Voor de derde verjaardag van onze oudste dochter dook ik zelf de keuken in om een glutenvrije verjaardagstaart te maken. Ik maakte een dripcake die makkelijk te maken en geheel glutenvrij is. Vandaag laat ik zien hoe ik dat deed! Lees je mee?

Glutenvrije verjaardagstaart

Als wij de verjaardagen van onze kinderen vieren, dan hoort daar standaard een sweet table bij. Voor haar derde verjaardag besloten we het thema ‘regenboog‘ te gebruiken. Bij een sweet table horen natuurlijk ook zoetigheden en dit was het eerste jaar dat ik me mocht buigen over de uitdaging om een compleet glutenvrije sweet table te maken. Ik nam mezelf voor om grondig uit te zoeken of er adresjes zijn waar ik een glutenvrije verjaardagstaart en cupcakes kon bestellen. Helaas bleek ik als newby in de glutenvrije wereld al snel te ontdekken dat ik daar iets eerder naar had moeten informeren. De meeste agenda’s zaten al bomvol. Daarnaast stel ik ook best hoge eisen, waardoor ik niet alle taarten even mooi vond. Ik wil nu eenmaal een Pinterest perfect plaatje als het om de sweet tables gaat! Dan zit er dus niets anders op dan zelf de keuken in te duiken and so I did. Ik maakte mijn eerste glutenvrije verjaardagstaart en zal je precies uitleggen hoe.

Zelf een dripcake maken - Mama's Meisje blog

Géén Heel Holland Bakt

Oké, verwacht géén Heel Holland Bakt taferelen, want ik ben dus zo’n moeder die een hekel heeft aan bakken. Every once in a while krijg ik een spontane ingeving, duik de keuken in om bijvoorbeeld een appeltaart of glutenvrije amandelcakejes te bakken en ben er dan weer een hele lange tijd klaar mee. Bakken is zeg maar niet mijn ding ;) Toen bleek dat ik zelf aan de slag moest voor een glutenvrije verjaardagstaart, baalde ik daar stiekem best een beetje van. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen en dus besloot ik mijn best te doen om er een geweldige taart van te maken. Dit was ten slotte de eerste verjaardag die mijn dochter héél bewust mee kreeg. Lees: maandenlang vroeg ze elke dag: “vandaag ben ik jarig, hè mama?“. Maar om het nuttige met het aangename te combineren, besloot ik op zoek te gaan naar makkelijke ingrediënten. Ik was er alsnog uren druk mee, maar het ging wel in één keer goed. En dat is ook veel waard. Heb je een hekel aan E-nummers, toevoegingen en wat al niet meer? Dan zou ik nu even stoppen met lezen! Ga je door voor de volgende ronde? Komt ie hoor!

CHECK OOK HET RECEPT VOOR OREO CHEESECAKE IN EEN GLAASJE (GLUTENVRIJ!)

Ingrediënten glutenvrije dripcake verjaardag taart glutenvrij zonder gluten coeliakie recept tips ideeën zelf maken - Mama's Meisje blog

Ingrediënten

Om zelf een glutenvrije verjaardagstaart te maken, gebruikte ik de volgende ingrediënten:

 • 2 x FunCakes mix voor biscuit glutenvrij
  • 18 eieren
  • 80 ml water
  • 50 gram roomboter (ongezouten) om de springvormen mee in te vetten
 • 1 x FunCakes mix voor botercrème glutenvrij
  • 600 gram roomboter (ongezouten)
  • 330 ml water
 • Roze glazuur (kant en klaar van Dr. Oetker)
 • Zachte topping (kant en klaar van Dr. Oetker)
 • Glutenvrije taartdecoratie:
  • Micro Marshmallows van FunCakes
  • Confetti XL Pastel van Funcakes
  • Suikerdecoratie Eenhoorn & Regenboog van FunCakes
 • Houten cake topper ‘Happy Birthday’ van Ginger Ray
 • Regenboog cake topper en unicorn cake topper via AliExpress. In dit artikel kun je alle informatie + linkjes vinden naar deze en meer decoratie die ik voor de regenboog sweet table heb gebruikt.
 • Kaarsje cijfer 3 van HEMA

Daarnaast gebruikte ik de volgende benodigdheden en keukenmaterialen:

 • 2 x beslagkom
 • Litermaat
 • Deegschrapers
 • Mixer
 • Keukenweegschaal
 • Springvorm
 • Een heleboel kommetjes en lepels

