Tijdens je zwangerschap word je overladen met allerlei lijstjes die je vertellen wat je vooral moet aanschaffen voor de komst van je kindje. Ik nam het fenomeen uitzetlijstjes kritisch onder de loep en zette op een rijtje wat ik beter niet had kunnen kopen…

Uitzetlijstjes: must NOT buy’s!

Nadat ik vorige week een overzichtje gaf met producten van de uitzetlijst die ik heel nuttig vind, volgen deze week de spulletjes die ik beter niet had kunnen kopen… Voordat ik mijn lijstje not-to-buy’s geef, wil ik zeggen dat dit lijstje heel persoonlijk is! Omdat ik deze dingetjes niet nodig vind, wil dat niet zeggen dat dat ook geldt voor een ander.

Daarnaast spelen de uitzetlijsten ook goed in op je door-hormonen-aangewakkerde verantwoordelijkheidsgevoel. Je wilt je kindje een warm welkom geven in een gespreid bedje. Letterlijk en figuurlijk. Dus je hebt het gevoel dat als je dat hele uitzetlijstje in huis haalt, je heel goed bezig bent. Dat geldt gelukkig voor een heel groot deel. Maar een aantal dingen vind ik echt onzin en geldweggooierij.

Kruikenzakken


img_9206
Ja, ik heb ze liggen. Dri stuks zelfs. Maar met week 32 kwam de kraamzorg voor een intakegesprek. En werden mijn mooie kruikenzakken omgedoopt tot ‘decoratie, maar je kunt er ook watten in bewaren ofzo‘. Heel jammer, want kijk die printjes: ik was gewoon verliefd op mijn kruikenzakken. De kraamzorg gebruikt echter een hydrofiele doek voor om de kruik. Ze maken hier een knoop in waardoor de hete kruik niet om kan rollen (en dus niet tegen de baby aan kan komen).

Flessen

img_9210
Natuurlijk moet je wel een flesje in huis hebben. Maar ik zou eerlijk gezegd eens kijken of je een Difrax S-fles in huis hebt van 170 ml. En een bijpassende speen die geschikt is voor een newborn èn de voeding die je wilt geven (borstvoeding kan namelijk gekolfd ook uit een flesje gegeven worden). Ik had een hele set flessen in huis en toen Suus de AR voeding moest gebruiken (met Johannesbroodpitmeel) ben ik overgestapt op Difrax. Dus kon ik de andere (nieuwe) flessenset weer opbergen. Jammer van het geld en het is altijd even afwachten welk flesje bij de behoefte van je kindje en bij de voeding past.

Luieremmer

img_9209
Waarom? Ik dacht, handig, dan kan ik alle luiers verzamelen en in de container gooien. Of wasjes in de week gooien. De luieremmer staat nog steeds ongebruikt boven naast de commode. Luiers gaan direct de container in. En kleding die onder de poep of etensresten zitten, spoel ik direct uit en doe ik met een schep Vanish in de wasmachine. Er is namelijk altijd vieze was die er wel bij in kan. Helaas :p .

Flessenwarmer

img_9207
De flessenwarmer heb ik geleend van familie (die ‘m ook niet heeft gebruikt). Het eerste gedeelte flesvoeding gaven we in het ziekenhuis. Daar hebben ze kant en klare flesjes Nutrilon en die gaan de flessenwarmer in. Toen we thuiskwamen, pakte ik trots de flessenwarmer uit de kast (want: goed voorbereid). De kraamverzorgster zei dat zo’n flessenwarmer er wel eventjes over doet. Dus als je een magnetron hebt, is dat veel handiger. Sommige mama’s en papa’s krijgen het advies om het flesje te maken met warm kraanwater. Maar onze kraamverzorgster zei dat we koud kraanwater moeten opwarmen in verband met risico op legionella besmetting. Hoe dan ook, als je baby van 0 naar 100 gaat in 30 seconden, met andere woorden: schreeuwt! om een voeding, dan ben je gebaat bij ‘snel handelen‘. Geen flessenwarmer dus!

Magnetronsterilisator


img_9208
Schuldig! *wordt rood*…Tja, die hormonen hè. Ik kocht ‘m en hij is maarliefst één keer gebruikt. Toen ik met mijn dikke buik een nesteldrangaanval kreeg en alle flesjes en speentjes wilde steriliseren. Daarna kreeg ik advies van, ja daar is ze weer, de kraamverzorgster! De flesjes kunnen na iedere voeding huishoudelijk gereinigd worden (dus afwassen met afwasmiddel). En als je wilt, kun je de flesjes uitkoken in een pannetje met water. Daar hoef je geen speciale sterilisator voor aan te schaffen.

Matrasbeschermer


img_9205
Een waterafstotend laagje tussen moltonstof om je matras te beschermen tegen lekkage of andere ongelukjes. Ideaal toch? Ik had het goed voor elkaar. Toen we terugkwamen uit het ziekenhuis, sprintte de kraamverzorgster naar de wieg en trok triomfantelijk de matrasbeschermer van het matrasje af. Dat Mag Niet! (Nouja, zo ging het niet helemaal natuurlijk, maar het ding moest in ieder geval weg). Het is niet veilig i.v.m. warmtestuwing. En dus ligt de matrasbeschermer ongebruikt in de kast. Ook dat is niet waar, want ik heb ‘m stiekem in de kinderwagen op het matrasje gebruikt. (Lekker puh, kraamverzorgster). Het is me namelijk één keer mis gegaan en toen moest ik de matras en bekleding van de kinderwagen uitwassen. Dat gaat me niet nog een keer gebeuren. Er zijn ook matrasbeschermers die je onder het matras, op de lattenbodem legt, zodat de vorm niet doordrukt in het matras. Die mag wel gewoon blijven liggen ;)

Herken je deze baby-uitzet don’ts? Heb jij ook aankopen gedaan die je amper tot niet gebruikt hebt? Welke dingen waren dit? Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin