Tandjes poetsen: wanneer begin je daar eigenlijk mee? En hoe pak je dat aan? Ik geef je vandaag enkele tips en vertel ook over onze ervaringen. Tandenpoetsen is hier namelijk een behoorlijke strijd… 

Tandenpoetsen vanaf de eerste tandjes

Het is verstandig om te starten met tandenpoetsen als de eerste tandjes van je baby doorkomen. Dit heeft twee voordelen: je beschermt vanaf het begin de tanden en kiezen en je kleintje raakt gewend aan het poetsen. Vooral pas doorgekomen tandjes zijn nog erg kwetsbaar: het glazuur is nog niet uitgehard en daardoor is het tandje extra gevoelig voor het ontstaan van gaatjes. Totdat je kindje twee jaar is, adviseren tandartsen om één keer per dag te poetsen. Vanaf twee jaar wordt geadviseerd om twee keer per dag te poetsen. Je kunt de tandjes van je baby het beste na de laatste voeding poetsen. ’s Nachts wordt er minder speeksel aangemaakt en daardoor wordt het gebit minder beschermd. En zelf ga je natuurlijk ook niet in bed liggen met ongepoetste tanden… hoop ik!

SAM 4963

Hoe poets je de tanden van je baby?

Ik moet zeggen dat ik het wel even spannend vond om Suus haar tandjes te poetsen. Om Suus op een fijne manier aan het tandenpoetsen te laten wennen, deed ik het volgende:

  • Ik kocht een tandenborstel die geschikt is voor baby’s. Deze tandenborstels zijn kleiner en de haartjes op de tandenborstel zijn zacht.
  • Daarnaast kocht ik speciale peutertandpasta die geschikt is voor kinderen van 0 tot 5 jaar. Bij kinderen tot 3 jaar gebruik je een beetje tandpasta ter grootte van een rijstkorrel. Na 3 jaar mag deze portie vergroot worden tot de grootte van een erwt. Peutertandpasta is zachter van smaak dan tandpasta voor volwassenen. Ook is de hoeveelheid fluoride (een natuurlijke stof die het glazuur sterker maakt en gaatjes helpt voorkomen) aangepast. Hierdoor is het niet nodig om na het poetsen te spoelen. Het is zelfs beter om niet te spoelen: zo kan de fluoride beter zijn werk doen.
  • We maakten van tandenpoetsen iets leuks: spelenderwijs wende Suus aan het poetsen, zonder dat het als ‘verplichting‘ werd voorgeschoteld. En natuurlijk mocht ze ook zelf poetsen, al was ze meer afgeleid door de kleurtjes en poppetjes op de tandenborstel.
  • Bij het poetsen probeerde ik volgens een vaste volgorde te werken: eerst de onderkaak, dan de bovenkaak. En iedere tand of kies poetsen aan Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Ook nam ik de randjes van het tandvlees mee en de plekken waar nog geen tandjes waren doorgekomen.
  • We poetsen op een vast tijdstip: voor het naar bed gaan, waarna we nog een verhaaltje lezen en daarna gaat Suus slapen. Voor haar is die regelmaat fijn en voor ons handig, want zo vergeten we het bijna nooit.
  • Goed voorbeeld doet goed volgen: als we ’s morgens tanden poetsen, kijkt Suus regelmatig mee. ’s Avonds ligt ze natuurlijk al in bed als wij voor de tweede keer poetsen ;) Wij poetsen al wel elektrisch, in de toekomst willen we Suus ook elektrisch laten poetsen. Maar daar vinden we het nu nog iets te vroeg voor.

daniel frank 201417

Als tandjes poetsen een strijd wordt…

Toen we begonnen met poetsen, ging het eigenlijk best goed. Suus vond het wel prima en vond het leukste gedeelte natuurlijk om zelf te poetsen. Maar inmiddels heeft de pre-peuterpuberteit vat op haar gekregen en sindsdien is tandenpoetsen een strijd… Van alles hebben we al geprobeerd: liedjes zingen, een verhaaltje vertellen, met een youtube filmpje erbij, zelf laten doen, in de houdgreep. De ik kan alles zelf fase heeft duidelijk zijn intrede gedaan, echt gezellig wordt het tandenpoetsen er niet op. Zoals het woord fase al zegt, ga ik er maar vanuit dat het vanzelf weer beter gaat, maar heb je hier ook ervaring mee en heb je voor mij de gouden tip? Laat ‘m dan alsjeblieft achter in de reacties :)

Hoe vond jouw kindje het poetsen van de tanden? En hou oud was hij/zij toen het zelfstandig lukte? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter

Liefs Karin

 

 

 

 

 

Bron: tandartsstoel