Het zijn kleine wolfjes in schaapskleren: peuters. Je kijkt er best schattig op, maar iedere mama weet dat ze met enige regelmaat het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen… Troost je, want eigenlijk doen peuters allemaal hetzelfde. Wat dan precies? Lees maar mee: dit doet iedere peuter! Ja, ook die van jou…

Peuterstreken

Ik vraag me wel eens af wat er in die kleine koppies omgaat. En hoewel we regelmatig lachen om de peuterstreken die onze dochter uithaalt, kan ik soms wel janken als ze weer een paar irritante dagen achtereen heeft. Enige lichtpuntje? Als peutermama ben ik echt niet de enige! Peuters doen eigenlijk gewoon allemaal hetzelfde en daarom is onderstaande rijtje een feest der herkenning. Dit doet namelijk iedere peuter. Ook die van jou! En zo niet, dan mag ik je feliciteren. Je hebt een zeer zeldzaam exemplaar in huis.

Uitgelichte afbeelding dit doet iedere peuter, ja ook die van jou! - Mama's Meisje blog

Papegaai

Beter ga je even héél goed opletten op je uitspraken, want zodra de peuter verandert in een papegaai, wordt alles wat jij zegt schaamteloos herhaalt. Geen uitgebreide analyse van de zojuist bezochte verjaardag terwijl je peuter op de achterbank zit, dus. Het zou toch jammer zijn als ome Wim de volgende keer van jouw 3-year old te horen krijgt dat papa en mama hem een flapdrol vinden…

OOK LEUK: ‘Deze grappige dingen doen alle ouders… toch?’

Ze zien álles!

?Sta je net een stroopwafel weg te kauwen, stormt de peuter de keuken binnen. Diezelfde peuter die jij zojuist een koekje geweigerd hebt. Oeps! Ook ‘opruimen’ is een heikel punt. De speelhoek uitmesten en als een ware undercover agent langs je peuter sluipen met speelgoed dat jij net in de prullenbak wilt mikken? Het lijkt wel een filmscène, want we raden allemaal welke krokodillentranen en driftbuien het oplevert als de peuter ontdekt dat jij haar op kermis gewonnen lichtgevende en fluorescerende stuiterbal wilt weggooien. Ain’t gonna happen! Ze zien álles en betrappen je op de meest onhandige momenten.

Snot

Alle pedagogische hoogstandjes ten spijt: alle peuters ‘peuteren’ in hun neus. I love die woorspeling ;) Oké, neuspeuteren is nog tot daar aan toe, maar wat er daarna gebeurt sla ik liever over. De vangst wordt namelijk eerlijk gedeeld en dus staat je peuter regelmatig trots voor je met een verse lading snot aan zijn vinger. Ben je even niet in de buurt? No problemo, dan smeren ze het gewoon aan hun speelgoed, een toevallig passerend broertje of zusje, de muur of in bed!

“Op!”

Eten: zo gulzig als ze aten toen ze nog kleiner waren, zo’n afkeer hebben ze nu. Mijn peuter neemt regelmatig een hap, schuift dan demonstratief haar bord aan de kant en roept: “op!“. De ene keer gaan die boterhammen met pindakaas er in recordtempo in, terwijl je de andere keer te horen krijgt: “lust ik niet!“. Of dat je, nadat de appelmoes de vorige keer dé truc bleek te zijn om het bord wél leeg te krijgen, deze keer een woeste peuter aan tafel hebt want “ik wil niet appelmoes eten!!!“. Wat denk je wel niet, om zomaar appelmoes op zijn bord te doen?! Wie heeft de gebruiksaanwijzing? Niet eten, in hongerstaking zijn: every now and than is dat iets wat gewoon thuishoort in het leven van een peuter. We kunnen niet wachten op de eetbuien die ons tijdens de puberteit staan te wachten ;)

Peuterstreken - Mama's Meisje blog

Kleine slopers

Een tekening op de muur in plaats van op het papier, een kapotte telefoon, gebroken servies: wij kunnen ze allemaal afstrepen. Peuters zijn kleine slopers en niet bang om dat te verbergen. Dus komt oma op bezoek, dan wil mijn peuter haar het liefst aan de hand meenemen naar de muur: “kijk oma, groen! Heb Suus’edaan. Mag niet! Suus moet goed luisteren!“. Werkelijk, om te gieren, maar wel een beetje jammer van mijn muur…

Opvoedkundige wijsheden

Hoor jij ook regelmatig jezelf terug? “Eerst drie hapjes!“, op de vraag of ze een stukje gehaktbal wil. “We hebben geen haast!“, als we de trap op naar boven lopen. “Och meisje toch“, als haar zusje huilt. Peuters vertellen je regelmatig wat je wel en niet mag doen en dat is best confronterend! En broertjes of zusjes zijn regelmatig object of affection als het gaat om opvoedkundige wijsheden. “Niet doen Niene, pas goed!“.

Luiers en plasjes

Kom je boven na het middagslaapje, heeft je peuter zijn luier zelf uitgedaan. Plasjes in het potje die op de grond belanden als je peuter ermee aan de sleep gaat want “ik wil zelf doen!“… Naakt rondrennen is het nieuwe aangekleed zijn en dus worstel je regelmatig op Olympisch niveau om je peuter weer in de kleren te krijgen. En dan bedenken ze ook nog dat ze zélf willen bepalen wát ze aan willen. Heb je even?

Dingen die alle peuters doen peuterstreken - Mama's Meisje blog

De driftbui

De laatste is er één die we allemaal hopen te skippen, maar ééns komt het moment dat je de driftbui kunt afstrepen. Locatie: meestal openbaar, bijvoorbeeld in de supermarkt. Op een geluidsniveau waarvan je zeker weet dat ie niet meer te missen is en de aandacht trekt van al het aanwezige winkelend publiek. Meestal helpt niets, dus kun jij met een rood hoofd afwachten tot je peuter weer enigszins bijgetrokken is. Om daarna te doen alsof er nooit iets aan de hand was…

Welke streken haalt jouw peuter wel eens uit? Ik lees graag je reactie in comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1