Afvallen na de zwangerschap: ik ben aanbeland bij de vierde update en had inmiddels hele andere resultaten verwacht. Waarom ik niet zo vrolijk was bij het zien van het getal op de weegschaal én welke acties ik daarop heb ondernomen? Lees maar mee!

Acht maanden verder

Afvallen update numero vier alweer! Toen ik vier maanden geleden begon met mijn leefstijlaanpassingen, had ik bepaalde verwachtingen. Ik val maar meteen met de deur in huis: ik heb géén van die verwachtingen waar kunnen maken. Inmiddels is Linn zo goed als acht maanden en zijn we dus acht maanden verder sinds de keizersnede. Na de keizersnede van Suus was ik na acht maanden zo’n 8 kilo verwijderd van mijn ‘oude’ gewicht en dat terwijl ik destijds 45 kilo aankwam tijdens de zwangerschap. Na de keizersnede van Niene was ik na 8 maanden op ongeveer hetzelfde punt, al was mijn startgewicht bij die zwangerschap 7 kilo hoger en rekende ik dus met dát gewicht. Bij beide ‘pogingen’ viel ik in de eerste twee maanden nog niet zo vlot af, maar daarna ging het bijna als vanzelf en zag ik een duidelijke, dalende lijn. Dat motiveerde ontzettend en leverde, naast een lager getal op de weegschaal én mijn pre pregnancy kleding die langzamerhand allemaal weer paste, óók een heel energiek gevoel op. Ik voelde me weer dichter bij mezelf komen en op de eerste verjaardagen van beide dames was er echt een flink verschil te zien. En nu? Het schetst mijn verbazing dat het nu lijkt alsof ik drie keer per week door de drive rijd en alles eet wat los en vast zit. Súper frustrerend.

Afvallen lukt niet na de zwangerschap hormonen traag werkende schildklier oorzaak - Mama's Meisje blog

Afvallen lukt niet

Dat ervaringen uit het verleden géén garantie voor de toekomst bieden, bleek de afgelopen vier maanden wel. Vol goede moed begon ik aan het leefstijlprogramma en ook al dook ik iets te enthousiast in het beweeggedeelte daarvan, ik liet me niet van m’n stuk brengen. Schouders eronder en door! Twee keer per week wandelen, twee tot drie keer per week de stabiliteits- en krachtoefeningen en natuurlijk mijn eetpatroon. In principe hoefde ik daarin niet eens zoveel aan te passen, alleen het snacken dat ik iets meer heb gedaan tijdens de zwangerschap wilde ik schrappen. Eén keer per week een cheat meal, met de feestdagen heb ik niet al teveel opgelet maar het ook niet bont gemaakt. Maar als ik het over all bekijk, is deze manier van leven precies de manier waarop ik de vorige keren op dit punt AL LANG een boel kilo’s kwijt was. En met mijn ‘dieet’- en productkennis zit het als diëtist, ondanks dat ik niet actief werkzaam ben in de branche, echt wel snor. Ik heb niet voor niets 4 jaar lang in de schoolbanken gezeten. Maar het afvallen lukt niet, dat bleek afgelopen maand wel tijdens de wekelijkse weegmomenten…

Afvallen na de zwangerschap update 4 - Mama's Meisje blog

Contact met de huisarts

Ik weeg mezelf één keer per week: vaker vind ik niet nodig. Het gewicht is namelijk maar één van de dingen waaraan je merkt of je afvalt of niet. De andere graadmeter; een fitter gevoel en je kleding weer passen, blijven tot nu toe uit. In de afgelopen maand zag ik mijn gewicht van 100.3 kilo oplopen naar 102.6 en vervolgens weer terugkomen op 100.3. Dat is dus het exacte gewicht waar ik mijn vorige update mee afsloot en dat vond ik zó vreemd! Helemaal als ik kijk naar wat ik de afgelopen maand allemaal heb gedaan om verder gewichtsverlies te bevorderen. Ik heb Erik zelfs zover gekregen om een salade mee te eten, haha. Plus het feit dat ik na de vorige zwangerschappen veel makkelijker afviel én me ook steeds fitter ging voelen, wat nu dus niet zo is. Ik heb zelfs een week lang mijn dagmenu’s in de Eetmeter gezet om te checken of ik er zelf niet naast zat… Wat dus niet het geval was. Alles bij elkaar opgeteld besloot ik om eens op het wereldwijde web op zoek te gaan naar de invloed van hormonen op het afvallen na de zwangerschap. Ik heb contact met de huisarts gehad en mag volgende week bloed laten prikken om te kijken of mijn schildklier wel voldoende werkt. Er zijn namelijk best veel symptomen die passen bij een trage schildklier en het merendeel daarvan herken ik. Ondertussen ga ik gewoon door met waar ik al mee bezig was, maar ik ben sinds het contact met de huisarts wel erg benieuwd of dit een oorzaak kan zijn. We gaan het zien, tot de volgende update!

Heb jij ervaring met een afvalpoging die weinig tot geen resultaat had? Wat bleek de oorzaak te zijn? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1