Laten we het eens hebben over dat never ending hoofdstuk in het leven van iedere moeder: de was! Een wasbolletje gebruiken: ik doe dat al sinds ik op mezelf woon. Wat zijn de voordelen? Lees maar mee!

Housewife life

We kunnen met z’n allen concluderen dat ik in dát stadium van m’n leven ben, dat ik blij word van een opgeruimd en schoon huis. Ik kan er wel omheen draaien, maar het huishouden is nou eenmaal een flink onderdeel van mijn leven en dan is er nog een apart hoofdstuk voor ‘de was’. De was is er eeuwig en voor altijd: de wasmand is hier nóóit helemaal leeg en met een gezin van vijf, waarvan drie jonge kinderen die veel buiten spelen en niet schoon blijven én een man die boer is, draait de wasmachine hier volop. Ik zeg dus een apart hoofdstuk, maar eigenlijk bedoel ik gewoon een eindeloze boekenreeks: het houdt niet op, niet vanzelf… Toen ik een tijdje geleden een story op Instagram postte waarin ik de wasmachine aanzette, kreeg ik veel berichtjes. “Wat doe je daar in de wasmachine?” en dat was dus een wasbolletje. Waarom zou je een wasbolletje gebruiken? Dat leg ik in deze blog even uit!

Voordelen wasbolletje doseerbol geen zeep in doseerlade wasmachine - Mama's Meisje blog

Doseerbol wasmiddel gebruiken

Je wasmachine is natuurlijk uitgerust met een zeeplade en je zou zeggen dat je die gewoon kunt gebruiken waar die voor bedoeld is: om wasmiddel in te doen alvorens de was te draaien. Een wasbolletje gebruiken is voor mij eigenlijk altijd de standaard geweest: mijn moeder doet dit ook en tja, zij leerde me hoe ik kleding moest wassen dus ben ik dat ook blijven doen. Als je wasmiddel koopt, zag je voorheen weleens van die doorzichtige bolletjes op de dop van de fles zitten: dat zijn die zogenaamde wasbolletjes. Veel fabrikanten zijn er nu echter mee gestopt om deze gratis te verstrekken, maar online kun je nog wel een setje wasbollen bestellen. Gelukkig heb ik een voorraadje aangelegd in de loop der jaren! Een doseerbol vul je met wasmiddel en stop je tussen de was, in de trommel dus. Je hoeft dan geen wasmiddel meer in de zeeplade te doen. Ik gebruik deze altijd zonder voorwasprogramma, anders komt het wasmiddel al vrij en is het minder effectief. Dat ruik je dan ook terug in het wasgoed.

Doseerbol wasmiddel gebruiken ervaring tips besparen op wasmiddel - Mama's Meisje blog

Voordelen wasbolletje

Wat zijn de voordelen van een wasbolletje gebruiken? Ik zette ze op een rijtje:

  • De zeeplade (of doseerlade) van de wasmachine blijft lekker schoon. Geen zeepresten en dat soort gedoe, scheelt weer poetsen: top!
  • Je kunt er zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder in doen. Zelf gebruik ik áltijd Robijn wasmiddel in de vloeibare variant. Je kunt trouwens beter géén wasverzachter in een wasbolletje doen, want dat spoelt dan al snel weg. Wil je toch wasverzachter gebruiken, dan kun je dit beter wel in het daarvoor bestemde vakje van de doseerlade doen.
  • Omdat we tegenwoordig massaal op een lagere temperatuur wassen, komt er eerder vetluis (een soort vettige aanslag, dus geen beestjes) in de wasmachine. Door een wasbolletje te gebruiken, heb je hier minder vaak last van en dus ook minder last van onfrisse geurtjes aan de was. Zelf reinig ik eens per maand de wasmachine door er twee vaatwastabletten in te gooien en deze te laten draaien op 90 graden. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden!
  • Een wasbolletje gebruiken helpt je te besparen op wasmiddel. Je kunt het namelijk beter doseren, het wordt beter en gelijkmatiger verdeeld over je wasgoed en je hebt daardoor minder wasmiddel nodig. Budgettip!
  • Ook weleens geprobeerd: een wasmiddelcapsule. Nadeel vind ik dat je soms ook een kleiner wasje draait (voorheen bij zindelijkheid en ongelukjes bijvoorbeeld) en dan kun je dus niet doseren. Maar op vakantie naar Friesland gaat er standaard een Robijn Color doosje mee, lekker makkelijk! Voor normaal gebruik vind ik het te duur per was en ben ik fan van de Kruidvat en Trekpleister aanbieding: 2 flessen Robijn 1800 ml (per fles 36 wassen, dus in totaal 72 wassen) voor €10 (= €0,14 per was).

Een wasbolletje gebruiken: doe jij dat ook of pak je het anders aan? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog