Pedagogisch verantwoord of niet, mijn dochter kijkt dagelijks televisie. Ze heeft een lijstje met favorieten die haar doen dansen en lachen en ik zette ze voor je op een rijtje. Ook vertel ik meer over hoe wij omgaan met televisie kijken: mag ze dat iedere dag en hoeveel dan?

Loedermoeder XXL: mijn dochter kijkt tv!

Ik schreef er begin vorig jaar, toen Suus nog een mini was, al eens een blog over. Hoe ik mijn principes overboord gooide en Suus tv liet kijken omdat ik een artikel moest afmaken. Het schuldgevoel dat ik daarna had (tja, die principes hè) verdween al snel naar de achtergrond. Want vandaag de dag kijkt Suus iedere dag televisie, behalve als ze naar de opvang gaat. Het is zelfs een vast onderdeel van de dag geworden en ik zal uitleggen hoe dat komt. Het begon eigenlijk toen ik net zwanger was en nogal veel boven het toilet hing. Waar laat je een dreumes als je zelf je ontbijt er weer uit gooit? Juist, in de box. Maar mevrouw ging al snel gillen en zodoende zette ik de televisie aan. Overgeven terwijl Twee Kleine Kleutertjes hun bekende ‘als je in je buikje kijkt, weet je waar het dan op lijkt?‘ zingen, geeft een nieuwe dimensie aan het hele fenomeen ochtendmisselijkheid. Maar dat terzijde. Na zo’n bewogen ochtendritueel was ik maar wat blij als ik even onder de douche kon staan en om Suus bezig te houden, liet ik haar televisie kijken. Inmiddels is de ochtendmisselijkheid vertrokken en heeft plaats gemaakt voor bekkeninstabiliteit. Als ik Suus ’s morgens uit bed haal, ontbijten we samen. Daarna gaat Suus tv kijken en kan ik even een rondje maken: wasmachine in- en uitpakken, was opvouwen, bedden opmaken, even een doekje door het toilet, enzovoorts! Geen dreumes die achter me aan loopt en die ik eigenlijk niet mag tillen maar dat toch moet doen omdat ze ergens aanzit waar ze niet aan mag zitten… Nee, ze vermaakt zich in de box en luistert ondertussen liedjes of kijkt een aflevering van één van haar favoriete programma’s. Welke dat zijn? Ik zette ze voor je op een rijtje!

IMG 0657

Het Zandkasteel

Het Zandkasteel gaat over Toto, Sassa en Koning Koos. Samen met hond Finnie wonen zij in Het Zandkasteel, waar ze allerlei avonturen beleven. Ze verzinnen allerlei verhalen en liedjes, waaronder het neuskriebel lied. Als Suus dit lied hoort, begint ze meestal te dansen. Ik vind Het Zandkasteel een vrolijk programma met veel afwisseling en leuke liedjes. Wel erger ik me dood aan de stem van Toto :P

Nijntje

All time favorite Nijntje kan natuurlijk niet uit de lijst ontbreken. Deze serie is geïnspireerd op de boeken van Dick Bruna, waar ik zelf mee ben opgegroeid en die nu ook weer bij Suus op de boekenplank staan. Samen met haar vriendjes Betje, Boris, Barbara, Snuffie en Nina beleeft Nijntje allerlei avonturen. Ik vind dit zelf het leukste programma om voor Suus op te zetten en volgens mij vindt ze het zelf ook geweldig, want ze zegt dan steeds ‘Nietje!’.

Bumba

Bumba is een clown die avonturen beleeft in het circus. Er zijn verschillende vriendjes, waaronder een tweede clown die Bumbalu heet en daarnaast nog verschillende andere dieren. Alleen de verteller van het verhaal spreekt ‘mensentaal’; Bumba en vriendjes spreken Bumbalees. Eerlijk gezegd zet ik Bumba op omdat Suus het erg leuk vindt, maar het is niet mijn favoriet. Het is een heel druk programma en ze maken allerlei geluiden die ik best irritant vind. Ook zeggen ze ‘purper’ in plaats van ‘paars’. Maar Suus vindt het leuk en in de tussentijd ben ik toch druk, dus ik hoef ook niet mee te kijken ;)

sven scheuermeier 106767

Sesamstraat

Sesamstraat, wie is er niet groot mee geworden? Naast Bert en Ernie schitteren onder andere Tommie, Ieniemienie, Pino en Meneer Aart in dit vrolijke kinderprogramma. Ik heb geen idee wanneer Sesamstraat op televisie is, want als ik het opzet dan doe ik dat altijd via de NPO app op onze tv. Sesamstraat kijken we altijd samen op de bank. Een tijdje geleden zette ik het een keer op en toen figuurtje Zoë in beeld kwam, zette Suus het op een brullen. Ze vond het doodeng. Dus nu kijken we samen en dat vindt Suus extra fijn!

Teletubbies

Toen ik een jaar of negen was, verschenen de Teletubbies voor het eerst op tv. Who would know dat ze nu, een dikke twintig jaar later, nog steeds zo populair zijn onder kinderen? Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po wonen in een soort fantasiewereld waar het altijd mooi weer is en de zon schijnt. Op hun buikjes verschijnen filmpjes van kinderen uit andere landen, die tussendoor worden afgespeeld. Helemaal nieuw voor mij is dat de Teletubbies blijkbaar baby’s hebben gekregen: de Tiddlytubbies. Suus vindt het leuk en roept sinds een paar maanden oh-oh als ze per ongeluk (expres) iets laat vallen.

Twee Kleine Kleutertjes

De liedjes van Twee Kleine Kleutertjes speelden we eerst altijd af via youtube, maar sinds december heeft Suus een cd en dvd gekregen. Geen reclames meer tussendoor dus! Deze vrolijke kinderliedjes zijn geschikt voor kindjes van 0 tot 5 jaar, worden gezongen door Monique Smit en blijven héél lang in je hoofd zitten. Suus is er helemaal gek op, begint vrolijk te dansen en is altijd helemaal onder de indruk van de tekenfilmpjes die erbij gemaakt zijn. De cd gaat ook mee in de auto, vooral als we wat langer moeten rijden. Gevolg: papa en mama zingen vrolijk mee, terwijl Suus op de achterbank in slaap is gevallen…

Juf Roos

Juf Roos is een kleuterjuf die in een kleurrijke molen woont. In dit liedjesprogramma staat iedere aflevering een ander thema centraal en daaromheen worden allerlei liedjes gezongen door Juf Roos en Gijs, haar buurjongen. Dit zijn allemaal Hollandse kinderliedjes zoals ‘twee emmertjes water halen‘ en ‘ik zag twee beren broodjes smeren‘. Grappig detail: Juf Roos wordt gespeeld door Melissa Drost, die nu ook de rol van Sjors uit Goede Tijden Slechte Tijden tijdelijk over heeft genomen. Daar kijkt deze mama dan weer graag naar!

Welke programma’s zijn favoriet van jouw kleintje? En hoeveel tv wordt er bij jullie thuis gekeken? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter

Liefs Karin

 

 

 

 

Bron: televisie