Een zwangerschap en een bevalling: welke kosten zijn daar eigenlijk aan verbonden? Natuurlijk, je moet een kamertje inrichten en spulletjes voor de baby aanschaffen, maar hoe zit het met de zorgkosten? En wat is verstandig qua zorgverzekering? Ik zette mijn ervaringen en de zorgkosten van mijn zwangerschap en bevalling voor je op een rijtje! 

Zorgkosten digitaal inzien

In oktober vorig jaar raakte ik zwanger en in juli van dit jaar ben ik bevallen. Toen ik inlogde op de website van mijn zorgverzekeraar, zag ik dat ik ‘Mijn Zorgkosten’ kan inzien. Dus ik klikte even op de datum van de bevalling en ik schrok me een hoedje! Ik had wel een idee dat zorg duur is, maar ik had nooit verwacht dat mijn zwangerschap en bevalling zó veel geld gekost hebben! Ik heb het eens op een rijtje gezet.

Kosten tijdens de zwangerschap

 • Het begint met een 6-weken echo: €35,03
 • Rond 7 weken een intake bij de verloskundige: €41,90
 • Prenatale zorg na 29 weken‘ (geen idee waarom dat in november 2015 wordt gedeclareerd): €542,74
 • Inschrijven bij de kraamzorg: €40,53
 • Termijnecho rond 12 weken: €42,03
 • 20-weken echo: €158,78
 • Intakegesprek kraamzorg: €62,74
 • Groei-echo rond 32 weken: €36,32

bonnie kittle 122261

Kosten van de bevalling

Voor de bevalling is één totaalbedrag genoemd, waarbij de hele opname in zit. Ik begon op 4 juli met de inleiding, ben op 7 juli bevallen met een spoedkeizersnede en ging op 12 juli met baby naar huis. Dat zit er dus allemaal bij in…

 • De bevalling: €4267,21  hierin zit:
  • 9 dagen in het ziekenhuis liggen (dus liggeld, medicijnen zoals paracetamol, diclofenac en omeprazol, eten en drinken, assistentie)
  • 4 dagen CTG’s draaien
  •  3 x Spoedeisende hulp contact buiten de SEH afdeling, elders in het ziekenhuis (geen idee wat dit inhoud)
  • 1 x ruggenprik in het kader van pijnbestrijding en 1x ruggenprik in het kader van verdoving voor operatie
  • 1x katheter
  • 2 x infuus inbrengen in arm
  • 1x uitvoeren keizersnede
  • 1x controleren narcose op uitslaapkamer door anesthesist
  • geven van injecties
  • Nacontrole na 6 weken door gynaecoloog
 • Volledige postnatale zorg (verloskundige): €288,66
 • Kraamzorg: €830,84
 • T O T A A L : €6346,78

Extra controles en echo’s tijdens zwangerschap

En dit is nog niet eens alles. Voor de bevalling ben ik nog 8 keer op controle geweest bij de gynaecoloog en zijn er een keer of 5 CTG’s en echo’s gemaakt. Ook moest ik steeds bloedprikken en urine inleveren in verband met de aanloop naar zwangerschapsvergiftiging. Er zijn MRSA kweken gedaan om uit te sluiten dat ik dit bij me droeg (omdat we op een boerderij wonen waar ook varkens zijn). Ik heb tig keer blaasontsteking gehad, dus steeds medicijnen gebruikt en urine laten onderzoeken en op kweek laten zetten. Ik heb heel wat fysiotherapiebehandelingen gehad. En ik ontving een kraampakket van mijn verzekeraar.

Ik ben dus blij dat ik mij goed heb laten verzekeren. Ik had een normaal eigen risico van €385. De meeste kosten vallen wel onder de basisverzekering, maar ik had bijvoorbeeld niet ingeschat dat ik alle fysiotherapiebehandeling op zou maken dit jaar. Een fysiotherapie behandeling kost €39,75 en een huisbezoek €51.75. Ik heb 18 behandelingen gehad, als ik dit zelf had moeten betalen, was dat best een hele kluif. Ik betaal natuurlijk wel iets meer premie, doordat ik mij beter heb laten verzekeren, maar dat weegt in dit geval niet op tegen de kosten die ik heb gemaakt en anders zelf had moeten betalen.

Complicaties bij de baby

Daarnaast wordt er natuurlijk een baby geboren waar ook kosten op gedeclareerd worden. Omdat Suus vlak na haar geboorte twee ademstilstanden kreeg, moesten we in totaal 6 dagen in het ziekenhuis blijven op de medium care afdeling. Ze lag daar aan de monitor om haar hartslag, zuurstofgehalte en ademhaling in de gaten te houden. De kosten van deze opname waren €8012,33. Na ons ontslag werden er nog een aantal poliklinische afspraken en een hartfilmpje gemaakt, wat nog eens €255,70 kostte.

Kijk goed naar je verzekering bij kinderwens of zwangerschap

Ik zou iedereen aanraden om goed naar je verzekering te kijken voor 2017. Welke kosten verwacht je? En sluit je verzekering daar goed bij aan? Hoe zit het met de premie? Is er misschien een andere verzekeraar die beter bij jou past en een aantrekkelijke premie heeft? Als je bij voorbaat al weet dat je je eigen risico volledig gaat aanspreken, kun je bij veel verzekeraars het eigen risico ‘vooruit betalen’. Het wordt dan opgenomen in de maandelijkse premie, je betaald het dus eigenlijk in termijnen. Blijkt aan het begin van het volgende jaar dat je het niet volledig hebt ‘opgemaakt’, dan krijg je het verschil natuurlijk gewoon terug.

Tot slot nog wat tips en aandachtspunten:

– Je hoeft als partners niet dezelfde verzekering af te sluiten. Dus als je zelf bijvoorbeeld zwanger bent of een kinderwens hebt, kun je je verzekering daarop aanpassen, terwijl je partner misschien niet zoveel nodig heeft en genoeg aan een basispakket.
– De meeste verzekeraars maken rond eind november hun definitieve premies bekend. Je zorgverzekering sluit je af voor een kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december. Wil je dus wisselen van verzekering? Dan kun je dit het beste in december van dit jaar doen. Vergelijk dus goed alle verzekeraars en hun pakketten, voordat je deze eventueel oversluit!
– Hebben jullie een kindje gekregen? Je moet je baby binnen 4 maanden na zijn/haar geboorte aanmelden bij je eigen verzekering. Je mag zelf weten of je de kleine aanmeld bij jou verzekering of die van je partner. Zitten jullie op één polis, dan is de nieuwe spruit automatisch meeverzekerd met de hoogst verzekerde. Je hoeft geen premie te betalen voor je kindje, ook niet voor aanvullende verzekeringen en ook heeft hij/zij geen eigen risico.

Heb jij je verzekering aangepast toen je zwanger was of wilde worden? Hoe hoog waren jouw kosten rondom zwangerschap en bevalling? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

Bron: afbeelding