Een kijkje in de keuken bij Mama’s Meisje: wat eten wij gedurende een week? Waar doen we onze boodschappen en wat zijn we ongeveer kwijt als gezin met een baby en een peuter? En hoe zit het met glutenvrije producten voor Suus? Ik vertel het vandaag allemaal in een nieuwe boodschappen shoplog! Lees je mee?

De wekelijkse boodschappen

De wekelijkse boodschappen: ons favoriete agendapuntje ;) Een tijd lang heeft Erik de boodschappen gedaan omdat ik nog last had van mijn bekken, maar inmiddels kan ik weer zelf op pad. In januari schoten de budget challenges als paddenstoelen uit de grond en dat was ook voor ons hét moment om weer eens inzichtelijk te maken wát we kopen, hoeveel we maandelijks uitgeven aan boodschappen en waar we eventueel op kunnen bezuinigen. Sinds ik de vorige keer over onze weekboodschappen schreef, is er een heleboel veranderd. Ons gezin is uitgebreid met de komst van Niene en we zijn erachter gekomen dat Suus coeliakie heeft. Deze dingen hebben allemaal invloed op wat we kopen en op de kosten. Tijd om daar eens wat dieper op in te gaan.

Boodschappen shoplog gezin baby peuter kosten hoeveel kwijt geld weekboodschappen weekmenu budget - Mama's Meisje blog

Geld besparen op de boodschappen

We deden een hele tijd onze boodschappen bij Plus en Aldi, maar sinds mijn tweede zwangerschap gingen we standaard naar Jumbo. Het versaanbod van Aldi is in principe vrij compleet, maar de kwaliteit begon steeds meer tegen te staan. Zanderige appels, bittere mandarijnen en groentepakketten die al schimmelden voordat de houdbaarheidsdatum verstreken was. Een beetje jammer en zeker niet eenmalig, dus gingen we er al minder naartoe. Omdat Jumbo in onze beleving weer goedkoper is dan Plus, kochten we nu alles daar. Toch wilden we onze uitgaven wat meer inperken en geld besparen op de boodschappen. Daarom doe ik sinds kort één keer per week boodschappen bij Lidl en gaan we voor enkele dingetjes naar Jumbo. Ook plannen we voor één week wat we eten in de vorm van een weekmenu. Voeding en luiers bestel ik bij Kruidvat en Trekpleister, evenals toiletartikelen en make-up. Wasmiddel koop ik waar het in de aanbieding is. Ik ben fan van Robijn en bestelde een paar maanden geleden een flinke voorraad bij bol.com. Al met al koop ik voeding, luiers, toiletartikelen, make-up en wasmiddel vaak groot in, waardoor we die kosten eens in de zoveel tijd hebben en niet wekelijks. Hoe doe jij dat?

Glutenvrije producten

Nu we het glutenvrije dieet voor Suus een tijdje hebben toegepast, wordt het al steeds meer ‘normaal‘ binnen ons gezin. Ze is natuurlijk nog klein en eet niet graag heel bijzondere dingen. Zo weigert ze pasta (maar moet het één keer per maand van mij eten) en is groot fan van Hollandsche pot. Aardappels, vlees, groente it is en toevallig is dat ook nog heel erg budget proof. Suus en Niene eten twee keer per week mee op het kinderdagverblijf en op die dagen grijpen Erik en ik onze kans om eens wat anders op tafel te zetten. De meeste boodschappen halen we in de supermarkt, behalve het vlees. Dit halen we bij de slager in ons dorp en het fijne is dat ik daar ook glutenvrije varianten van gepaneerd en gekruid vlees kan bestellen. Dat scheelt ontzettend, want hierdoor kunnen we Suus net iets meer laten variëren en eten we zelf ook lekker mee. Ook bestellen we speciaal glutenvrij brood voor Suus bij Bakker Leo. Dit is het enige brood dat ze lekker vindt en we hebben twee laden in de vriezer die speciaal voor haar bestemd zijn. Overige glutenvrije producten kopen we tot nu toe bij Jumbo. Het enige nadeel van dit dieet is tot nu toe de prijs. Glutenvrije producten zijn vaak duurder dan de ‘normale‘ variant.

Ons weekmenu

Omdat ik geen zin heb om dagelijks twee verschillende gerechten te koken, passen wij ons in het avondeten veelal aan aan Suus. Niene eet nu ook al een tijdje met de pot mee, tenzij we iets pittigs of zouts eten: dan krijgt zij een maaltijdpotje of restje van de vorige dag/uit de vriezer. Ons weekmenu voor afgelopen week zag er zo uit:

Voorbeeld weekmenu gezin avondeten menu week wat eten we vandaag gerechten inspiratie budget proof boodschappen shoplog - Mama's Meisje blog

Boodschappen bij LIDL

Allereerst ging ik naar LIDL. Ik moet daarvoor naar een andere plaats, omdat we in ons dorp geen LIDL hebben. Toen ik een tijdje geleden nog in Enschede werkte, ging ik daar veel makkelijker uit het werk even langs, maar nu moet ik er dus speciaal voor rijden. Toch heb ik het er wel voor over, omdat het flink scheelt qua kosten. Zo haalde ik deze keer bij LIDL bijna alle ingrediënten voor het weekmenu, vers fruit (bananen, appels, peren, druiven), zuivel (yoghurt, melk en Griekse yoghurt), kaas (2x), koekjes (ontbijtkoek, stroopkoeken, kandijkoeken), toiletpapier, walnoten, bakboter, vissticks, eieren en runderrookvlees. Ook nam ik voor de lunch die dag nog wat verse afbakbroodjes mee uit de beroemde broodjeswand. Ik betaalde €51,49 voor 42 artikelen bij LIDL.

Boodschappen bij Jumbo

Helaas kon ik geen babyspinazie meenemen bij LIDL vanwege de houdbaarheid. Ook de maaltijdpotjes voor baby’s zaten niet in het assortiment van het filiaal waar ik was. Daarom ging ik later in de week naar Jumbo en nam daar tevens 3 broden, een pak Cruesli, Pombär chips (glutenvrij voor Suus),  een geurblokje voor het toilet, glutenvrije biscuits, een krat bier, bananen, komkommer en een zak bolletjes mee. Ik betaalde €47,65 voor 17 artikelen bij Jumbo. Deze keer ging ik gewoon naar de winkel toe, maar we maken ook regelmatig gebruik van de service waarbij we boodschappen online bestellen en ophalen bij het pick up point.

Boodschappen shoplog kosten weekboodschappen Jumbo gezin baby peuter hoeveel kwijt aan - Mama's Meisje blog

Hoeveel geef jij uit aan boodschappen?

Ik was deze week in totaal €99,14 kwijt bij de supermarkt. Daarnaast heb ik bij Kruidvat een doos lotiondoekjes, twee pakken voeding voor Niene, neusspray, tandpasta en huidshampoo gekocht à €46,59. We hebben deze week geen geld besteed aan de slager of aan glutenvrij brood voor Suus, maar we zijn hier maandelijks ongeveer €65 en €25 aan kwijt. Ik heb een aantal producten ‘ingeslagen’, waardoor ik dat de komende keren niet hoef te kopen. Dat scheelt dus weer op het totaalbedrag! Toch valt het me altijd tegen als ik de kosten op een rijtje zet. Hoe ervaar jij dit?

Ik ben altijd heel benieuwd wat anderen ongeveer kwijt zijn per maand. En hoe bespaar je op de boodschappen? Heb je nog leuke tips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1