Suus wordt grote zus en als het zover is, zal ze ongeveer 20 maanden zijn. Hoe bereiden we haar hierop voor, wat begrijpt ze wel en wat niet? Je leest het vandaag allemaal!

Bijna twee jaar en grote zus

Suus is in juli 1 jaar geworden en is nu dus ongeveer 16 maanden. Over een week of 18 zal er in ons gezin heel veel veranderen, moet ze de aandacht delen en ligt er ineens een schreeuwend wurm op haar oude slaapkamer. Ze kan zelf nog niet praten, dus of ze het allemaal goed begrijpt kunnen we niet echt checken. Maar toch proberen we haar wel voor te bereiden op de komst van baby nummer twee en dat doen we (of gaan we doen) op een aantal manieren.

Suus verhuist naar een nieuwe kamer

Zoals jullie wel gelezen en gezien hebben, zijn we druk aan de slag gegaan om de nieuwe slaapkamer van Suus klaar te maken. We hebben er bewust voor gekozen om dit op tijd te doen. De nieuwe slaapkamer zit naast haar oude kamer en we lopen er bijna dagelijks wel even naar binnen toe. Dan benoemen we dat dit de nieuwe kamer van Suus wordt. Inmiddels staat het meegroeibed en Suus heeft al een paar keer op haar kamer gespeeld terwijl wij (lees: Erik) de kast in elkaar zetten. De eerste keer vond ze het nieuwe bed niet zo leuk, ging heel hard huilen. Toen hebben we een verhaaltje gelezen op het bed terwijl ze op schoot zat en nu wil ze er graag alleen op zitten terwijl ze door het boekje bladert of kletst tegen ons. Door haar een beetje mee te nemen in dit proces en te benoemen dat ze een zusje krijgt (‘Suus krijgt een zusje! En nu mag Suus hier slapen!‘) hopen we dat ze een beetje door heeft dat er iets gaat veranderen. Ze lijkt het wel leuk te vinden, zo’n nieuwe kamer en een groot bed. We zullen over een paar weekjes zien hoe ze er slaapt, wel nog even in haar ledikant!

Lisette Lubbers 1837

Voorlezen uit boekjes over ‘grote broer of zus’ worden

Dit puntje hebben we tot nu toe nog niet uitgevoerd, maar we willen ermee beginnen als Suus op haar nieuwe kamer slaapt. Zo staat het boekje ‘Kleine Pluis‘ op het verlanglijstje voor de decembermaand en zo zijn er wel meer boekjes te leen of te koop over dit onderwerp. Een verhaaltje voorlezen doen we standaard voor het naar bed gaan, dus kunnen we een paar keer per week een boekje over ‘grote zus worden‘ erbij pakken. Zo zal ze altijd iets oppikken tijdens het voorlezen en misschien wel een beetje begrijpen wat er allemaal in die dikke buik van mama gebeurd.

Benoemen dat er een baby in de buik van mama zit

We vertellen aan Suus dat er een baby in mama’s buik zit, dat ze een babyzusje krijgt. De buik aanwijzen dus en zeggen dat er een baby/zusje in zit. Zo benoemen we het naar haar toe en wie weet zal ze over een tijdje ook zelf de buik wel aanwijzen en ‘baby‘ zeggen. Of niet natuurlijk ;)

Op de babykamer kijken en helpen

Suus zit nu in een fase dat ze supertrots kan zijn als ze iets zelf mag doen of mag helpen. Ik heb me voorgenomen om haar erbij te hebben als we de kleertjes voor de baby in de kast gaan doen. Dan mag ze bijvoorbeeld iets neerleggen of vasthouden en zo proberen we haar er dan bij te betrekken. Ook als ze eenmaal op de nieuwe kamer slaapt, willen we regelmatig de babykamer binnenlopen en benoemen dat de baby hier gaat slapen.

Dreumes voorbereiden op komst tweede kindje

Al met al is het lastig om in te schatten hoeveel Suus van onze tips en tricks begrijpt. Wel denk ik dat ze, hoe jong ze ook is, meer meekrijgt en oppikt dan wij misschien door hebben. Kleine kinderen hebben vaak meer door dan je denkt. Qua tijdsbesef snapt ze niet wanneer ‘straks‘ is dus zal het alsnog een verrassing zijn als onze mini straks in de wieg ligt. Hoe ze er dan op zal reageren, dat zien we dan wel weer. Ze heeft ook niet veel keus ;) We blijven er lekker relaxt onder en zien wel hoe het allemaal zal gaan. We kijken in ieder geval al uit naar die eerste, bijzondere ontmoeting!

Hoe heb jij je kindje(s) voorbereid op de komst van een broertje of zusje? Welke leeftijd had(den) je kindje(s) toen en heb je nog aanvullende tips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter

Liefs Karin