Vlekken in de autobekleding weghalen? Met drie jonge kids ziet de lichte bekleding van mijn auto er helaas nogal gehavend uit, tijd voor verbetering! Ik testte de Kärcher SE 3-18 compact en in deze Kärcher tapijtreiniger review vertel ik meer over onze ervaringen. Mét voor en na foto’s! Kijk je mee?

Have kids, they said…

Toen ik nog maar net zwanger was van Suus, ruilde ik mijn oude auto in voor een nieuwer model. Wederom een kleine auto, maar helemaal prima voor ons toen nog kleine gezin to be. Inmiddels zijn we ruim zeven jaar verder en heb ik mijn Fiat Panda nog steeds! Een betrouwbaar koekblik, laag in de maandlasten, starten en lopen en ik kan er de kinderen mee naar opvang, school en sport brengen als dit nodig is. Mijn auto heeft nooit grote tegenslagen gehad (*afkloppen*) en is dus nog lang niet afgeschreven. Maar ik heb ‘m al bijna acht jaar en inmiddels vervoer ik er regelmatig drie kinderen in. Op regenachtige dagen snél instappen en dan nog even met die vieze schoenen langs de stoel vegen, gevallen etenswaren op de zitting en ga zo maar door. Have kids, they said: je kunt aan mijn auto wel zien wat voor smeerkeesjes het zijn… De prachtige lichte bekleding heeft in de loop der tijd wel wat te verduren gehad, dus toen ik een mailtje kreeg met daarin de vraag of ik de Kärcher SE 3-18 compact wilde uittesten, leek me die lichte autobekleding het perfecte testobject! In deze Kärcher tapijtreiniger review vertel ik je meer over dit compacte apparaat, wat je er allemaal mee kunt en natuurlijk ook hoe mijn autobekleding eruit ziet (vóór én) na het reinigen! Ik deel mijn eerlijke mening met je!

Kärcher tapijtreiniger SE 3-18 compact review ervaringen - Mama's Meisje blog

Kärcher SE 3-18 compact

De tapijtreiniger die ik ontving, is de Kärcher SE 3-18 compact. Qua grootte kun je deze tapijt- en bekledingsreiniger vergelijken met een kleine stofzuiger. Het apparaat belooft textieloppervlakken vezeldiep te reinigen zonder resten achter te laten. Voordat ik in mijn Kärcher tapijtreiniger review dieper inga op mijn ervaringen met dit apparaat bij het reinigen van de autobekleding, zet ik eerst graag wat specificaties op een rijtje:

  • De Kärcher SE 3-18 compact is snoerloos: de tapijtreiniger werkt op een 18V oplaadbare accu. Deze accu wordt niet meegeleverd en dien je apart aan te schaffen. Deze is onderdeel van een accuplatform en is te gebruiken voor een brede range andere Kärcher producten.
  • De reiniger is uitgerust met een handgreep, waardoor je ‘m makkelijk tilt. Gewicht zonder accessoires en water: 3,6 kilo.
  • Is uitgerust met een flexibele 2-in-1 slang. Bij de handgreep is een knop aanwezig waarmee je het textieloppervlak bevochtigd, dit wordt direct ook weer opgezogen. Als je deze knop niet indrukt, dan zuigt de reiniger alleen het water op. Bij ernstige verontreiniging kun je het oppervlak insprayen, dit 5 minuten laten intrekken en vervolgens weer droogzuigen.
  • Om textieloppervlakken te reinigen, voeg je aan het water speciaal reinigingsmiddel toe: Kärcher Tapijtreiniger RM 519. Bij het apparaat zit één zakje met dit reinigingsmiddel toegevoegd: er zijn flessen te koop met een inhoud van 1 liter.
  • Er zijn twee verschillende mondstukken aanwezig: een meubelmondstuk om textieloppervlakken te reinigen en een spleetzuigmondstuk voor de moeilijker bereikbare plekjes (zie foto’s).
  • Twee-tank-systeem: de Kärcher SE 3-18 compact is uitgerust met een verswatertank (hieraan voeg je het reinigingsmiddel toe) en een vuilwatertank. Na het reinigen kun je dankzij de spoelfunctie de vuilwatertank grondig reinigen. Zo worden vieze geurtjes door bacteriegroei en aanslag door achtergebleven vuilresten voorkomen.
  • Afmetingen: 41,4 cm x 22,5 cm x 26,1 cm. De Kärcher tapijtreiniger is, samen met de accessoires, gemakkelijk op te bergen!
  • Voor meer informatie en actuele prijzen: check de Kärcher website!

Kärcher tapijtreiniger review autobekleding reinigen met tapijtreiniger ervaring tips - Mama's Meisje blog

Autobekleding reinigen met tapijtreiniger

Nadat ik de Kärcher SE 3-18 compact ontving, verdiepte ik me eerst in de handleiding. Het gebruiksklaar maken van deze bekledingsreiniger heb ik aan Erik overgelaten, die was nog enthousiaster dan ik om de autobekleding te reinigen met deze Kärcher tapijtreiniger. Het zal wel een mannending zijn, haha! Zonder gekheid, het bevestigen van de slang en het mondstuk is peanuts en de meegeleverde accu was ook snel opgeladen. Ook zit voorin de handleiding een QR-code die verwijst naar een filmpje: je ziet dan direct hoe makkelijk het werken met deze tapijtreiniger is. Aan de slag! Eerst even met de gewone stofzuiger de bekleding kruimel- en stofvrij gemaakt, zoals we hadden gelezen in het boekje. Daarna was het tijd voor het echte werk. Doordat het apparaat snoerloos én licht is, is deze enorm makkelijk in gebruik. Ik kon ‘m tijdens het reinigen van de autobekleding gewoon naast mijn auto laten staan, maar als je auto wat hoger is, past ie ook makkelijk ín de auto, voor de zitting. We besloten eerst één zijde van de achterbank te reinigen, zo konden we goed het verschil zien. Op deze plek zaten veel vlekken in de zitting en op de achterzijde van de bestuurdersstoel, door het in en uitstappen met vieze schoenen en trappelende kindervoetjes tijdens de rit. Door de knop bij het mondstuk in te drukken, wordt het water en reinigingsmiddel uit de verswatertank op het textieloppervlak gesprayd. We moesten hier even handigheid in krijgen, want op sommige stukken liep het water snel weg doordat de zitting niet helemaal plat is. Ook de rechtopstaande stukken, zoals de rugleuning van de zitting en de achterzijde van de bestuurdersstoel, waren een uitdaging. Wij vonden het makkelijk om het mondstuk dan op de kop te houden. Sommige vlekken hebben we even 5 minuten laten intrekken in de hoop dat ze dan makkelijker zouden verdwijnen. Nadat we de autostoel en achterzijde van de bestuurdersstoel hadden gereinigd, hebben we ook nog een stuk tapijt in onze slaapkamer gereinigd om deze Kärcher tapijtreiniger review met nog meer gebruikservaring te vullen.

hoe bekleding van de auto schoonmaken - Mama's Meisje blog

Onze ervaring

Hoe denken wij na het gebruik van de Kärcher SE 3-18 compact over deze tapijtreiniger? In gebruiksgemak vinden wij ‘m makkelijk en handzaam: de tapijtreiniger is licht, smal en daardoor zowel naast als in de auto te plaatsen terwijl je de bekleding schoonmaakt. Ook de slang is lang genoeg. Over het gebruiken van het mondstuk ben ik iets minder enthousiast. Op de rechtopstaande en bobbelige oppervlakken konden we bijna niet voorkomen dat er water wegliep. We hebben de autobekleding tijdens en na het reinigen meermaals helemaal droog nagezogen, maar toch zijn er kringen ontstaan. Erik heeft het ook geprobeerd, maar ervaarde hetzelfde. Kijk, die bekleding is in de bijna acht jaar dat ik mijn auto heb, nooit professioneel gereinigd. Dus als ik naar de voor en na foto’s kijk, ben ik echt wel tevreden over de verbetering: de stof is heus schoner dan vóór het gebruik van de Kärcher tapijtreiniger. Dat zie je ook wel aan de inhoud van de vuilwatertank: er is écht wel iets gebeurd! Maar na het opdrogen is het niet zo netjes als ik had verwacht. Ik heb daarover advies gekregen van Kärcher. Zij geven aan dat het gebruik in de auto een kwestie is van ‘wat handigheid krijgen’. Hun advies is om niet te zuinig te zijn met insprayen. Tijdens het intrekken kun je het overtollige water op plekken waar je dit niet wilde even afnemen met een doek. Op de vloerbedekking ging het reinigen stukken beter. Naast ons bed is ooit geknoeid met een chemisch goedje toen we onze slaapkamer een make-over gaven. Daardoor is een groene vlek in het tapijt ontstaan. Ook zie je dat het tapijt in de loop der jaren wat is ‘ingelopen’ en er wel meer vlekjes in zijn ontstaan. Na het reinigen met de Kärcher tapijtreiniger zie je echt een positief verschil! Die vlek gaat er helaas niet uit, maar het omliggende tapijt oogt weer fresh and clean. Het is op de foto’s trouwens lastig te zien, je ziet het vooral aan de structuur van het tapijt. Grote voordeel is dat dit een ‘glad en plat’ oppervlak is: dan vinden wij dat dit apparaat doet wat ie moet doen! Ik wilde deze Kärcher tapijtreiniger review graag zo eerlijk en transparant mogelijk houden. We zijn gematigd enthousiast: op de auto gaan we nog een keer oefenen, kijken of het dan beter gaat… Maar de rest van het tapijt op de slaapkamer én op de trap en overloop boven gaan we binnenkort verder afmaken: lekker fris en schoon!

voor na foto's autostoelen schoonmaken met bekledingsreiniger - Mama's Meisje blog

vloerbedekking reinigen - Mama's Meisje blog

Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen van mijn Kärcher tapijtreiniger review? Ik lees het graag in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

#gekregen: disclaimer