaker echt lijkt te bestaan. Maar Nica heeft er alles voor over om haar droom te beschermen, en alleen als ze haar angsten onder ogen komt zal ze haar vleugels kunnen uitslaan, zoals de vlinder waarnaar ze vernoemd is.

Netflix filmtip The Tearsmith - Mama's Meisje blog

Netflix filmtip: The Tearsmith

Hoewel ik het boek (nog) niet gelezen heb, was ik wel heel benieuwd naar deze Netflix filmtip. Over boekverfilmingen zijn de meningen over het algemeen nogal verdeeld. De één vindt het fantastisch, terwijl het volgens de ander afbreuk doet aan een vaak veel uitgebreider verhaal dan dat je op het witte doek ziet. Maar omdat ik zonder voorkennis naar The Tearsmith keek, kan ik daar dus weinig zinnigs over zeggen. De film begint met het auto ongeluk waarbij Nica op 8-jarige leeftijd haar ouders verliest. Wanneer ze bij Grave arriveert, maak je als kijker meteen kennis met de autoritaire, ijskoude Margeret Stoker, directrice van het weeshuis. Alle persoonlijke bezittingen worden afgenomen: Rigel neemt het kettinkje met de vlinder van Nica af. De toon voor de film is gezet en zonder verder iets te verklappen, gaat het verhaal steeds heen en weer tussen heden (een 17-jarige Nica) en verleden.

Zwijmelen met een donker randje

Dit verhaal in boekvorm werd onder een fantasy categorie gezet en die term zag ik ook in de filmbeschrijving voorbij komen. Daardoor had ik een beetje science fiction achtige verwachtingen, maar dat viel (gelukkig) mee. The Tearsmith is naar mijn mening een bijna poëtische, Italiaanse film waarbij de twee hoofdpersonages een tragisch verleden delen. Waar Nica lichter, positiever en meer open in het leven staat, is Rigel degene die gesloten, vijandig en duister overkomt. Hij heeft iets mysterieus over zich en dat intrigeert Nica. Ik vind The Tearsmith een Netflix filmtip omdat het een bijzonder verhaal laat zien: het is zwijmelen, maar met een donker randje. Het is gemaakt naar aanleiding van een Young Adult boek, een boek voor tieners dus, maar ik vond dat niet heel typerend in deze film. En hoewel het geen typische romcom is, wil je maar één ding: dat ze op het einde samenkomen. Of dat het geval is? Dat mag je zelf ontdekken. The Tearsmith is te zien op Netflix en heeft een speeltijd van 1 uur en 45 minuten.

Heb jij The Tearsmith op Netflix al gezien? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer