Al eerder schreef ik over mijn favoriete MTV series. Vooral in het weekend, als we weer eens een lazy sunday hebben, kijk ik graag naar Catfish of Teen Mom op deze televisiezender. Een tijdje geleden viel mijn oog op de serie Million Dollar Baby en mijn aandacht was gelijk getrokken. Een moeder die probeert om via social media een miljoen te verdienen voor haar 2-jarige dochter Wynter. Of gebruikt ze haar kind? Ik ga er vandaag dieper op in en dat is best dubbel, aangezien ik zelf ook geld verdien met social media en blogs! Lees je mee?

Een miljoen verdienen

Zoals gezegd, MTV staat hoog in mijn top 5 meest bekeken televisiezenders. Buiten Netflix om natuurlijk, maar de programma’s die er regelmatig te zien zijn vind ik echt superleuk. Teen Mom kijk ik al sinds het op de Nederlandse MTV te zien is en Catfish kwam daarna eigenlijk vrij snel op m’n favorietenlijstje te staan. Een paar maanden geleden zag ik dat er een nieuwe serie was verschenen, namelijk Million Dollar Baby. In deze serie worden we meegenomen in de missie van moeder Lateysha Grace, die je eerder kon zien in The Valleys en Just Tattoo of Us. Zij focust zich op het realiseren van het best mogelijke leven voor haar dochter Wynter, die ten tijde van de opnames 2 jaar was. Hoe? Haar doel is om een miljoen te verdienen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Mammy ??

Een bericht gedeeld door Wynter Grace Charles (@baby_wynter_) op

Momager

Lateysha heeft zelf in de viswinkel gewerkt toen ze 17 was, omdat haar moeder niet voor haar had gespaard. Ook vertelt ze dat het vroeger moeilijk was, dat er veel geldzorgen waren. Ze zegt hierover dat haar moeder tijdens haar jeugd nooit geld had en dat ze niet zo’n rooskleurig leven hadden. Nu ze zelf moeder is, wil ze voorkomen dat haar eigen dochter Wynter in een vergelijkbare situatie terechtkomt. Daarom heeft ze maar één doel voor ogen en MTV volgt haar gedurende de reis naar een miljoen. Door middel van brand reps, gesponserde posts en hun eigen kledingmerk Baby On Trend hoopt deze momager een heleboel money te verdienen voor haar dochtertje.

Met pensioen op je 10e

Natuurlijk kon ik het niet laten om naar een aantal afleveringen van deze serie te kijken. Al vind ik de term ‘influencer‘ nogal een jeukwoord, het houdt natuurlijk in dat je als actief persoon op social media, in video’s of door middel van blogs meer dan gemiddeld invloed uitoefent op het koopgedrag van mensen. Hoe groter de groep is die je aanspreekt, hoe meer interesse vanuit merken er is om jou te betalen voor een post op je account. Het duurt dan ook niet lang voordat Lateysha en Wynter hun eerste betaalde opdracht hebben. Een goed begin en natuurlijk moet er ook een bankrekening geopend worden om het geld op te zetten. Lateysha vraagt de bankmedewerker wat het rentepercentage is, maar als ze daarna ook vraagt of haar dochter op haar 10e al met pensioen kan, zit ik echt even vreemd te kijken.

Divagedrag

Uit de afleveringen die ik heb gezien vond ik het opvallend dat ze met weinig inzet al veel rendement verwacht. Lateysha is natuurlijk al een meer dan gemiddeld bekend persoon, ook op social media. Hoewel ze vol goede moed begint aan haar missie, blijkt al snel dat het echt wel hard werken is om opdrachtgevers tevreden te houden. Ze plaatst een gesponsorde post te laat, komt uren te laat op een beurs terwijl iemand anders de stand van (nota bene háár merk) Baby On Trend staat te runnen en als ze teleurgesteld is, geeft ze meteen de moed op. Ze vindt het veel werk en klaagt veel. Wanneer ze divagedrag begint te vertonen, spreekt haar agency een hartig woordje met haar en daarna zie ik wel een positieve verandering in haar houding. Ook confronteert ze haar kind steeds met geld: ‘we verdienen hier 10.000 pond mee, dus ga je goed je best doen?‘, bij het maken van foto’s. ‘Je moet je best doen! Ze betalen ons 10 ruggen!‘.

MTV Million Dollar Baby mamablogger mommy influencer kind geld verdienen werken opvoeding - Mama's Meisje blog

Geld verdienen met of voor je kind?

Als blogger die actief is op social media is het natuurlijk wel dubbel om hier een mening over te hebben. Ik vertel veel over mijn persoonlijke leven en breng mijn kinderen ook in beeld, al is het 99% van de tijd onherkenbaar. Ook ik krijg regelmatig betaalde opdrachten en weet dat het hard werken is, ook al lijkt dat voor de buitenwereld misschien niet zo. Ik zou mezelf geen influencer willen noemen, maar ben wel actief op socials en op mijn blog en spreek daar een steeds grotere groep volgers en lezers aan. Ik ben van mening dat ik mijn werk niet had kunnen doen als mijn kinderen er niet waren: het feit dat ik moeder ben maakt het voor mij mogelijk om een mamablogger te zijn. Hoge bomen vangen veel wind en als je met je kop boven het maaiveld uitsteekt, krijg je automatisch meer reacties, zowel positief als negatief. Iedere mommy influencer pakt de dingen op haar eigen manier aan: je kind wel of niet herkenbaar in beeld brengen, welke zaken deel je wel of niet en dan heb je nog de discussie: je kind is aan het werk (of niet). Iedereen heeft overal een mening over, maar ik ben ervan overtuigd dat iedere moeder handelt vanuit goede bedoelingen. Dat is aan iedere influencer om voor zichzelf te bepalen, te doen wat voor haar goed voelt en wat voor haar acceptabel is ten opzichte van haar kind. Maar waar voor mij de grens ligt, gaat Lateysha in mijn ogen wel te ver.

De toekomst

Ze legt haar kind druk op (we krijgen betaald, doe je best!) en ze wil eigenlijk zorgen dat haar dochter nooit hoeft te werken. Dat lijkt mij niet echt een realistische voorbereiding op de grote mensen wereld. Ik denk dat het goed is om aan je kinderen te laten zien dat werken beloond wordt, maar dan als voorbeeld zodat je kind een positieve houding ten opzichte van werken heeft. Een gespreid bedje is prima en hoewel ik ook deels opgroeide bij mijn alleenstaande moeder, kies ik er nu voor om mijn kinderen niet op die manier dingen ‘wijs’ te maken over mijn werk als blogger. Ik probeer ze skills mee te geven zodat ze deze later zelf kunnen toepassen, in plaats van het allemaal al geregeld te hebben. Makkelijk zeggen natuurlijk, want de beste stuurlui staan aan wal en daarbij blijft het televisie, dus knip- en plakwerk en enigszins regisseren van de gebeurtenissen kunnen het beeld dramatiseren. Toch vraag ik me af of Lateysha wel goed heeft nagedacht over de toekomst en dan vooral de privacy van haar dochter. Wynter groeit op met een mama die haar, ongevraagd, constant vastlegt op social media en dat je populariteit afhangt van hoe mooie je eruit ziet, hoeveel likes je krijgt en de rest van het media circus. Nu is zij echt niet de enige, er zijn heel veel moeders die hun kinderen vastleggen en (te veel?) persoonlijke dingen delen. Sterker nog, yours truly maakt zich er ook ‘schuldig‘ aan, maar deze realityserie is in mijn ogen en vergeleken met de manier waarop ik het aanpak, wel echt next level. Het lijkt me nogal beschamend als je tijdens je eerste sollicitatiegesprek al verschenen bent op Google dankzij de ambitie van je moeder en de eerste indruk dus al gemaakt is. Toch blijft het feit dat Lateysha dol is op haar meisje en dat ze nog altijd zelf beslist hoe en onder welke omstandigheden zij haar dochtertje wil opvoeden. Voor Wynter wens ik kinderjaren die niet draaien om duur speelgoed, kleren van exclusieve merken en likes, maar onbezorgd door de plassen stampen, torens bouwen en koekjes bakken. Allemaal veel belangrijker dan een Million Dollar Baby zijn!

Heb jij Million Dollar Baby al gezien? Hoe sta jij hier tegenover? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1