Als je baby eenmaal geboren is, komt er natuurlijk veel visite over de vloer. Iedereen wil dat schattige kleine kindje graag vasthouden en als het even kan misschien wel een kusje geven! Waarom je dat beter niet kunt doen, daarover vertel ik vandaag meer. Lees je mee?

Koortsblaasjes en krentenbaard

Toen ik nog een kleine Karin was van amper vier jaar, kreeg ik voor het eerst krentenbaard, een bacteriële huidinfectie. Ik weet het nog heel goed, want de kindjes uit mijn klas wilden niet met mij spelen. Ik had korstjes op mijn gezicht en in mijn haar, maar gelukkig ging het na een zalfje van de dokter weer helemaal over. Met dat spelen kwam het dus weer goed ;) Vanaf mijn tienerjaren kreeg ik regelmatig opnieuw een uitbraak van krentenbaard en later kwamen daar ook koortsblaasjes (veroorzaakt door een virus) bij. Mijn weerstand hoefde maar iets verlaagd te zijn en het was weer raak. Verkouden, snuiten met zakdoekjes en een korstje in mijn neus gevolgd door een koortsblaasje was zo een feit. Tijdens de zwangerschap van Suus had ik een paar keer koortsblaasjes op mijn lippen, maar toen Suus er eenmaal was, duurde het tot in de wintermaanden eer ik weer aan de beurt was. Ik wist op dat moment dat ik haar beter geen kusjes en knuffels kon geven, omdat koortsblaasjes voor een baby erg besmettelijk en gevaarlijk kunnen zijn. De kinderarts wees me na de geboorte van Niene echter op iets dat ik nog niet wist…

Lisette Lubbers 0867

Geen kus geven aan de baby van een ander!

Een dag na de geboorte van Niene voelde ik alweer een plek opkomen bij mijn neus… Ja hoor, een pas bevallen vrouw heeft minder weerstand en ik kreeg gelijk weer krentenbaard. Ik vroeg een antibioticazalfje aan via de gynaecoloog en begon gelijk met smeren. Omdat ik meestal eerst een krentenbaardinfectie krijg die wordt opgevolgd door een koortsblaar, was ik meteen alert op mijn contact met Niene. Ook kwam de kinderarts nog even langs om Niene te checken, gewoon voor de zekerheid. Zij vroeg me of ik wist hoe gevaarlijk de veroorzaker van koortsblaasjes (een herpesvirus) voor jonge baby’s kan zijn. Ik vertelde dat ik wist dat als je zoiets hebt, je beter geen kusjes en knuffels aan de baby kan geven en goed je handen moet wassen. De dokter bevestigde dit, maar vertelde erbij dat je ook drager van het virus kunt zijn, terwijl je geen korstjes, blaasjes of andere verschijnselen vertoont. Je hoeft dus geen ‘ziekteverschijnselen‘ te hebben (gehad), maar kunt het virus toch overdragen via speeksel. Daarom adviseerde zij ons om ‘vreemden‘, dus kraamvisite, niet toe te staan om onze baby een kusje te geven, zeker de eerste drie maanden niet. Meestal heeft de baby in de buik al antistoffen meegekregen van de moeder en zou ik Niene waarschijnlijk niet besmetten, zo vertelde de kinderarts, maar toch nam ik maatregelen op haar advies. Het komt maar heel weinig voor, maar kindjes kunnen er erg ziek van worden en er zelfs aan overlijden.

IMG 1290 003

Voorkom infectie

Enkele dagen nadat ik krentenbaard kreeg, begon mijn lip ook te tintelen en kreeg ik een klein koortsblaasje. Gelukkig hadden wij al maatregelen genomen om een infectie bij Niene te voorkomen. Bij besmetting van een zuigeling met zo’n herpesvirus, kan de baby ernstig ziek worden met aantasting van de hersenen tot gevolg. Hoewel het in Nederland niet vaak voorkomt dat er een kindje aan overlijdt, worden er wel regelmatig kindjes ziek van en dat wil je gewoon voorkomen, tenminste wij wilden dat wel en ik neem aan dat iedereen het daarin met mij eens is :) Wanneer je, net zoals ik twee maanden geleden, een koortsblaasje hebt, kun je enkele dingen doen om infectie te voorkomen. Bij aanwezigheid van een of meerdere koortsblaasje(s) kun je een pleister op je lip te plakken of een mondkapje dragen. Geef je kindje geen kusjes en knuffel alleen op een manier dat je baby niet in aanraking komt met je gezicht. Was voor en na de verzorging van je baby goed je handen. Ik waste mijn handen en we hadden ook bij iedere kraan een flesje handenalcohol staan, die gebruikte ik na het handen wassen. Vraag je kraamvisite dit ook te doen voordat ze de baby aanraken en geef aan dat je niet wilt dat zij de baby kusjes geven. Geef je borstvoeding en heb je koortsuitslag? Houdt dan goed in de gaten of je blaasjes hebt op je tepels en tepelhoven en let op dat de melk niet besmet raakt. Ik heb zelf contact gehad met een arts toen ik deze infectie had, dat raad ik anderen ook aan om te doen. Inmiddels is mijn koortslip verdwenen, evenals de krentenbaard en knuffelen we weer volop. Ik nam het zekere voor het onzekere omdat ik me daar prettig bij voelde en deel vandaag mijn ervaring. Dit artikel kan de adviezen van een arts, specialist of medisch hulpverlener op geen enkele wijze vervangen! Indien je vragen hebt over jouw persoonlijke situatie, raadpleeg je (huis)arts of specialist.

Heb jij wel eens een koortsblaasje gehad rondom je zwangerschap of bevalling? Of toen je van plan was om op kraamvisite te gaan? Wat heb je toen gedaan? En geef jij de pasgeboren baby van een ander wel eens een kusje? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter

Liefs Karin

 

 

 

 

 

Bron: NHG standaard koortslip, RTL Nieuws, Ouders van Nu.
Foto 1: by Lisette Lubbers Fotografie. Don’t use without permission!