Werkwijze

Bereid de eerste biscuit volgens de aanwijzingen op de verpakking. Er wordt 250 gram mix aangeraden voor een springvorm met een diameter van 2o centimeter. Ik gebruikte een springvorm van 26 centimeter en heb ineens het hele pak aangemaakt (500 gram). In totaal heb ik dus 2 biscuits gemaakt met 2 pakken mix voor biscuit.

collage biscuit maken Funcakes glutenvrij mix ervaring tips - Mama's Meisje blog

Terwijl de eerste biscuit in de oven staat, kun je de botercrème volgens verpakking maken. De aangegeven receptuur is bedoelt voor 150 gram mix, maar er zit 500 gram in een pak. Ik heb alles gemaakt, omdat ik niet kon inschatten hoeveel ik nodig had voor de hele taart. Ik hield ongeveer 1/4 deel van het totaal over. Nadat beide biscuits voldoende zijn afgekoeld, zet je de eerste stappen naar een glutenvrije verjaardagstaart. Ik gebruikte een taartplateau, legde daar één biscuit op en smeerde de bovenkant vervolgens in met een laagje botercrème. Daarop smeerde ik een laagje aardbeienjam. Vervolgens legde ik daar de tweede biscuit bovenop.

stapeltaart maken botercreme aanbrengen taart afsmeren tutorial - Mama's Meisje blog

Voor het afsmeren van de glutenvrije verjaardagstaart met botercrème heb ik gebruik gemaakt van deze uitleg van Laura’s Bakery. In het artikel legt zij stap voor stap uit hoe je een taart strak afsmeert. Ik heb geen foto’s gemaakt tijdens het afsmeren, want het was nogal monnikenwerk. En er komt nog heel wat oefening bij kijken voordat mijn taarten strakker afgesmeerd zouden zijn, maar voor een eerste keer ben ik tevreden :) Na het afsmeren heb ik de taart een uur in de koelkast gezet, alvorens de drip aan te brengen. Voor het aanbrengen van de drip heb ik dit artikel van Laura’s Bakery gelezen. Ook al zo handig! Ik gebruikte kant en klaar glazuur, wat ik au bain-marie heb opgewarmd. Vervolgens heb ik de drip aangebracht, maar kwam er al snel achter dat glazuur daar niet het meest ideale spulletje voor is. De volgende keer ga ik dus voor een zogenaamde ganache. Maar ook deze keer ben ik tevreden met het resultaat, omdat het de eerste keer is dat ik een glutenvrije verjaardagstaart maak!

resultaat zelf een dripcake maken glutenvrij - Mama's Meisje blog

Glutenvrije dripcake decoreren

Al tijdens het aanbrengen van de drip moest ik de glutenvrije dripcake decoreren. Het is dan ook slim om eventuele decoratie die in de dip moet ‘plakken’, alvast klaar te zetten. Zo gebruikte ik confettistrooisel en heb dit bovenop de drip aangebracht. De houten caketopper, de regenboog caketopper en de eenhoorn caketopper (allen niet eetbaar) zorgden al voor een feestelijk geheel. Om het helemaal af te maken, bracht ik met de kant en klare zachte topping enkele toefjes aan, waar ik een suikerdecoratie op legde. Aan de onderzijde van de taart maakte ik, als finishing touch, een strook met confetti die heel makkelijk in de botercreme vast te drukken is. Ik heb de taart de dag voor het feestje gemaakt en na het maken een nacht (onafgedekt) in de koelkast gezet. De volgende keer zal ik de biscuits niet in 2 keer, maar in 4 keer bakken. Op die manier hoef ik de lagen niet door te snijden (met het risico dat ze afbreken), maar kan ik wel meer laagjes botercrème en jam maken. De cake was namelijk prima, niet droog, maar wel wat eentonig. Verbeterpuntjes genoeg dus! Voor mijn allereerste glutenvrije verjaardagstaart ben ik meer dan tevreden, al zal bakken écht nooit mijn hobby worden ;)

Glutenvrije dripcake zelf maken verjaardag - Mama's Meisje blog

Glutenvrije verjaardagstaart zelf een dripcake maken glutenvrij - Mama's Meisje blog

Benieuwd naar de andere glutenvrije baksels en versiering? Klik hier!

Wat vind jij van deze glutenvrije verjaardagstaart? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

 

Pinterest pin dripcake glutenvrij makkelijk - Mama's Meisje blog

Pinterest pin zelf een glutenvrije verjaardagstaart maken dripcake - Mama's Meisje blog