Begin dit jaar testten we de luiers van Kruidvat, Lidl, Etos en Bumblies uit. Daarop kwamen ontzettend veel reacties en daarom is het tijd voor deel 2 van Mama’s Meisje Luiertest! Met luiers van Zwitsal, DM, Huggies, Action, Pampers, Jumbo, Bambyo en Albert Heijn! 

Luiertest: onze testmethode

In navolging op Mama’s Meisje Luiertest (deel 1), heb ik voor deze test 8 verschillende merken luiers gebruikt. De testmethode die we hebben gebruikt, is hetzelfde als bij deel 1. Ik zal even kort uitleggen wat we hebben gedaan. Om de absorptie en de snelheid daarvan goed te vergelijken, heb ik de ‘150 ml water test’ gedaan. Dit houdt in dat ik in iedere luier 150 ml lauwwarm water heb gegoten, om daarna de luier heen en weer te bewegen. Niet iedere plas is even groot en om een goede vergelijking te maken, is het wel zo eerlijk om dezelfde ‘porties’ te vergelijken. Verder kon ik na deze test ook voelen hoe ‘nat’ de luier bleef. Als laatst knipte ik de luier een stuk in, zodat te zien is hoe de structuur van binnen is. Daarin zie je per merk hele duidelijke verschillen. Suus heeft de verschillende merken een paar dagen en nachten gedragen. Steeds heb ik dan opgeschreven wat onze bevindingen per merk waren.

In de nieuwste luiertest met 28 luiermerken lees je welke luier het best is!

SAM 4198

Welke merken luiers hebben we getest?

Teddy Care (van Action) maat 4 (7-18 kg),
Zwitsal luiers maat 4+ (9-18 kg),
Babylove (van DM) maat 4 (7-18 kg),
Huggies Ultra Comfort luiers maat 4 (7-18 kg),
Pampers baby-dry maat 4+ (9-18 kg),
Jumbo maat 4+ (9-20 kg),
Albert Heijn maat 4+ (9-20 kg),
Bambyo maat 4 (9-13 kg)

Luiertest deel 29

Teddy Care luiers (van Action) maat 4

Luiers bij de Action: ik zag ze in de zomer een keer staan en besloot een pak mee te nemen. Deze luiers zijn verkrijgbaar per verpakking van 40 luiers (maat 4) voor €5,99. De luier is wit met bescheiden illustraties in groen en blauw. Deze luier is de dunste van deze 7 merken en de pasvorm is in principe goed (want: valt hoog). Echter heb ik al mijn twijfels omdat de luier erg stug is en ruw aanvoelt.

Luiertest deel 27

Bij de 150 ml test duurt het lang voordat de vloeistof is ingetrokken en blijft het oppervlak ook na 10 minuten vrij nat. Dit komt waarschijnlijk doordat de vloeistof niet goed over het oppervlak verdeeld. Bij doorknippen zie ik heel veel ‘bolletjes’, maar weinig laagjes. Ook als Suus de luier aan heeft, ontstaan er een soort ‘klont’ tussen de benen. En na een nachtje slapen moet ik haar ’s morgens in bad zetten. De plasluier is namelijk doorgelekt en het stinkt allemaal enorm. Haar billen zijn geïrriteerd na één nacht Action luiers: ik haak hierna dus af en kan dus geen enkel positief punt noemen over deze luiers. Prijs per luier: €0,15.

Zwitsal luiers maat 4+

Het nieuwste product in het assortiment van Zwitsal is een luier. Toen ik het persbericht met de aankondiging las, was ik gelijk nieuwsgierig en mede daarom heb ik nog even met het publiceren van deze luiertest gewacht. Zwitsal luiers zijn te koop bij Etos, Albert Heijn en via bol.com. Een pak luiers maat 4+ (56 stuks) kost €20,99. De luier is wit met illustratie van de bekende Zwitsal poppetjes. De pasvorm is goed: de luier zit stevig en sluit goed aan. Heel belangrijk met een beweeglijke dreumes! De luier is vrij dun, maar met de 150 ml test trekt het water snel in en het verdeeld ook goed over het oppervlak. De luier voelt nog iets vochtig na 10 minuten en bij doorknippen zie ik heel veel laagjes, wat het intrekken en de verdeling goed verklaart.

Luiertest deel 28

Dan is het tijd voor Suus om deze nieuwe luier te testen. Overdag blijft de luier goed op zijn plek en na de nacht ook! Een grote plasluier is geen probleem, geen lekkage en de huid reageert erg goed op deze luier. Ik gebruikte de Zwitsal namelijk na de Teddy Care van Action, dus ze had last van irritatie. Dat Zwitsal erg zacht is, blijkt wel omdat de irritatie binnen anderhalve dag weg was. Anders pluspunt: er zit een geurbuiltje bij wat je tussen de luiers kunt leggen. Dat heb ik gedaan en daardoor ruiken ze heerlijk, maar niet te overheersend, naar de bekende Zwitsalgeur. En daardoor rook ik geen urine. Omdat Suus in principe een hele makkelijke huid heeft, is het prijstechnisch voor mij niet aantrekkelijk om voor Zwitsal te gaan. Maar ik weet dat er ook kindjes zijn die erg gevoelig op luiers reageren, de mama’s zou ik dan zeker aanraden om Zwitsal eens te proberen: deze luiers zijn echt heel zacht! Prijs per luier: €0,38.

Babylove luiers (DM Drogist) maat 4

Op social media kreeg ik het dringende verzoek om de luiers van DM, een drogist in Duitsland, zeker mee te nemen in deel 2 van de luiertest. Gelukkig wonen wij vlak aan de grens en moest Erik toch in een grensdorpje zijn voor een afspraak, dus heeft hij een doos met luiers opgehaald. Hierin zitten 84 luiers maat 4 voor de prijs van €10,45. De luier is wit met daarop afgebeeld gekleurde figuurtjes en enkele diertjes zoals een tijger, zebra en neushoorn.

Luiertest deel 2

De pasvorm is goed: deze luier sluit goed aan. Bij de 150 ml test trekt het water vrij snel in en is de luier na 10 minuten nagenoeg droog. Bij doorknippen van de luier zie ik veel laagjes, de vloeistof wordt ook goed over het oppervlak verdeeld. Zowel overdag als ’s nachts kan deze luier het allemaal goed aan: blijft goed zitten en geen lekkage. Prijstechnisch is deze luier enorm aantrekkelijk, maar we moeten er wel een stukje voor rijden. Toch denk ik er serieus overna om op DM luiers over te stappen, helemaal omdat Erik toch al vrij vaak in de buurt moet zijn. Prijs per luier: €0,12.

Huggies luiers maat 4

Ik moet eerlijk bekennen dat ik helemaal niet wist dat er luiers van Huggies verkrijgbaar waren, tot ik jullie reacties las. Ik kende ze alleen van Little Swimmers (zwemluiers) en voor iets grotere kinderen. Het was dus even zoeken, maar ik vond uiteindelijk een maandbox bij bol.com. Deze bevat 150 luiers (maat 4) voor €29,74. De luier is wit met plaatjes van jungle, een aapje en een toekan. De luier is normaal van dikte en de pasvorm is goed.

Luiertest deel 22

Bij de 150 ml test trekt het water langzaam in, maar na 10 minuten is de luier toch vrij droog. De vloeistof is goed verdeeld over het oppervlak en bij doorknippen zie ik veel laagjes. Zowel overdag als ’s nachts doet deze luier het goed. Suus beweegt veel, maar de luier blijft goed zitten en we komen ook de nacht droog door. Ook haar huid reageert prima op deze luier. Veel positieve punten dus! Maar als ik naar de prijs kijk, zijn er voor ons goedkopere alternatieven die het net zo goed of zelfs beter presteren. Prijs per luier: €0.20

Edit: Hoewel ik eerst best positief was over de Huggies luiers, viel ons de afgelopen tijd op dat Suus een vieze geur bij zich had als ze de luiers van Huggies droeg. Het blijkt echt van de luiers af te komen, een hele opvallende urine/ontlasting geur. Of, zoals Erik zegt: ‘alsof er een Dixi in de woonkamer staat‘… Het duurde even voordat we erachter waren maar dit is zo’n enorm minpunt, dat ik de Huggies echt nooit meer koop!

Pampers baby-dry luiers maat 4+

Toen Suus net geboren was, heb ik een tijdje de Pampers new baby maandboxen via Wehkamp en bol.com besteld. Deze waren namelijk vaak in de aanbieding en daardoor goedkoper dan de Kruidvat luiers. Daarna stapte ik over, dus de Pampers baby-dry heb ik nog niet eerder aangeschaft. Een pak met 27 luiers (maat 4+) kost €9,25. Deze luiers zijn wit met hoofdzakelijk mintgroene illustraties. De pasvorm is goed: de luier is erg elastisch en sluit daardoor perfect aan. De dikte van de luier is normaal.

Luiertest deel 24

Wanneer ik de 150 ml test doe, zuigt het water supersnel op en verdeeld zich goed over het oppervlak. Wanneer ik de luier doorknip, zie ik heel duidelijk de drie banen terug. Ook met het dragen vind ik deze luier prima, met name overdag. Na de nacht (en dus een flinke plasluier), voelt de luier een beetje klam aan de buitenkant. Niet doorgelekt, maar ook niet helemaal droog. Dat gebeurd ons bij Kruidvat niet. Omdat Suus qua huid op de meeste merken goed reageert, kies ik vanwege de prijs en die nachtelijke luiers niet voor Pampers. Prijs per luier: €0,34.

Jumbo luiers maat 4+

Over Jumbo luiers kreeg ik heel veel reacties na de vorige luiertest. Veel mama’s zijn hier erg enthousiast over, dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt! Een pak met 31 luiers (maat 4+) is verkrijgbaar voor €6,08. De luier is normaal van dikte en de pasvorm is goed. Bij de 150 ml test duurt het even voordat de vloeistof is opgenomen en de luier voelt na 10 minuten nog vochtig aan. Wel is het goed verdeeld over het oppervlak. Bij doorknippen zie ik veel bolletjes, weinig laagjes.

Luiertest deel 26

Bij dragen overdag verschoon ik op tijd en is deze luier prima. Maar ’s nachts ben ik niet zo tevreden. Als ik Suus ’s morgens uit bed haal, is de luier erg afgezakt en heeft ze een soort ‘prop’ tussen de benen. Ik verschoon haar net op tijd, de luier had het niet veel langer volgehouden. Daarom maak ik het pak overdag op, maar koop deze luiers niet overnieuw. Suus reageert trouwens wel goed qua huid. Ik heb echter betere alternatieven. Prijs per luier: €0,20.

Albert Heijn luiers maat 4+

De luiers van Albert Heijn werden ook meegenomen in deze test, wederom na vele reacties op de vorige test. Eerlijk gezegd kom ik regelmatig bij Albert Heijn, maar het is nooit in me op gekomen eens een pak luiers mee te nemen. Ik was dus heel benieuwd! Een pak met 34 luiers (maat 4+) kost €6,75. De pasvorm is prima en de luier is normaal van dikte. Bij de 150 ml test wordt de vloeistof snel opgenomen en is het ook goed verdeeld. De doorgeknipte luier laat veel laagjes zien, dat verklaard waarom die vloeistof zo goed verdeeld is. Ik ben al enthousiast, dus erg benieuwd wat de luier doet bij mijn beweeglijke dreumes.

Luiertest deel 25

Overdag doet de luier het in principe wel goed, maar ik moet niet te lang wachten met verschonen. Dan wordt de luier zwaar en zakt af. Maar als ik daar rekening mee houdt, gaat het prima. Wel gingen we een eind rijden met de auto (een uur) en toen was de luier heel vochtig van buiten. Ik heb Suus toen voor de zekerheid schone kleren aangedaan omdat het eigenlijk ‘net wel, net niet’ was doorgelekt. Datzelfde geldt voor ’s nachts: als Suus iets langer slaapt dan normaal, houdt de luier het maar net en is dus iets vochtig aan de buitenkant. Maar positief is wel dat de pasvorm goed is. Als ik alle voors- en tegens bij elkaar optel ben ik niet enthousiast. Prijs per luier: €0,20.

Bambyo biologische luiers maat 4

De luiers van Bambyo zijn helemaal nieuw en ik kreeg een testpakket toegestuurd om uit te proberen. Deze luiers zijn 70% afbreekbaar doordat ze voornamelijk uit biologische en natuurlijke grondstoffen bestaan. Het volledige assortiment van Bambyo, dat naast luiers ook uit billendoekjes en verzorgingsproducten bestaat, is 100% ecologisch en biologisch verantwoord geproduceerd. Met andere woorden: deze luiers zijn milieuvriendelijk en dragen bij aan een kleinere voetafdruk op onze planeet. Ik ben benieuwd of deze luier, die hoofdzakelijk gemaakt is van bamboe, het goed zal doen in mijn luiertest. Een pak met 42 luiers (maat 4) kost €14,95. De luier is wit met een kleine illustratie bovenin. Ook bevat deze een indicator: een streep aan de buitenzijde van de luier die aangeeft wanneer de luier vol zit. De pasvorm is vrij ruim: ook al zit Suus aan de bovengrens van de kilo’s, deze luier zit haar echt ruimer dan iedere andere luier uit deze test, maar sluit verder wel goed aan. De luier is normaal van dikte. Bij de 150 ml test wordt de vloeistof in snel tempo opgenomen, de vloeistof wordt goed verdeeld en het oppervlak voelt vrij droog aan. Bij doorknippen zie ik veel laagjes, dat verklaard waarom de vloeistof zo snel opgenomen wordt.

Bambyo luiers

Deze luier doet het erg goed. Geen geurtjes, het oppervlak blijft droog, geen lekkage. Deze luier zou ik in principe naar tevredenheid kunnen gebruiken, ware het niet dat ik de prijs te hoog vind. Deze is namelijk €0,36 per luier. Natuurlijk moet een ieder de overweging zelf maken: ga je voor milieuvriendelijk of niet? Echter zou ik deze stap maken, dan is een milieuvriendelijk alternatief van DM (Öko-Windeln = Eco luiers, maat 4, 34 stuks voor €5,75, prijs per luier €0,17) voor mij een betere optie.

Wat is de uitkomst van onze luiertest?

Onze uitslag is natuurlijk persoonlijk: er zijn inmiddels zoveel merken en ieder kindje is anders. Het kan dus best zijn dat er voor jouw hele goede ervaringen zijn met een merk dat ons totaal niet beviel. Onze conclusie is dat we de Action luiers nooit meer kopen, die beviel echt totaal niet. Daarnaast zijn we erg tevreden over Zwitsal, maar de prijs zorgt ervoor dat we deze niet kopen. Suus heeft het gelukkig ook niet nodig, maar stel dat je kindje erg gevoelig reageert, dan zou ik ze zeker aanraden. DM staat hoog op de nominatie om ons nieuwe merk te worden. We gaan dit combineren met Kruidvat. Erik komt regelmatig in de buurt van DM en neemt dan een voorraadje mee. Is de voorraad op, dan wijken we dus uit naar Kruidvat! Natuurlijk maken we wel alle luiers van deze test (behalve die van Action) op.

* Genoemde prijs per luier is onder voorbehoud van prijswijzigingen en aanbiedingen *

Klik hier voor het eerste deel van Mama’s Meisje luiertest! Ook testten wij luiers van LILLYDOO en het nieuwe babyassortiment van LIDL, inclusief luiers van Lupilu!

Wat vind je van deze luiertest? Heb jij ook verschillende merken geprobeerd? Of wil je iets kwijt over jouw ervaringen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

 

Welke luier als beste getest