Een hoogslaper op de kinderkamer is voor velen een droom! Maar vanaf welke leeftijd is het veilig voor je kind om in een hoogslaper te slapen? En waar let je dan op? Ik praat je bij in deze blog!

Magische aantrekkingskracht

Sinds we een gezin van vijf zijn, gaan we regelmatig samen op pad en daar zit ook weleens een logeerpartij aan vast. Zodoende komen we op verschillende plekken waar we dan één of meerdere nachtjes verblijven. Meestal is er in zulke gevallen op de kinderkamer een stapelbed geplaatst om voldoende slaapplekken te creëren voor grotere gezinnen. Het was tijdens ons verblijf op Vakantieboerderij Molenwaard dat Suus en Niene dit voor het eerst bewust meemaakten. Dat werd natuurlijk een strijd, want ze wilden allebei op het bovenste bed slapen! Wat dat betreft hebben stapelbedden en hoogslapers een magische aantrekkingskracht op bijna alle kinderen. Sinds die vakantie staat een hoogslaper bovenaan de wishlist van beide meiden. Maar vanaf welke leeftijd is het veilig om je kind in een hoogslaper te laten slapen?

wanneer in hoogslaper halfhoogslaper - Mama's Meisje blog

Wanneer in hoogslaper?

Als ik even terugdenk aan mijn eigen jeugd, wilde ik zelf ook héél graag een hoogslaper. Ik kan dus goed begrijpen dat onze dochters dit enorm aanspreekt en zie er zelf ook voordelen in. Met een hoogslaper spaar je flink wat ruimte uit op de kinderkamer. Waar je normaliter rekening houdt met een bed, een kledingkast en een eventueel bureau of speelhoekje, situeer je dit bij een hoogslaper allemaal in één blok. Dat is een hele goede optie voor op kleine slaapkamers! Daarnaast is het ook erg leuk om in een hoogslaper te slapen. Maar vanaf welke leeftijd kan je kind in een hoogslaper slapen? Ik raadpleegde de website van Veiligheid en zag dat er geen strikt leeftijdsadvies bij vermeld staat. Gemiddeld verruilen kinderen van ongeveer 2,5 jaar oud (en ongeveer 90 cm lang) hun eerste bedje (veelal een ledikantje) voor een eenpersoonsbed. Een hoogslaper kan dan worden aangeschaft, maar natuurlijk ook voor oudere kinderen. Het advies is om kinderen jonger dan 6 jaar niet in een hoogslaper of bovenste bed van een stapelbed te laten slapen. Aandachtspunten voor ouders bij het aanschaffen van een hoogslaper, zijn:

  • Er mag geen ruimte tussen het matras en de rand zitten. Hier zouden kinderen doorheen kunnen glippen of met hun hoofd bekneld kunnen raken. Het matras dient dus goed in het bed te passen.
  • Het trapje dat aan de hoogslaper zit om naar boven te ‘klimmen’, moet uitgerust zijn met een leuning. Let ook goed op stevigheid en veiligheid.
  • Kies voor een bed met een voldoende hoge opstaande rand. Dan kan het kind er tijdens de slaap niet uitvallen.
  • Check of de bedbodem stevig is en niet zomaar kan doorzakken.

Middenweg: een halfhoogslaper

Het is dus lastig te zeggen vanaf welke leeftijd een kind in een hoogslaper kan slapen, al is het advies 6 jaar. Maar als moeders onder elkaar: de ene 6-jarige is de andere niet. Kijk dus vooral ook naar het kind en of je het verantwoord vind om je kind in een hoogslaper te laten slapen. Als ouder ken je je kind het beste en kun je de beste inschatting maken of je uitleg over het gebruik van de hoogslaper en hoe te voorkomen uit bed te vallen, binnenkomt bij jouw kind. Zelf scroll ik stiekem al weleens over het wereldwijde web om te kijken welk type hoogslaper voor onze meiden geschikt zou zijn. Bijvoorbeeld de hoogslapers van Emob, waar in veel modellen ook een tweede ‘logeerbed’ verstopt zit. Ideaal voor logeerpartijtjes! Voor Suus zou een bureau perfect zijn, eventueel met een hip loungebankje ernaast die ze kan gebruiken als leeshoekje. De keuze is reuze!

Vanaf welke leeftijd sliep jouw kind in een hoogslaper? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

Liefs Karin 2

 

 

 

 

disclaimer / afbeelding: hoogslaper