Eigenlijk dacht ik er tot kort geleden nooit over na, maar door een nieuwsbericht gingen mijn ogen open. Er is namelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van kinderopvang in Nederland. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een ‘slecht’ verhaal van iemand gehoord, maar blijkbaar zijn ze er dus wel… Daardoor kwam de vraag in mij naar boven: hoe goed is de kinderopvang? Lees maar mee!

Kinderopvang: reden tot zorg…

Al tijdens de zwangerschap zijn we voor ons kleintje op zoek gegaan naar een opvanglocatie. Uiteindelijk hebben we die gevonden, vier weken na haar geboorte. Een goed gevoel, nette opvang, goed georganiseerd en een duidelijke visie en missie gaven de doorslag. Hier zagen wij Suus wel naartoe gaan! Maar drie dagen geleden kwam in het nieuws een berichtje voorbij: bij de helft van alle Nederlandse kinderdagverblijven is reden tot zorg… De Volkskrant heeft onderzoek gedaan onder 3000 kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvanglocaties verspreid over Nederland. Dat is een kwart van het totaal aantal opvanglocaties dat ons land rijk is. Uit het onderzoek blijkt dat vooral in de armere buurten de situaties in meer gevallen zorgelijk zijn dan in de rijkere buurten.

img_9163Inspectierapporten

Maar waar kun je nu aan merken of de opvang waar jouw mini gebruik van maakt, misschien wel tot de mindere categorie hoort? Op de website landelijkregisterkinderopvang.nl staan alle inspectierapporten. Over het algemeen is het een slecht teken als er meer inspectierapporten bij een opvang staan dan bij andere locaties. Het beste kun je gewoon op bezoek gaan. Wat stralen de leidsters en de kindjes uit tijdens je bezoek? Werken ze volgens een bepaalde filosofie en hoe uit zich dat in het dagprogramma? Sluit deze crèche aan op jullie levensstijl? Hoeveel kinderen zitten er in een groep en hoeveel (gediplomeerde) leidsters zijn daarbij? Is er voldoende speelgoed en is alles schoon en veilig? Is er een pedagogisch plan aanwezig?
Shine 100%

Je gevoel

En als je gevoel dan goed is, kies je natuurlijk de opvang en gaat je kleintje daar één of meerdere dagen per week naartoe. Zo gaat het bij ons ook. Als ik Suus ophaal, is ze altijd heel vrolijk (of ze slaapt) en de leidsters laten me weten wat er die dag gebeurd is. Ook krijg ik een schriftelijk verslagje in haar eigen boekje. Er is een nieuwsbrief en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Er word iedere dag buiten de deur gespeeld of gewandeld, tenzij het echt met mega bakken uit de lucht komt. Alles bij elkaar heb ik er een heel goed gevoel over.

Toen zag ik dus het bericht in de Volkskrant voorbij komen. En was ik verbaasd! Buiten dat wij zelf meer dan tevreden zijn over ‘ons’ kinderdagverblijf, ken ik niemand in mijn directe omgeving die dat niet is! Dus vraag ik aan jou:

Hoe tevreden ben jij over je kinderopvang? Hoe heb je het geregeld? En ken je iemand die ervaring heeft met zo’n zorgelijke opvang? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

img_8701