Het was alweer eventjes geleden dat ik iets deelde over mijn strijd tegen de achtergebleven zwangerschapskilo’s. De afgelopen maanden zat ik niet stil en gelukkig deed het getal op de weegschaal dat ook niet. Tijd voor een nieuwe update! Lees je mee?

Even alles loslaten

Misschien is het je opgevallen dat de laatste update over afvallen alweer een tijdje geleden is verschenen. In januari schreef ik namelijk dat ik bepaalde verwachtingen had toen ik begon en dat ik geen daarvan behaald had ten tijde van die blog. Dat was ook een beetje de strekking van de blogs daarvoor en daarom besloot ik het even los te laten. Loslaten betekende trouwens niet dat ik mijn leefstijlveranderingen ook maar achterwege liet, integendeel. In de afgelopen maanden wandelde en oefende ik onverminderd door, met af en toe een bezoekje aan de fysio om de boel weer een beetje los te masseren. Ondanks die inspanningen en het aanpassen van mijn voedingspatroon was ik in januari nog geen kilo méér kwijt dan enkele maanden ervoor. Super frustrerend en voor mij voldoende reden voor een bezoekje aan de huisarts. Er werd bloed geprikt en onder andere gecheckt of de schildklier misschien niet voldoende werkte. Daarmee bleken gelukkig geen problemen te zijn, maar er werd wel iets anders ontdekt.

Afvallen na een keizersnede - Mama's Meisje blog

Vitamine D tekort

In de persoonlijke update die ik laatst schreef, vertelde ik al dat er uit het bloedonderzoek bleek dat ik een vitamine D tekort had. Er bleek een fix vitamine D tekort te zijn, waarvoor ik inmiddels een aanvullende ‘kuur’ van 3 maanden heb gevolgd. Vanaf nu moet ik het gewoon zelf aanvullen voor de rest van mijn leven. Ik herkende het van de klachten die ik had na de geboorte van Niene, toen bleek ik ook een tekort aan vitamine D te hebben maar dan iets minder. Volgens de huisarts was het in ieder geval een goede verklaring waarom het afvallen niet lukte. Vitamine D kan invloed hebben op de insulinespiegel en wordt gerelateerd aan overgewicht. Andersom heeft overgewicht ook weer invloed op de hoeveelheid vitamine D die beschikbaar is. Ik hoopte dat als de vitamine D in mijn bloed weer op peil zou komen, ik weer zou afvallen. Daarom ging ik de afgelopen maanden gewoon door met de leefstijlveranderingen die ik toch al had ingevoerd: gezond eten, regelmatig bewegen en goed voor mezelf zorgen! En met resultaat…

gewichtsverlies na zwangerschap afvallen lukt niet vitamine d tekort oorzaak - Mama's Meisje blog

Eerste doel: check!

Bleef ik de afgelopen drie updates nog hangen op een gewichtsverlies van gemiddeld -2,5 kilo, is dat getalletje flink opgelopen! Vanaf half maart merkte ik dat mijn lichaam door begon te hebben wat de bedoeling was. Op dat moment was ik al op 3/4 deel van de vitamine D boost en ik kon het verschil echt merken op de weegschaal! Je ziet het ook heel duidelijk in de tabel: er gaat echt een lijn naar beneden. Sindsdien ben ik dus in een mooi tempo afgevallen en is er nu in totaal 5,9 kilo af. Daar ben ik heel blij mee, zeker omdat ik helemaal niet als doel heb om in zo weinig mogelijk tijd zoveel mogelijk af te vallen. Dat is momenteel ook nog niet haalbaar, omdat ik lichamelijk nog steeds in de opbouwfase zit en nog vrij makkelijk over de grens van overbelasting heen ga. Waar ik wel heel blij mee ben, is dat het ’s avonds langer licht is. Daardoor kan ik mijn wandelrondjes nog frequenter inplannen zonder dat ik overdag helemaal in de knoei kom met alle drukte die bij ons gezin van vijf komt kijken. Ik merk dat kleding weer lekkerder begint te zitten en dat mijn uithoudingsvermogen toeneemt. Een valkuil is wel dat ik veel meer fysieke dingen in een dag stop dan ik eigenlijk aankan. Daarom heb ik vaak ’s avonds een zere nek, rug en bovenbenen. Maar het verschil is wel dat ik na een nachtje slapen al veel minder klachten heb dan voorheen. Er zit dus vooruitgang in, weliswaar langzaam maar we’ll get there.

Heb jij ervaring met een vitamine D gebrek na de zwangerschap? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1