Vol goede moed begon ik aan mijn nieuwste project: afvallen na de zwangerschap. De eerste maand ging met vallen en opstaan… In deze update praat ik je bij: mijn plannen zijn gewijzigd en hoeveel ben ik afgevallen? Lees maar mee!

Een geweldige start

Een maand geleden schreef ik op zowel mijn socials als op de blog over mijn nieuwste project: afvallen na mijn derde zwangerschap. Vol goede moed begon ik aan het 21-dagen programma van Newborn Fit Mama en ik maakte een geweldige start. Wat dat betreft is er echt een knop omgegaan in mijn hoofd: ik wil die overtollige kilo’s graag kwijt! De oefeningen deed ik met een fitnessbal die bij het programma geleverd werd. Daarnaast bestelde ik een roze fitnessmatje zodat ik ook de liggende oefeningen comfortabel kon uitvoeren. Ik was helemaal enthousiast en goed voorbereid, dus in mijn ogen kon er niets misgaan. Nou, dat had ik dus mooi even mis want kort samengevat is het 21-dagen programma voor mij behoorlijk tegengevallen. Dat ligt zeker niet aan het aanbod, maar aan mijn tegenstribbelende lijf. En hoewel ik daar ergens in mijn achterhoofd wel rekening mee hield, ben ik er ontzettend klaar mee maar zal ik toch op die stomme rem moeten trappen om verder te komen. Je leest het: ik baal er nogal van!

zwangerschapskilos kwijtraken afvallen gewicht verliezen na de bevalling - Mama's Meisje blog

Fysieke tegenslag

Spierpijn, dat heb ik de afgelopen maanden behoorlijk gehad. Ik zeg altijd gekscherend dat ik twee varianten van spierpijn ervaar: de variant waarbij je moe maar voldaan bent omdat je lekker gesport hebt én de variant waarbij spierpijn vooral in de categorie ‘overbelasting’ thuishoort. Zoals gezegd begon ik vol goede moed aan de dagelijkse oefeningen. In de NBFM app stonden filmpjes die je gewoon kan uitvoeren in je eigen woonkamer. Ideaal joh, je hoeft de deur niet eens uit en alsnog gutst het zweet je van je voorhoofd. Althans, dat was bij mij wel het geval want boy, ik was even vergeten dat ik ooit een goede conditie had. Nu duidelijk niet meer en de eerste dagen hield ik dan ook niet de hele training vol. Geen probleem: ik voelde aan mijn lijf wanneer het genoeg was. In totaal kon je 5 rondjes met oefeningen doen, maar het werd aangeraden om er minimaal 2 vol te houden. Bij mij voelden 3 rondjes in de eerste week prima. Ik had spierpijn, maar wel de soort die je krijgt van een fijne workout. Helemaal top dus! Ik voelde me er goed bij en niets leek dit afvaltraject in de weg te staan. Nou, mooi wel dus want in week twee kwamen de eerste tekenen van overbelasting steeds duidelijker bovendrijven. Fysieke tegenslag: ik ben er zó klaar mee.

Rustig opbouwen

Op dat soort momenten voel ik me verre van de fitte en actieve vrouw die ik wil zijn. Eerder het tegenovergestelde: haal de rollator maar tevoorschijn want deze oma kan niet eens een paar rondjes squatten en buikspieren trainen zonder daarna in de kreukels te liggen. Op dat moment leek een paar dagen rust (en dus geen training volgen) soelaas te bieden. Vervolgens deed ik in week 2 mee met een HIT-training die echt goed ging: ik hield 5 rondjes vol zonder een centje pijn! Dat ik daarna aan het zuurstof moest is puur een gebrek aan conditie, haha. De volgende dag gingen we een dagje naar Avonturenpark Hellendoorn en nog een dag later klimmen en klauteren in het krijspaleis. Opgeteld was dat een beetje teveel van het goede en is het me weer in één kant in mijn bekken geschoten. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit echt kut is… Op de één of andere manier verloor ik alle motivatie de afgelopen week, had ik echt het gevoel van zie je nou wel, dit gaat never nooit lukken. Ik heb er een paar dagen voor nodig gehad om te accepteren dat de situatie nu eenmaal niet zo snel verandert als ik zou willen. Ik heb drie zwangerschappen meegemaakt, de één fysiek zwaarder dan de ander. Hoewel mijn derde zwangerschap het prettigst is verlopen van allemaal, heeft ook deze haar sporen achtergelaten. Negen maanden op, negen maanden af: hoe graag ik het ook anders zou willen zien, voor mij geldt deze regel (wederom) blijkbaar écht. Ik heb mezelf weer een schop onder mijn kont gegeven en richt me op plan b: rustig opbouwen.

Afvallen na de zwangerschap ervaring na 3 keizersnedes - Mama's Meisje blog

Wandelen voor m’n leven

Ik begin dus weer opnieuw en laat de intensievere trainingen voorlopig even links liggen. Het plan de campagne is als volgt: wandelen voor m’n leven! Wandelen is toch wel dé manier om mijn conditie weer op te bouwen en in overleg met de bekkenfysiotherapeut moet ik dit eerst gaan uitbreiden. Op zich niet verkeerd natuurlijk, want wandelen is prima, maar het is wel even een organisatorisch dingetje. Op m’n werkdagen ga ik er tijd voor vrijmaken zodat ik alleen kan gaan en op de overige dagen zal ik Niene en Linn meenemen als Suus op school zit. Maar als Erik toevallig die dag vanuit huis werkt, profiteer ik daar graag van want een wandeling zónder duowagen is een stuk beter voor mijn houding. Verder doe ik nog wel de oefeningen, maar eerst één keer per week en met een lagere intensiteit. Ik ga dit een maandje doen en dan opnieuw bepalen hoe het er dan voor staat.

Hoeveel ben ik afgevallen?

Oké, een heel verhaal over beweging, maar hoe gaat het nu qua voeding? Nou, dat gaat dus wél heel goed. Haha, gelukkig maar, het is niet alleen maar kommer en kwel. Zoals ik al vertelde heb ik echt een knop omgezet en lukt het bijzonder goed om vooral gezond te eten. In de afgelopen maand is er één zak chips gesneuveld en enkele chocoladepepernoten. Al met al wil je natuurlijk weten hoeveel ik ben afgevallen? De teller staat nu op -2,1 kilo. Het duurde even voordat ik hier tevreden mee was. Het is niet zozeer het getal, want een halve kilo per week afvallen is echt prima en het tempo hoeft van mij absoluut niet hoger te liggen. Maar door dat hele bewegingsverhaal voelt het alsof ik wel méér had kunnen doen. Ik had dus een beetje dubbele gevoelens, maar heb dat opzij geschoven en ga gewoon verder waar ik gebleven was alleen dan op een iets andere manier. Ik kan merken dat mijn kleding alweer lekkerder begint te zitten en begin het afvallen al te zien: vooral rond mijn taille, dus het gaat weg op de goede plekken haha. De eerste maand was vooral aftasten wat wel en niet werkt en ging dus met vallen en opstaan. Ik heb nu een plan voor de komende weken en zal over een maand opnieuw een update plaatsen over hoe dit verlopen is. Aan de slag!

Wil je reageren op mijn 1e update? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1