Het derde trimester begon met een prachtige zwangerschapsshoot door Lisette Lubbers. De 30 weken kwamen in zicht!  Het resultaat is prachtig geworden! Ik ben super blij dat ik zo’n mooie reportage heb laten maken, waarvan ik enkele foto’s met jullie deel. 

Een fotoshoot tijdens de zwangerschap

Ik ben ontzettend blij met deze foto’s en heel trots op het resultaat. Tijdens de tweede zwangerschap heb ik ook een shoot bij Lisette gedaan, het resultaat daarvan zie je hier!

Babywasjes en Netflix

Ook begon ik met de babywas! Ik had zelf al ruim ingeslagen en kleding van familie geleend. Dus de wasmachine draaide volop en ik zat gezellig achter de strijkplank, gewapend met strijkijzer, de serie ‘Call the midwife’ te bingen via Netflix. Niet heel vervelend werk hihi…
IMG_6594.JPG

Een gipsafdruk van mijn zwangere buik

Mijn vriendinnen hebben een gipsafdruk van mijn buik gemaakt! Daarvoor moest ik een tijdje staan terwijl zij mijn buik helemaal vol smeerden met vaseline en daarna de gips aanbrachten. Omdat ik inmiddels al 104 kg woog, kon ik er niet bij zitten, dan kreeg ik geen mooie afdruk. En ik kreeg een superleuk kado, namelijk een zwangerschapsmassage! Dit kan ik iedereen aanraden, het was echt heerlijk. Even ‘me-time‘ zoals ze dat noemen.

Twee babyshowers tijdens mijn zwangerschap

Maar ik werd nog meer in de watten gelegd! Ik kreeg maar liefst twee babyshowers. De eerste was met familie en en een paar vriendinnen. En een week later had mijn vriendinnengroep ook een babyshower voor me geregeld. Ik ben echt super verwend, meer daarover lees je hier!

Groep B Streptokokken en zwanger

Inmiddels had ik er ook weer twee blaasontstekingen op zitten. Protocol is dat de urine ook op kweek wordt gestuurd, zodat ze de aanwezigheid van de ‘Groep B Streptokokken (GBS)’ kunnen controleren. Ik bleek deze bacterie bij me te dragen, dus zou ik sowieso in het ziekenhuis moeten bevallen. De bacterie is voor de moeder ongevaarlijk, maar voor de pasgeboren baby kan het wel gevaarlijk zijn als er geen antibiotica wordt gegeven. Ik zou vlak voor en tijdens de bevalling antibiotica krijgen om te voorkomen dat ons meisje ziek zou worden. Ook bleek ik drager van de ESBL, dat is een soort ziekenhuisbacterie. Daardoor hebben we tijdens de ziekenhuisopname rondom de bevalling in isolatie gelegen. Daarover meer in mijn blog over de bevalling :)

Zwanger en niet fit zonder aanwijsbare reden

Al met al voelde ik me vanaf week 32 niet lekker. Ik hield al veel vocht vast, had allerlei vage klachten en kon de vinger er niet op leggen waar het van kwam. Mijn bloeddruk was goed, de kleine deed het goed, ik ging gewoon aan mezelf twijfelen doordat ik me niet echt begrepen voelde. In week 34 had ik wederom blaasontsteking en moest ik voor de vierde keer aan de antibiotica. Maar dit was allemaal zo kort op elkaar dat ik dit niet wilde zonder overleg. Omdat ik toch vanaf week 36 overgedragen werd aan de gynaecoloog, vroeg ik of dit ook wat eerder mocht. En zo kwam ik in week 35 voor het eerst op controle bij de gynaecoloog. In overleg zou ik geen antibiotica slikken (want dit sloeg niet aan en voor het alternatief was ik allergisch). Ik woog op dat moment 106 kg. Wederom was de bloeddruk goed, dus als mijn klachten toenamen of veranderden dan moest ik contact opnemen. In principe hoefde ik pas over tweeënhalve week weer terug te komen.
IMG_6850.JPG

Hoge bloeddruk bij toeval ontdekt

In het weekend daarop voelde ik me al niet helemaal goed, maar maandagochtend besloot ik toch maar te bellen. We konden naar het ‘Observatorium‘ komen. Ik moest bloed prikken en urine inleveren en er werd een CTG gedraaid. Ook deden ze een bloeddrukband om en werd om de vijf minuten mijn bloeddruk gemeten, gedurende een half uur. Ik bleek (nog steeds?!) een fikse blaasontsteking te hebben, daarom voelde ik me waarschijnlijk zo slecht. Het rommelde al wel een tijdje, dat kon hier ook mee te maken hebben. Hier kreeg ik een kuur voor. Gelukkig deed de baby het super, die had van dit alles geen last. De bloeddruk was inmiddels wel verhoogd tot 145/90 maar dit was nog te laag om direct actie te ondernemen. Ik moest in diezelfde week nog drie keer op controle terugkomen. En iedere keer deden ze datzelfde riedeltje weer. Ik voelde me nu serieus genomen en vond het een heel fijn idee dat ik en de baby zo goed in de gaten werden gehouden.

Extreem vocht vasthouden en aankomen tijdens zwangerschap

Maar er veranderde niet zoveel. Ondanks de kuur voelde ik me nog steeds belabberd, ik was inmiddels weer 10 kg aangekomen in 1,5 week tijd en raakte steeds verder opgeblazen van het vocht. Mijn bloeddruk was wel hoog, maar stabiel. Dus nog even volhouden, kreeg ik steeds te horen. De ene keer kon ik dat beter aanhoren dan de andere keer. Mijn dagen zagen er ook nogal eentonig uit, want met zo’n opgeblazen lijf kreeg ik weinig voor elkaar. Bed en bank waren favoriet en mijn Netflix abonnement is echt wel goed van pas gekomen in die laatste weken! Ik mocht in de 37e week weer twee keer op controle komen en begon al voorzichtig te vragen om een ‘stand van zaken‘. Lieten ze me doorlopen tot het vanzelf begon of werd ik geholpen? Ik was namelijk van vrijdag tot maandag gegroeid van 116 kg naar 120 kg. Het liep de spuigaten uit. En dan bedoel ik niet alleen het vocht wat ik met me meedroeg. Elke controle zat ik met krokodillentranen te vertellen dat ik wel wist dat iedereen het op het laatst zat is, maar dat ik mezelf nu echt wel in de weg zat. Een rol in de videoclip van ‘All by myself‘ van Celine Dion had me niet misstaan op dat moment…

 

IMG_6889.JPG

Dikke buik-selfie

Eindelijk: een datum voor inleiding!

Gelukkig zag de gynaecoloog wel in dat dit behoorlijk extreem was. Ze wilde me dus wel inleiden, maar dan alleen met 39 weken. Ik ging akkoord! Eindelijk had ik een streven, een datum waar ik naartoe kon leven! Het wordt geestelijk een stuk makkelijker als je weet dat je binnenkort verlost wordt van deze ellende. Want hoe dankbaar ik ook was (en ben!!) dat ik een gezond kindje droeg en dat ik überhaupt het geweldige geluk had om zwanger te mogen zijn, ik voelde me ook echt heel ellendig. En was blij als de baby er was, want zo kon ik me focussen op herstel en natuurlijk op ons meisje! Het aftellen kon beginnen en daarover zal ik jullie alles vertellen in mijn bevallingsverhaal!

Heb jij al eens eerder gehoord van de Groep B Streptokokken (GBS) of ESBL? En hoeveel kwam jij aan tijdens je zwangerschap? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin