Steeds als ik de kledingkast op de kinderkamers van de meiden in beeld breng, komen er áltijd vragen over. Daarom besloot ik achter mijn toetsenbordje te kruipen en onze IKEA PAX kast indeling tips met je te delen. Inclusief voorbeeldfoto’s van zowel onze kastenwand als de IKEA PAX kast van de kinderen! Kijk je mee?

Kledingkast voor kinderkamer

Toen wij in 2015 gingen samenwonen, besloten we om een grote kastenwand in de slaapkamer te plaatsen. In eerste instantie oriënteerden we ons op de opties van op maat laten maken, maar hier zit een behoorlijk prijskaartje aan. Al snel spotte ik de PAX-serie van IKEA. Het PAX-kastensysteem is een méér dan complete productserie waarmee je je eigen kast helemaal naar smaak en stijl kunt ontwerpen. Ik kom hier verderop nog op terug, maar wij besloten hier voor te gaan en daar hebben we tot op de dag van vandaag absoluut geen spijt van. Op onze slaapkamer prijkt sindsdien een 7-deurs IKEA PAX kast en omdat we tevreden gebruikers zijn, besloten we deze ook als kledingkast voor de kinderkamer aan te schaffen toen Suus toe was aan een peuterkamer. Met een zusje op komst bleef de babykamer destijds staan en verhuisde Suus naar een nieuwe slaapkamer. In de loop der tijd is Niene óók grote zus geworden en ook zij kreeg een dergelijke kast. Op Instagram krijg ik áltijd vragen wanneer ik de kast een keertje in beeld breng, daarom besloot ik er maar eens een blog aan te wijden. Ik vertel hoe een IKEA PAX kast samenstellen in zijn werk gaat en geef tips voor een IKEA PAX kast indeling vanuit onze eigen ervaring. Natuurlijk laat ik ook foto’s zien!

garderobekast slaapkamer - Mama's Meisje blog

IKEA PAX kast indeling tips voorbeeld samenstellen pax kast - Mama's Meisje blog

IKEA PAX kast samenstellen

Dat een IKEA PAX kast samenstellen behoorlijk overweldigend kan voelen, herinner ik me nog van toen wij voor het eerst voor deze klus stonden. Er zijn verschillende basiselementen, deuren en greepjes en als je de basis bepaalt hebt, vul je dit aan met de losse elementen uit de KOMPLEMENT serie. Dan moet je denken aan planken, lades, draadmanden, kledingroedes, broekhangers, schoenenrekken en ga zo maar door! Je richt je kast precies in zoals jij wilt (al zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden, maar dat vertel ik verderop in dit artikel). Maar, en daar komt vraag één, wat is praktisch? Mijn eerste advies is om een bezoekje aan IKEA te brengen en je uitgebreid te oriënteren op de PAX-kasten afdeling. Ook Pinterest brengt een boel inspiratie en tips, maar als je de kasten een keer ‘in het echt’ gezien hebt, weet je al veel beter waar je over praat. Wij lieten toen ter plekke een voorlopig ontwerp voor onze IKEA PAX kast indeling maken in de PAX-planner (die je ook thuis kunt gebruiken via de IKEA website) door een medewerker, namen dit afgedrukt mee naar huis en hebben alles nog eens nagemeten. Tip: meet vooral de plafondhoogte goed na! De medewerker vertelde ons dat enkele opties die wij graag wilden, zoals een ladeblokje, niet (geheel) mogelijk waren in verband met de scharnieren. We kregen de andere mogelijke opties toen direct te horen en konden die ook ter plekke bekijken. Super efficiënt! Ook staan er veel voorbeeldkasten opgesteld, wat ontzettend fijn is als ondersteuning in het keuzeproces.

Kledingkast voor kinderkamer - Mama's Meisje blog

IKEA PAX kast tips

Voor het samenstellen van zowel onze kast als voor de kinderen hebben we rekening gehouden met een aantal zaken. Ik gooi nu gewoon mijn IKEA PAX kast indeling tips in random volgorde in dit artikel, wie weet heb je er iets aan!

 • Verdeling hanggedeelte/legplanken:
  • Hang je broeken op of vouw je ze op een stapel? En hoe zit het met bovenkleding? Goed om van tevoren te bedenken hoeveel ruimte je inschat nodig te hebben, uitgaande van de manier waarop je idealiter je kleding het liefst in de kast aantreft.
  • In onze kast hebben we één hanggedeelte in een element van 50 cm breed, twee kledingroedes in het hoekelement en een brede kledingroede van 100 cm met daaronder een ladeblok met sieradenlade. Houd rekening met wat voor kleding je wilt ophangen (bijvoorbeeld lange jurken of juist eerder blousjes/colberts en dergelijke).
  • In de kast van de kinderen hebben we een kledingroede over de breedte van 100 cm genomen. Aan één zijde staat daaronder een vast ladeblok met draadmanden. Aan de andere zijde zijn legplanken gemonteerd. Deze legplanken kunnen we in de loop der tijd aanpassen qua hoogte. We kochten de kast toen er nog minikleertjes in kwamen, maar we willen er nog jarenlang plezier van hebben. Daar hebben we rekening mee gehouden in het ontwerp. Als de kinderen dus ouder worden en hun kinderkleding groter, kunnen aan die zijde van de kast de langere items hangen.
 • Check goed de hoogte van het plafond van de kamer waar je de kast wilt neerzetten. Dat heeft te maken met het in elkaar zetten. Als je de kast liggen in elkaar zet en deze ergens in het proces rechtop wilt zetten, is voldoende ruimte noodzakelijk. Wel opletten dat je extra handen hebt bij het rechtop zetten; je bent niet de eerste wiens IKEA PAX kast beschadigd raakte bij het monteren (lees: breekt bij het rechtop zetten…). Een andere optie is om de kast rechtopstaand in elkaar te zetten (eveneens met extra handen!). Op de kamer van Suus paste de hoge variant, dus bij het IKEA PAX kast samenstellen konden wij boven de kledingroede nog een extra legplank plaatsen. Hier leg ik vaak nieuw gekochte kleding neer die bedoeld is voor het aankomende seizoen. Zo scoorde ik in de winter bij WE Fashion een leuke zomerjas in de sale, die leg ik er dan neer zodat ik ‘m ‘in beeld hou’. Zo voorkom ik weer dat ik niet meer weet wat ik ook alweer gekocht heb en over m’n kinderbijslag budget ga! Bij Niene kozen we voor de lage variant en was er dus geen ruimte meer voor een extra legplank. Zij heeft echter wel wat opbergruimte in de STUVA kast op haar kamer, dus gebruik ik die daarvoor.
 • Ladeblokken: die hebben zowel de kinderen als wij in de kast en vind ik echt een aanrader! Wij hebben zelf een ladeblok met 3 houten lades en een draadman, de kinderen hebben een blok met 4 draadmanden. Ik vind het ideaal voor sokken, pyjama’s, zwemkleding, ondergoed en beddengoed.
  • TIP: houd rekening met de deurscharnieren! Niet alleen in het ontwerp, maar ook tijdens het monteren van de kast.
 • Toen ik destijds op zoek ging naar IKEA PAX kast tips, las ik dat er twee verschillende dieptes verkrijgbaar zijn: 35 en 58 centimeter. Onze kasten zijn allemaal 58 centimeter diep en op de legplanken passen daardoor twee stapels kleding achter elkaar. Dit vind ik ook makkelijk om seizoensgoed op te bergen: in de winter gaat het zomerspul achterin de kast en haal ik mijn najaarsitems naar voren, in het voorjaar vice versa.
 • Schoenen: ik heb veel rekening gehouden met opbergruimte voor schoenen, die ik in speciale (bij IKEA verkrijgbare) dozen in de kast inruimde. Achteraf nam dit superveel ruimte in in mijn IKEA PAX kast indeling en had ik deze keuze niet opnieuw gemaakt. Inmiddels gebruik ik één vak voor het opbergen van schoenen, evenals de legplank boven de kledingroede in het gedeelte van 100 cm breed. Ben al eens flink door mijn schoenenvoorraad gegaan maar inmiddels is die weer redelijk aangevuld. Tja, een vrouw heeft nooit genoeg schoenen hè…
 • De IKEA PAX kledingkast voor kinderkamer? Ik heb een extra legplank in de kast voor kleding die bedoeld is voor buiten spelen en op de opvang/BSO. Zó zonde als dat ene nieuwe shirtje per ongeluk vol vlekken thuiskomt omdat papa niet wist welke kleding ze aan moesten. Daarom heb ik alles al op de speciale plank liggen, kan dat in ieder geval niet misgaan. Nu ze groter worden, weten ze het zelf ook al: ideaal in het weekend, als ze lekker veel buitenspelen en ’s morgens al zelf hun oude kloffie hebben aangetrokken!
 • Deuren: we kozen in 2015 voor scharnierdeuren met sierlijsten. Paste helemaal chique in onze landelijke inrichting, echter begonnen deze na bijna twee jaar uit elkaar te vallen. We hebben toen aanspraak gemaakt op onze garantie en kregen een shoptegoed, waarmee we basic witte deuren hebben aangeschaft. Tot op de dag van vandaag nog steeds tevreden met deze service, want we kregen ons aankoopbedrag terug. De nieuwe deuren die we uitzochten waren veel goedkoper. De rest van het bedrag hebben we toen besteed aan de IKEA STUVA speelhoek voor de kinderen! Je kunt natuurlijk ook een voor kast gaan met schuifdeuren of zelfs zonder deuren, dat lijkt me geweldig als je een inloopkast hebt.

IKEA PAX kast samenstellen - Mama's Meisje blog

Nog jaren plezier van!

Al met al kun je je IKEA PAX kast indeling helemaal maken zoals je wilt en mocht het écht tegenvallen, dan kun je, door de losse elementen, sommige dingen achteraf nog aanpassen. Deze kasten zijn niet goedkoop, maar wij vinden het de investering meer dan waard. Door rekening te houden tijdens het IKEA PAX kast samenstellen hebben we voor de kinderen kledingkasten aangeschaft waar ze nog tot in hun puberteit mee vooruit kunnen. Tel daarbij op dat zowel Suus als Niene vorige maand een nieuw bed met lades hebben gekregen en reken maar uit: hier gaan ze nog jaren plezier van hebben!

Ken jij deze kastenserie al? En heb jij nog IKEA PAX kast indeling tips ter aanvulling? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog