Enkele weken geleden vertelde ik op de blog dat mijn huishouden nogal een chaos is sinds de komst van de kinderen. Home is where de vloer plakt en helaas heeft een dag maar 24 uur… Als ik dus de kans krijg om mijn wekelijkse rondje in sneller tempo te doen: graag! Ik testte de Floor Cleaner van Kärcher en vertel jullie vandaag hoe dit bevallen is. Lees je mee?

Het leed dat schoonmaken heet

Er waren jaren dat ik stiekem genoot van schoonmaken. Radio aan, even een poetslap over de kastjes en vensterbanken, vervolgens stofzuigen en dweilen en ons huisje was weer helemaal fris! Sinds de komst van de kinderen is schoonmaken een noodzakelijk leed geworden en bovenal een zeer tijdrovende klus. Tijd die ik niet altijd (lees: bijna nooit) heb, waardoor ik alles zoveel mogelijk probeer bij te houden en er nooit écht even goed doorheen ga. Naar aanleiding van mijn blog over dingen die in ons huis zijn veranderd sinds de komst van de kinderen, ontving ik de Floor Cleaner van Kärcher. Dit apparaat belooft te stofzuigen en te dweilen in één beweging. Je kunt je voorstellen dat ik dat graag wilde uitproberen! Ik vertel jullie hoe onze ervaring met de Kärcher Floor Cleaner FC5 is.

collage1 6

De vloer in ons huis

Wij hebben in huis een tegelvloer, waarbij we in de woonkamer tegels in houtlook (met reliëf) hebben en in de gang, toilet en badkamer (die zich ook op de begane grond bevindt) een taupekleurige matte tegel. Een tegelvloer is prima geschikt om de Floor Cleaner op te gebruiken. Boven, op de slaapkamers van de kinderen, hebben we laminaatvloeren liggen. Ook hier kunnen we dit apparaat gebruiken. Wij dweilen de vloer op de benedenverdieping en slaapkamers boven één keer per week grondig. Voor het dweilen moeten we dan stofzuigen, dus bij elkaar opgeteld zijn we zo anderhalf uur bezig. Verder stofzuigen we meerdere keren per week om alles bij te houden. Ik vind het altijd ontzettend tijdrovend en het is niet mijn favoriete klus, vooral het dweilgedeelte in dit geval. Het is nog zwaar ook en dat in combinatie met bekkenklachten is verre van ideaal.

collage2 2

Het apparaat

En daar was de Kärcher Floor Cleaner FC5: een apparaat dat stofzuigt en dweilt in één, minder water verbruikt waardoor de vloer sneller droog is en dus tijd bespaart. Dat zijn veel beloftes en ik ben erg benieuwd of dit apparaat het allemaal waar gaat maken. Ik duik direct in de gebruiksaanwijzing en zette de specificaties voor je op een rijtje:

  • het apparaat werkt op stroom. Het snoer is lang genoeg zodat je niet constant hoeft te wisselen van stopcontact
  • het apparaat is geschikt voor laminaat, tegels, parket, houten vloeren, natuursteen en marmer vloeren en PVC-vloeren
  • het kost relatief weinig kracht om het apparaat te hanteren door het aandrijfconcept
  • aan de voorzijde zit een waterreservoir voor schoon water en reinigingsmiddel
  • aan de achterzijde zit een opvangbak voor het vuile water (en vuildeeltjes)
  • er zitten twee microvezelrollers op die eenvoudig te verwijderen en schoon te maken zijn
  • het apparaat kan door zijn vormgeving tot in de hoeken en tegen de plinten schoonmaken

Mijn ervaring met de Kärcher Floor Cleaner FC5

Ik hou van een schoon en opgeruimd huis, maar met een avontuurlijke peuter en een spelende baby kom ik tijd tekort. Als er dan een manier is om het meest tijdrovende klusje sneller te doen: graag! De kindjes spelen immers op de vloer, dus het liefst moet die schoon zijn. Gemakkelijker is het zeker geworden met de Kärcher Floor Cleaner FC5. Speciaal voor de gelegenheid besloot ik een week lang vrij weinig aan de vloer te doen. Af en toe even met een kruimeldief rondom de eettafel, maar meer niet. Een ideale testvloer dus! Het apparaat is makkelijk gebruiksklaar te maken. Je vult het waterreservoir met lauwwarm water en reinigingsmiddel. Koud water is ook mogelijk, maar mijn ervaring is dat lauwwarm water een beter resultaat geeft. Vervolgens giet je 50 ml water in de bijbehorende opvangbak, zet het apparaat 5 seconden aan zodat dit water wordt opgezogen en de rollers nat zijn. Daarna kun je beginnen. Ik had eerst een beetje moeite met uitvinden wat een handige manier van werken is. Ik ben gewend om achter de stofzuiger aan te lopen, terwijl ik dweilen juist ‘andersom‘ doe. Dat laatste bleek ook voor dit apparaat handiger te zijn, omdat ik anders steeds door het vochtige gedeelte liep. Het apparaat heeft een aandrijving, waardoor je deze eigenlijk alleen hoeft te geleiden. Wel moet je de Floor Cleaner in de juiste hoek op de vloer zetten, niet te schuin of te recht, voor een optimaal resultaat. Plat gebruiken is geen optie, waardoor je niet onder kasten of de bank kunt komen. Onze eettafel is vierkant en ook hieronder is het iets lastiger. Sowieso halen wij alsnog 2 á 3 keer per week de stofzuiger tevoorschijn, ook om bijvoorbeeld de stoelen en bank kruimelvrij te maken. Wel kun je met de Floor Cleaner echt tot aan de plint en in de hoek schoonmaken, pluspunt dus. De echt grotere vuildeeltjes op de grond komen niet altijd mee, ook niet na herhaaldelijk proberen. Toch even stofzuigen in dat geval, maar kruimels, zand, haren en dergelijke zijn voor de Floor Cleaner geen probleem. Na gebruik kun je het reservoir met vuil water legen en omspoelen. Het valt me op hoe grondig de vloer gereinigd is, aan het water te zien. Dit krijgen we met dweilen niet gedaan. De rollers dienen na gebruik verwijderd en schoongemaakt te worden. Dit kan door afspoelen onder de kraan, maar ze mogen ook in de wasmachine. Ook is het aan te raden even een doekje over het apparaat te halen, omdat door de zuigende werking ook vuildeeltjes op de rollerhouder en in het apparaat terechtkomen. De vloer is een stuk sneller droog dan na het dweilen: al na ongeveer 5 minuutjes!

collage3

Sneller klaar met stofzuigen en dweilen

De Kärcher Floor Cleaner gebruikt minder water, maar ik was bang dat ik het vrij vaak moest aanvullen. Gelukkig valt dit mee en kan ik met drie volle reservoirs de gehele benedenverdieping reinigen. Doen we normaal anderhalf uur over het stofzuigen en dweilen, nu doen we dit in ongeveer drie kwartier. Ook kost het minder kracht en dat is in verband met mijn bekkenklachten wel echt heel fijn. Ik pak het apparaat vaker om bijvoorbeeld even in de keuken schoon te maken na het eten. Met een kleine kruimelaar aan tafel is dat toch wat frisser en snel gedaan. De Floor Cleaner neemt door zijn ontwerp weinig ruimte in en past met gemak in de meterkast. Zoals je kunt lezen ben ik, op een paar puntjes na, heel tevreden met dit nieuwe apparaat en dweil ik zelfs iets vaker, omdat het nu sneller, met minder moeite en een goed resultaat kan!

De Kärcher Floor Cleaner FC5 is verkrijgbaar in wit (€191) en geel (€195) bij o.a. bol.com

Wat is jouw minst favoriete huishoudelijke klusje? En hoeveel tijd ben jij kwijt aan stofzuigen en dweilen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking