Zoekende naar een nieuwe serie? Ik heb een mooie kijktip voor je: A Small Light op Disney+ vertelt het waargebeurde verhaal van Anne Frank, maar door de ogen van verzetsvrouw Miep Gies. Ik vertel je er graag meer over!

Serie over Anne Frank

Nadat ik Selling Sunset had gebingd, werd het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe serie. Zelf merk ik dat ik best wel gefocust ben op het aanbod van Netflix, maar we hebben ook Disney+. Dat gebruikten we tot nu toe vooral voor de kinderen, maar ik ontdekte er een parel van een serie die je écht moet zien als je ook gebruik maakt van deze streamingsdienst. Eerder dit voorjaar had ik al gelezen over A Small Light: een serie over Anne Frank, of eigenlijk over het wereldwijd bekende levensverhaal van Anne Frank. Als je mijn boekentips blogs weleens gelezen hebt, dan weet je misschien wel dat ik veel romans over de Tweede Wereldoorlog lees. Natuurlijk heb ik ook het dagboek van Anne Frank gelezen en in de loop der tijd ook diverse films over haar leven gezien. Wanneer je ook haar dagboek gelezen hebt, dan zal de naam ‘Miep’ je zeker bekend voorkomen. Miep Gies was werkzaam als secretaresse in het bedrijf van de vader van Anne: Otto Frank. Zij is van ongekend grote betekenis geweest voor de familie Frank tijdens hun onderduik in het Achterhuis. Deze gebeurtenissen in (aanloop naar) de Tweede Wereldoorlog worden nu verteld in de nieuwe serie A Small Light. Ik heb ‘m in een paar dagen helemaal uitgekeken en vertel je er graag waarom ik het zo’n kijktip vind!

Kijktip A Small Light op Disney+ - Mama's Meisje blog

A Small Light op Disney+

Op 2 mei j.l. verschenen de eerste twee afleveringen van A Small Light op Disney+. Daarna kwam er wekelijks een nieuwe aflevering bij en hoewel ik in april al las over deze serie over Miep Gies, besloot ik te wachten met kijken totdat alle afleveringen beschikbaar waren. En dat is maar goed ook, want ik keek deze serie binnen enkele dagen helemaal uit. A Small Light vertelt het waargebeurde verhaal van Anne Frank, maar door de ogen en vanuit de belevenissen van Miep Gies. Het verhaal speelt zich af tussen 1933 en 1944: we zien hoe Miep als jong meisje geadopteerd wordt door een Nederlandse familie, hoe zij op zoek gaat naar een baan en de familie Frank leert kennen. Deze familie vluchtte uit het Duitsland waarin het nazisme in opkomst was en zochten een veiliger heenkomen in Nederland. Miep woonde tot haar tiende in Wenen, maar is geadopteerd door een Nederlands gezin omdat haar alleenstaande moeder niet voor haar kon zorgen. Als ze op zoek gaat naar een baantje, komt ze in het bedrijf van Otto Frank terecht en gaat aan de slag als secretaresse. Als de Duitsers Nederland invallen, verandert alles voor de Joodse familie in sneltreinvaart. Otto vraagt Miep hulp bij zijn onderduikplannen en als er een brief voor dochter Margot op de mat valt waarin zij wordt opgeroepen voor een werkkamp in Duitsland, worden die plannen versneld. A Small Light bestaat in totaal uit 8 afleveringen van ongeveer een uur en is te zien via de streamingsdienst van Disney+.

Wat maakt dit zo’n goede serie?

Waarom ik A Small Light een aanrader vind? Deze serie neemt ons mee naar gebeurtenissen waarvan wij ons niet eens kunnen voorstellen dat het mensen overkomen is. Miep leidt eigenlijk een dubbelleven: ze verzorgt twee Joodse families en een tandarts die zijn ondergedoken, heeft er bijna een dagtaak aan om het toch al schaarse eten voor al die mensen te verzamelen en geen vermoedens te creëren rondom de onderduiklocatie. Maar ze is ook een jonge vrouw, trouwt met Jan (die gespeeld wordt door John Cole, bekend van Peaky Blinders) en worstelt met een vriendschap. Ten tijde van oorlog veranderden alle verhoudingen, dat moet intens veel spanning met zich hebben meegebracht. Deze serie laat zien wat er ‘in de buitenwereld’ gebeurde en soms brengt Miep dat stukje buitenwereld mee naar het Achterhuis, bijvoorbeeld door samen kerst te vieren of een grote kist met aardbeien te brengen. De titel van deze serie is dan ook gebaseerd op een uitspraak van Miep Gies zelf, dat je niet speciaal hoeft te zijn of een held genoemd hoeft te worden om een ander te helpen. “Zelfs een gewone secretaresse, een huisvrouw of een tiener kan een klein lichtje aansteken in een donkere kamer”. De acteurs zetten dit verhaal naar mijn mening ijzersterk neer en na het lezen van Anne’s dagboek en het zien van series over haar leven, vond ik deze serie vanuit Miep’s perspectief historisch gezien een hele waardevolle aanvulling. Je krijgt een beeld van wat er allemaal voor nodig was om de onderduikers te helpen, hoe hun arrestatie verliep en wat er naderhand gebeurde en ik was vanaf de eerste aflevering gegrepen. Kijken dus!

Heb jij A Small Light al gezien? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog