Terug in de tijd om te kijken hoe de mensen vroeger leefden? Een toffe speurtocht, zoeken naar kabouters of spelen in de grote speeltuin? Tijdens een weekendje Friesland besloten we het Fries Museumdorp in Allingawier te bezoeken. Dit low budget uitje is leuk voor jong en oud en écht een aanrader! Op de blog vertel ik hier meer over en laat ik wat Instawaardige plaatjes zien. Kijk maar mee!

! LET OP: i.v.m. het coronavirus zijn niet alle onderdelen van het Museumdorp geopend!
(Zie reacties onder deze blog voor recente ervaringen)

Het Fries Museumdorp in Allingawier

Omdat er weer een weekendje Sneek op de planning stond, besloot ik op zoek te gaan naar een low budget uitje in Friesland. Het liefst niet te ver van Sneek, met een vriendelijke entreeprijs én natuurlijk geschikt voor mijn avontuurlijke peuter. Als het dan ook nog leuk is voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, dan is het helemaal top. De vorige keer ontdekten we AquaZoo in Leeuwarden, deze keer besloten we een bezoekje te brengen aan Het Fries Museumdorp in Allingawier. Ik moet bekennen dat ik, als oud-Sneker, nog nooit gehoord had van dit museumdorp. Sterker nog, ik wist niet eens waar Allingawier lag. Shame on me! Op slechts 20 kleine minuutjes rijden vanaf Sneek ben je er al. En dat dit uitje de moeite waard is, dat ga ik je nu laten zien. Want ben je in de buurt en heb je de kans om dit pittoreske dorpje te bezoeken? Doen!

review beoordeling ervaring bezoek Het Fries Museumdorp in Allingawier Low budget uitje in Friesland - Mama's Meisje blog

Low budget uitjes in Friesland tips uitje voor peuter kleuter jonge kinderen kabouterpad - Mama's Meisje blog

Low budget uitje in Friesland

Van te voren zocht ik natuurlijk al wat informatie op, want we gaan niet over één nacht ijs. Zo las ik op de website dat de entree gratis is voor kinderen tot 12 jaar. Voor kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen betaal je per persoon €5,50. Met recht een low budget uitje in Friesland te noemen! Ook zijn er bij de kassa diverse opties beschikbaar. Zo kocht ik een informatieboekje à €1,50 en ‘it kabouterpaad foar de lytskes‘ (het kabouterpad voor de kleintjes) à €1,50. Een kabouterpad ín het museumdorp, hoe leuk is dat? Bij deze laatste krijgt je kindje na afloop een versnapering in het restaurant. Bij de entree staat aangegeven dat het niet is toegestaan om eigen meegebrachte drink- en etenswaren te nuttigen in het Fries Museumdorp. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een spannende speurtocht: ‘De Vloek van de Meerminnen’. Door middel van opdrachten worden kinderen langs de leukste plekjes in het Fries Museumdorp geleid en helpen zij spelenderwijs mee om het dorp te bevrijden van deze vloek. Op de prijs heb ik niet zo goed gelet en via de website kan ik het niet vinden. Ik ga er vanuit dat dit in dezelfde range ligt als de andere twee opties ;)

collage goedkoop dagje uit in Friesland Museumdorp tip aanrader - Mama's Meisje blog

Is Het Fries Museumdorp in Allingawier ook geschikt voor kinderen - Mama's Meisje blog

Terug in de tijd

Daar gingen we dus, een middagje terug in de tijd. Niene zat in de buggy en hoewel de paadjes gemaakt zijn van ‘Friese geeltjes’ (lees: hobbelige oude straatjes), was dit prima te doen. De entree zit aan een oud kerkje, wat er überschattig uit zag en waar nog geen half uur later daadwerkelijk een bruidspaar elkaar het ‘ja’-woord gaf. Hoe bijzonder! Met behulp van zowel het informatieboekje als de kabouterroute maakten we een wandeling door het museumdorp. We zagen van alles: te beginnen met een oude bakkerij, waar nog dagelijks bijzondere drabbelkoeken worden gemaakt. Er is allerlei lekkers te koop, natuurlijk nam ik lekker ‘sûkerbôle’ (suikerbrood) mee naar huis. Een oude smederij, een café waar de nostalgie vanaf straalt, nóg een prachtige kerk die op een terp gebouwd is, een brandweerhuisje en een bijzondere boerderij: ik heb nog niet eens alles benoemd. In dit authentieke dorpje krijg je een beeld van hoe de mensen vroeger leefden en komen de vele dorpsverhalen tot leven!

Oude werkplaats schilder Allingawier Friesland dagje uit nostalgie pitoresk dorpje - Mama's Meisje blog

Het Fries Museumdorp in Allingawier leuke low budget uitjes in Friesland voor kinderen tip - Mama's Meisje blog

Glutenvrij eten in Het Fries Museumdorp in Allingawier

Als mama van een dochter met coeliakie verdiep ik me, sinds de diagnose, extra in (het ontbreken van) de mogelijkheid om glutenvrije opties te bestellen tijdens een dagje uit. Tijdens een drinkpauze in het restaurant (onderdeel van het museum) sprak ik met het personeel van ‘It Ferhaal’ over glutenvrij eten in het Fries Museumdorp. Ik was verbaasd: wat zijn ze hier goed op de hoogte! Van de lunchkaart zijn er verschillende glutenvrije opties te bestellen en voor kinderen is tevens een glutenvrije pannenkoek mogelijk. Daarnaast bakt een personeelslid regelmatig glutenvrije koekjes en zijn ze hun opties verder aan het onderzoeken en uitbreiden. Ze zijn goed op de hoogte van kruisbesmetting en dat maakt dit uitje niet alleen erg leuk, maar ook zorgeloos. Zo is een dagje uit écht ontspannen!

high five speeltuin kabouterpad speurtocht Allingawier museum kinderen glutenvrij eten tip goedkoop budget dagje uit in Friesland - Mama's Meisje blog

Leuk en leerzaam dagje uit!

Of je nu met je 9-jarige zoon op pad gaat of met je 3-jarige dochter: dit uitje is écht geschikt voor jong en oud. Het Fries Museumdorp heeft echt haar best gedaan om voor elk wat wils te bieden: op iedere leeftijd kijk je natuurlijk anders naar wat je allemaal kunt bezichtigen. Mijn peuter zocht naar kabouters, terwijl ik me terug in de tijd waande. Opa was ook mee en hij verwonderde zich weer over andere dingen. Zelfs Niene keek geïnteresseerd om zich heen vanuit de buggy. We hebben allemaal heel veel plezier gehad, maar ik denk Suus nog het allermeest: bij het zien van de grote speeltuin was ze niet meer te houden. En dus werd er naar hartenlust geschommeld, gegleden en gewipwapt. Een ding weet ik zeker: wij komen echt nog een keer terug. Het Fries Museumdorp in Allingawier is een aanrader, een low budget uitje pur sang en heeft alle ingrediënten voor een leuk en leerzaam dagje uit!

Meer informatie over Het Fries Museumdorp in Allingawier vind je op de website.

Ben jij al eens in het Fries Museumdorp in Allingawier geweest? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

 

Pinterest Pin Het Fries Museumdorp in Allingawier Low Budget Uitje in Friesland - Mama's Meisje blog