Laten we vooropstellen dat je helemaal niemand in de portemonnee kunt kijken, maar toen ik een oproepje deed op Instagram kreeg ik zulke bijzondere verhalen binnen! Next level gierig: ervaringen met Tikkies & terugbetalen… Lees je mee?

Gierigheid ten top

Als budget mamablogger schreef ik er de afgelopen tijd meermaals over: zuinig omgaan met je geld. Of het nu gaat om boodschappen doen, sparen of koopjes spotten: een beetje geld overhouden aan het einde van de maand is wat mij betreft altijd een goed idee. Zuinigheid is in mijn ogen absoluut niet hetzelfde als gierigheid: deze laatste wordt in de Van Dale omschreven als ‘niet bereid iets van zijn bezit af te staan‘. Laten we wel wezen: iedereen heeft wel íémand in zijn omgeving die next level gierig is. En ja, daar komt ook wel een stukje overdreven zuinigheid bij kijken. Iemand die niet voor een dubbeltje, maar voor een stuiver eerste rang wil zitten. Die een katoenen zakdoek uit de berm vist, deze thuis uitwast voor eigen gebruik en ondertussen príma de financiële middelen had om zoiets nieuw te kopen. Die tijdens een avondje stappen bij ieder rondje mee bestelt, maar als hij zelf aan de beurt is ineens in geen velden of wegen te bekennen is. En die de zojuist gekochte fotostickers bij de Hema terugbrengt omdat ze bij Action €0,10 goedkoper zijn. I kid you not, want ik ga altijd enorm goed op verhalen over Gierige Gerda’s en daar kreeg ik er, na een oproepje in mijn stories, een heleboel van binnen. Hopelijk géén feest van herkenning, deze next level gierig ervaringen en Tikkie verhalen die ik ingestuurd kreeg…

Glutenvrij uit eten op Ameland restaurant adres lunch diner coeliakie zonder gluten ervaring tips - Mama's Meisje blog

Next level gierig: ervaringen

We beginnen gewoon met de by far méést ingezonden ervaring op het gebied van gierigheid: uitgenodigd worden, in de veronderstelling zijn dat als je uitgenodigd wordt, dat daar dan geen betaling bij hoort en vervolgens moeten meebetalen. De vrouw die werd uitgenodigd in een chique tent om de verjaardag van een vriendin te vieren, verplicht werd om een dure cocktail te bestellen (“dat is leuk!”) en vervolgens: zelf even afrekenen please! En dat is dan nog in een horecagelegenheid, maar voor dinertjes at home schuwen Gierige Gerda’s het ook niet om de kosten achteraf nog even door te geven. Een extra zuur toetje, zullen we maar zeggen, want als je wordt uitgenodigd ga je er precies niet vanuit dat je mee moet betalen aan het eten. Om verwarring te voorkomen wordt dat ook weleens van tevoren medegedeeld: “gezellig als jullie komen barbecueën, maar willen jullie dan de helft van het vlees betalen?“. Iemand vertelde dat ze de vrienden die wekelijks met hen meeaten omdat dat makkelijker was met de kinderen, nog nooit had gevraagd om mee te betalen. De eetafspraak vond één keer bij hen thuis plaats en jawel: daar kwam een Tikkie! Ook vinden veel mensen het opvallend dat sommige mensen die duurder bestellen, enorm vóór splitten zijn terwijl als het hen voordeliger uitkomt, ze ineens wel de rekening per persoon willen betalen. Of wat dacht je van de Bob, die tijdens het avondje uit niets hoefde te betalen omdat ze iedereen weer veilig thuisbracht? Die stuurde de volgende dag gewoon even een betaalverzoekje voor de benzinekosten hoor! Aan de andere kant zijn er ook mensen die er niets van durven te zeggen als zij de Bob zijn, de rekening splitten en dus altijd meebetalen aan allll die wijn, speciaalbier, mixdrankjes en shotjes. Het studiegenootje dat er faliekant op tegen was om stokbrood met kruidenboter à €2,50 te bestellen tijdens een etentje. En dat terwijl het door vier werd gedeeld. Nee, maar leuk, gezellig zo’n etentje!

Geen taart en hapjes meer…

Onze normen en waarden omtrent gastvrijheid blijken behoorlijk van elkaar te verschillen. Zo ging het in een vriendengroep rond dat één bepaald stel nooit iets lekkers op tafel zette als er visite was. Maar zaten zij op visite bij een ander, dan bleven die kaken maar malen. En dat was niet omdat ze op een houtje moesten bijten… Toen een volger voorstelde om de cadeaus voor broers en zussen voortaan af te schaffen (onder het mom van: iedereen wil toch geld, dus je blijft maar heen en weer geven) en ze te horen kreeg dat ze dan voortaan ook geen taart en hapjes meer zou krijgen. De dame die voor het etentje bij haar vriendin (type: dure kleding en spullen) een appje kreeg: of ze zelf even een pizza wilde meenemen? Oh en gratis tip: die was toevallig in de aanbieding bij de Appie. Toch handig! Een avondje spelletjes met vrienden, iedereen nam wat lekkers mee en toen er een verschil van €2 in bleek te zitten, kreeg iedereen een Tikkie om dit te verrekenen. Het gezin dat rond 11.00 uur op de koffie ging bij schoonmoeders. Rond lunchtijd at zij lekker een broodje, de rest kreeg niets aangeboden. Side note: andersom wist ze de weg in de voorraadkast wél goed te vinden. Ik blijf het apart vinden, maar moest stiekem enorm lachen om degene die met haar vriendin uit eten ging en meer dan verbaasd keek toen haar tafelgenoot een zelf meegenomen blikje cola uit haar tas toverde. Was goedkoper dan bestellen in het restaurant! Over bestellen in het restaurant gesproken: het vriendinnendagje sauna waarbij er heerlijk geluncht werd in het restaurant. Op één vriendin na dan: zij at haar zelfgesmeerde bammetjes op in de kleedruimte. Lekker budget!

Tikkie verhalen - Mama's Meisje blog

Tikkie verhalen

Misschien frons je inmiddels al, maar naast een heleboel Tikkie verhalen kreeg ik nog meer toppers in de categorie ‘next level gierigheid’ binnen. Een gratis doosje eieren bij een volle tank en dat mensen dan vragen of ze er twee mogen. De Negenmaandenbeurs: need I say more? De ene na de andere vrouw-met-trolley baant zich een weg door de menigte (lees: loopt je omver) op weg naar gratis spullen. De prentenboek van het jaar actie (een kinderboek voor €2,50) die vervolgens iedereen cadeau kreeg op zijn/haar verjaardag én als kraamcadeau. Voelde toch vreemd omdat andersom kosten noch moeite bespaard werden. Wat ook vreemd voelde, was de fotografe die haar vriendin gratis op de foto zette en vervolgens de volle mep voor een tas moest betalen. Die die vriendin had gekregen… Collega’s die voor een afscheid €2 per persoon willen inleggen, een lege envelop op een bruiloft (of één met maar liefst €5 erin) of op een schiereiland even de huurfiets van je vriendin lenen en vervolgens een Tikkie van €7 krijgen. Je pa die €1 rekent voor een paar printjes, mensen die op Vinted afdingen op items van €1 of €2 en daggast zijn op een bruiloft, maar wel zelf even ergens eten moeten regelen… Je kunt een ander absoluut niet in de portemonnee kijken, maar sommige mensen spannen de kroon in deze lijst met ‘gierig ervaringen’. Oh, en een leuke budgettip die ik tegenkwam in deze lijst? De kerstkaarten doormidden knippen om volgend jaar de onbeschreven kant zelf te gebruiken. Scheelt toch weer lekker aan het einde van die toch al dure maand :)

Moest je stiekem ook lachen om deze ‘next level gierig ervaringen’? Welke Tikkie verhalen heb jij weleens meegemaakt? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog