Bloggen, kinderen, een online zelfstudie, een tweede bedrijf als virtueel assistent, mijn vriendje, het huishouden, mijn sociale leven, afvallen en oh ja: ontspanning en me-time. De afgelopen maanden had ik een behoorlijk takenpakket en hoewel het niet makkelijk ging, hield ik 99% van de tijd overzicht en daardoor rust in mijn hoofd. Vandaag vertel ik hoe ik dit deed en deel ik wat voor mij werkt om alle ballen in de lucht te houden. Mama zijn is multitasken, dus lees je mee?

De drukste maand van het jaar

November, het is verreweg de drukste maand van het jaar in bloggersland. Tenminste, voor mij was het dat wel: ik had to do lijstjes waar geen einde aan leek te komen. Er kwamen meer samenwerkingen binnen dan ooit en dat gaf een geweldig gevoel. Ik wilde daarnaast natuurlijk volop aan de studie, mijn plannen voor MultiMeisje (mijn tweede bedrijf als virtueel assistent) uitwerken en laten we mijn gezin en het huishouden niet vergeten… De afgelopen maand bestond uit lange dagen, korte nachten (mede door het griepvirus) en hoewel ik keihard werkte, bewaarde ik voor het eerst in lange tijd eens de rust. Ja ik was druk en oké, ik had soms ook gewoon zin om op de bank te ploffen in plaats van achter mijn laptop te zitten, maar er was een manier waarop ik overzicht hield en kon schuiven met taken zonder steken te laten vallen. En dat is echt handig voor een after zwangerschapsbrein zoals het mijne.

Plannen is key

Planners, bullet journals: ik zie ze al een hele tijd voorbij komen via social media en op internet. Eerlijk gezegd besloot ik al vrij snel dat dit totaal niet aan mij besteed is. Ik bedoel: waar haal ik de tijd vandaan om dit allemaal bij te houden? Maar toen ik rond de zomer, na het starten met de studie, concludeerde dat ik regelmatig dingen vergat, besloot ik me toch eens te oriënteren op een planner. Ik vond een fijne planner via de website van ByBird. Deze heb ik gewoon zelf gekocht, dus niets is gesponsord, maar ik ben er erg tevreden over. Het is een blok ter grootte van een A4’tje en je kunt er de planning van een week op kwijt. Verder is er ruimte voor notities en als de week is afgelopen, kun je het blad afscheuren en aan een nieuwe week beginnen. Ik vind het sindsdien ideaal en merk echt dat plannen voor mij key is. Er staan trouwens ook een heleboel andere leuke planners in de webshop!

Planner plannen taken moederschap moeder multitasken

Minder druk in mijn hoofd

Ik maak nog steeds geen bullet journal-achtige creaties, maar ik werk wel degelijk met een schema waar ik me aan houd. Op zondagavond ga ik er even voor zitten en schrijf ik op wat ik deze week te doen heb. Ik streef ernaar om iedere dag één blog te schrijven. Verder verdeel ik mijn studietaken over de week en plan ik afspraken met (potentiële) klanten in. Maar ik schrijf ook op dat ik bijvoorbeeld mijn paspoort moet verlengen, flesvoeding voor Niene moet bestellen of wanneer ik de badkamer schoonmaak. Door die dingen op te schrijven ervaar ik veel minder druk in mijn hoofd. Het wil niet zeggen dat ik minder druk ben: ik moet nog steeds evenveel doen, maar nu is het geen dagelijkse struggle meer om het allemaal rond te krijgen. Ik lig iedere dag alsnog later in bed dan ik van plan was, er komen vaak onverwachtse dingen tussendoor of last minute opdrachten, maar ik heb wel een overzicht waar ik op terug kan vallen. En dat voor iemand die dacht dat plannen niks voor haar was ;)

Alle ballen in de lucht houden

Klinkt allemaal heel zen, maar niets is minder waar. Het leven als mama is natuurlijk niet iedere dag hetzelfde, verre van juist. Daardoor loopt mijn planning regelmatig in de soep en vergt het een heleboel creativiteit en flexibiliteit om de kindjes met volle maag (liefst nog gezond ook), gewassen en gestreken en op tijd in bed te krijgen. Oh en what about die andere dingen die ik vandaag móést doen? Precies: momlife in een notendop. Toch zijn er wel een aantal tips die ik met je wil delen, zodat jij er misschien ook wat aan hebt. Tips die ik zelf ook probeer toe te passen en die, eerlijk is eerlijk, de ene keer een beter resultaat geven dan de andere keer. Alle ballen in de lucht houden: moet je dat wel willen?

Vroeg opstaan

We beginnen maar gelijk met de tip die écht werkt, maar dan moet je wel je bed uit kunnen komen. Korte nachten, lange dagen: dat betekent weinig slaap en dat trek ik heel slecht. Ik neem mezelf dan ook iedere dag voor om rond 06:15 uur op te staan, maar soms hoor ik mijn wekker niet eens en word vervolgens pas wakker bij de eerste “mamaaaa!” of kletsende baby. De kindjes worden meestal ergens tussen 07:00 en 07:30 uur wakker, wat mij precies genoeg ruimte geeft om me rustig aan te kleden en op te maken, te ontbijten en bijvoorbeeld een was op te hangen of een boodschappenlijstje te maken. Kleine dingetjes die net iets meer ‘lucht’ geven aan de rest van de ochtend, omdat ze een stuk makkelijker gaan als er geen handenbindertjes rondlopen. Maar ja, dan moet je wel je bed uit kunnen komen ;)

Maak een weekmenu

Zondag is onze boodschappendag. Ik maak iedere week een menu voor het avondeten, zodat we precies weten wat we in huis moeten halen. Ook kook ik soms voor twee dagen, bijvoorbeeld een stamppot of pasta. Dat scheelt op een drukke dag enorm veel tijd en stress. En anders gooi ik een bak in de vriezer, voor de onvoorziene ellende :P

Accepteer de chaos

Je hebt van die dagen… Plof dan op de bank, knuffel met je kindjes, laat de boel de boel en accepteer de chaos. Nobody’s perfect en het is toch al een zooi, dus veel erger kan het niet worden. Dan maar een dagje rustig aan doen, morgen is er weer een dag! Relativeren, niet zo streng voor jezelf zijn en het scheelt frustratie. Ik vind het steeds makkelijker!

img 7101

Prioriteiten stellen en ‘nee’ zeggen

Welke taken móéten echt gebeuren en welke dingetjes wil je wel doen, maar kunnen eigenlijk nog best even wachten? Sinds ik met die planner werk, heb ik daar veel meer zicht op en dan doel ik vooral op werkgerelateerde taken. Hier wordt de stapel was wekelijks hoger, zou ik echt vaker moeten stofzuigen en is de badkamer lang niet zo briljant schoon als ik graag zou willen. Om maar niet te spreken over de kledingkasten van de kinderen en die van mezelf: die kunnen wel een opruimbeurtje gebruiken. Maar een deadline missen: dat is me gelukkig nog nooit gebeurd. Daarnaast is mijn leven sinds het moederschap natuurlijk veranderd en stel ik ook regelmatig prioriteiten als het gaat om bezoek, verplichtingen of feestjes. Misschien is ‘nee‘ zeggen niet altijd leuk, maar moet ik echt naar iedere verjaardag? In drukke periodes skip ik er regelmatig één. Vind ik ook niet altijd prettig, maar ik kan nu eenmaal niet alles. Binnenkort ga ik hier nog verder op in, want ook ik bouw een beetje rust in de komende tijd.

Houd rekening met vertraging

Ik eiste soms van mezelf dat ik na het middagslaapje van de kinderen en vóór de afspraak op het consultatiebureau (lees: in 1 uurtje) nog even zou stofzuigen, mijn mail zou checken en de kinderen aangekleed en voorzien van fruithap in de auto zou hebben. Ain’t gonna happen want kinderen zorgen nu eenmaal voor vertraging. Snel aankleden, snel eten, snel drinken en snel in de auto: ik zou het wel willen, maar in de praktijk wil mijn peuter alles bekijken, aanraken, benoemen en nog een keer kijken. Dus ook de knuffels op haar kamer, de sokken die ze iedere dag aan haar voeten krijgt en natuurlijk haar slapende zusje. Tegen de tijd dat haar zusje in de Maxi-Cosi zit, heeft zij haar jas en schoenen alweer uit… Neem de tijd en houd rekening met vertraging. Als je het van tevoren weet, ben je minder gestrest en dat voelt lekker rustig.

Vergeet jezelf niet

Tja, Mama’s Meisje is niet voor niets dé blog voor Mama’s die het Meisje in zichzelf niet vergeten. Hoe druk ik ook ben, ik zorg écht dat ik ook voldoende rust inbouw. Niet alleen in de vorm van theedates met vriendinnen, een shopsessie in mijn eentje of gezellige spelletjesavonden, maar ook kleine momentjes. Vroeg naar bed gaan, een lekker warm bad of een kopje thee met een aflevering van een leuke serie. Zó belangrijk, want zonder rust houdt niemand het vol. Vergeet ook je partner niet, dus een datenight is zeker geen verkeerd idee.

Je hoeft niet alles alleen te doen

Ik zal het wel moeten doen, want anders gebeurd het niet!“. Iets wat ik wel eens om me heen hoor, maar eerlijk? Je bent toch samen aan het gezin begonnen? Ik snap dat er bepaalde taken meer op de schouders van de vrouw rusten en hier gaat het heus niet altijd vanzelf, maar mijn hubby draagt zeker zijn steentje bij in ons huishouden. En af en toe dump ik de kids bij opa en oma of tante, zodat we niet alleen kunnen uitslapen maar óók heel veel dingen kunnen doen waar we normaal niet zo makkelijk aan toe komen.

img 8325 2

Bijhouden

Wat voor mij heel goed werkt, is bijhouden. Een keer per maand pak ik iedere ruimte in huis grondig aan. Niet in één keer, maar iedere ruimte komt een keer aan de beurt in die maand. De rest van de maand houd ik de boel alleen maar bij. Wel ruim ik iedere dag op, want daardoor heb ik meer rust in mijn hoofd. Administratie, de kinderkamers en het toilet hebben hier high priority, de rest is op het oog schoon. Ik houd het werkbaar voor mezelf ;)

Het is een fase

Je bedrijf runnen als een soort manager, chronisch slaaptekort, het gevoel dat je achter de feiten aanloopt, kinderen die hun dag niet hebben, weinig tijd voor jezelf: het is zwaar, soms ben je er even helemaal klaar mee, maar remember: het is een fase. Er komt een dag dat je je puber van 16 jaar om 13:00 uur uit bed stuurt (“want je hebt er nu wel lang genoeg in gelegen“) of dat je weer wast, kookt en tafelt met alleen je partner, omdat ze zijn uitgevlogen. Het duurt alleen nog héél lang voordat je weer mag uitslapen, maar tot die tijd: Het.Is.Een.Fase!

Hoe ervaar jij het om alle ballen in de lucht te houden? Heb je nog tips en tricks die we allemaal kunnen gebruiken? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin 1