Op de glutenvrije sweet table die ik maakte voor de derde verjaardag van Suus, stonden diverse zoete baksels waarvan ik al wat recepten heb gedeeld. Zo maakte ik een glutenvrije dripcake die perfect paste bij de pastelkleurige regenboogkleurtjes van de sweet table. Tevens besloot ik om iets nieuws te proberen: glutenvrije cheesecake in een potje! Vandaag deel ik het recept met je. Lees je mee?

Glutenvrije sweet table

Voor de derde verjaardag van mijn oudste dochter Suus maakte ik mijn allereerste glutenvrije sweet table. Versierd in een regenboogthema en, het allerbelangrijkste, gevuld met heerlijke zoete, glutenvrije baksels. Zo maakte ik een soesjestoren van glutenvrije soesjes, versierde glutenvrije muffins en chocoladecakejes met glazuur en strooisel én bakte mijn allereerste dripcake in the history of ever. Maar naast al die vrolijk gekleurde lekkernijen wilde ik ook iets speciaals met een andere look. Via Pinterest spotte ik cheesecake in een potje en ik besloot hier, met een eigen recept, een glutenvrije variant van te maken. Ben je niet aan een dieet gebonden? Dan kun je de ‘gewone’ variant van de gebruikte glutenvrije producten kiezen.

Glutenvrije sweet table verjaardagstaart cheesecake cupcakes slagroomsoesjes - Mama's Meisje blog

Cheesecake in a jar monchou recept glutenfree - Mama's Meisje blog

Glutenvrije cheesecake

Het was dus een probeersel, die glutenvrije cheesecake in een potje. Allereerst ging ik op zoek naar het perfecte formaat potjes en vond deze bij Action. De weckpotjes worden daar per 4 stuks verkocht voor €1,99. Het zijn eigenlijk kruidenpotjes, maar er past ook makkelijk een kleine cheesecake in. Daarna besloot ik een recept dat ik ooit had opgeschreven, weer op te zoeken en aan te passen, zodat ik qua hoeveelheden beter zou uitkomen om 8 potjes te vullen. Qua bodem lees ik op glutenvrije fora en websites dat er vaak glutenvrije oaties worden gebruikt. Voor een cheesecake waar je punten van snijdt, is dit natuurlijk een ideale bodem omdat het een vaste substantie wordt. Maar omdat deze cheesecake in een potje zit en er met een lepeltje uit wordt geschept, besloot ik voor een hele speciale bodem te gaan…

collage ingrediënten cheesecake monchou in een glas - Mama's Meisje blog

Ingrediënten

De ingrediënten die ik heb gebruikt om 8 potjes mee te vullen. Qua hoeveelheid was dit iets te veel en had ik er achteraf 10 potjes mee kunnen vullen:

– 8 (glutenvrije) Oreo koekjes (ik gebruikte die van AH)
– 250 gram Griekse yoghurt
– 100 gram monchou (op kamertemperatuur!)
– 25 gram boter
– 1 eetlepel citroensap
– 3 eetlepels basterdsuiker (wit)
– verse aardbeien of rood fruit uit de diepvries

Verder gebruikte ik een deegroller, een zip lock zakje, een mixer, een keukenweegschaal, een mengkom, 2 eetlepels, een mes, een vork en een desertlepel.

Cheesecake met een Oreo bodem

Ik besloot dus om glutenvrije Oreo’s te gebruiken als bodem voor deze cheesecake in een potje. Dit geeft echt een heerlijke smaak in combinatie met het friszoete mengsel dat is afgetopt met rood fruit. Ik bereidde het geheel als volgt:

– Verkruimel 8 Oreo koekjes in een keukenmachine of in een zak met een deegroller.
– Smelt de boter in een pannetje, voeg hier de koekkruimels aan toe en roer goed door
– Verdeel dit mengsel vervolgens over de potjes. Druk het niet te hard aan: er blijven grove korrels op de bodem liggen, maar dit is niet erg.
– Prak in een mengkom de monchou los met een vork.

Recept cheesecake in een potje glutenvrij - Mama's Meisje blog

– Voeg de Griekse yoghurt toe en mix. Voeg vervolgens de citroensap en de suiker toe en mix nogmaals door tot een egaal geheel. Zorg ervoor dat de monchou écht op kamertemperatuur is, zodat er geen klontjes in het mengsel komen. Het kan best even duren, ik heb ongeveer 8 minuten staan mixen voordat het een mooi glad geheel was.
– Verdeel dit mengsel over de potjes. Indien je grotere potjes (of glazen) gebruikt, kan het zijn dat je wél goed uitkomt qua hoeveelheid. Het is lastig inschatten, is mijn ervaring.

monchou in een glas cheese cake in a jar recept - Mama's Meisje blog

– Eventueel kun je met een stukje keukenpapier de randjes van het potje wat schoonpoetsen
– Zet de potjes minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven
– Vlak voor het serveren: snijd wat verse aardbeitjes of pak wat rood fruit uit de diepvries om het helemaal af te maken. Ook kun je de eventueel overgebleven Oreo’s uit de verpakking gebruiken. Verkruimel dan wat overgebleven Oreo koekjes grof en verdeel dit als garnering over het fruit.

recept glutenvrij monchoutaartje high tea verjaardag sweet table zonder gluten coeliakie dieet - Mama's Meisje blog

Cheesecake in een potje

Klaar is Kaatje! Ik was heel benieuwd naar de smaak én de reacties van de visite. Iedereen was unaniem: heerlijk! Voor herhaling vatbaar dus. En ik gok dat ik dan wel wat meer variatie ga aanbrengen met bijvoorbeeld strawberry cheesecake of een ander koekje als bodem.

Cheesecake in een potje glutenvrij met Oreo koekjes als bodem glutenvrije monchou taartjes - Mama's Meisje blog Leuke high tea recept met monchou en oreo koekjes - Mama's Meisje blog

Cheesecake in een potje glutenvrij met Oreo koekjes als bodem glutenvrije monchou taartjes - Mama's Meisje blog

Eet smakelijk! Ga jij zelf ook aan de slag met het maken van (glutenvrije) cheesecake in een potje? En heb jij nog variatie suggesties? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

 

Glutenvrije cheesecake in een potje - Mama's Meisje blog

Glutenvrije cheesecake met Oreo koekjesbodem en rood fruit - Mama's Meisje blog