Niets is leuker dan zwemmen met je baby! Een musthave die niet in de zwemtas mag ontbreken, is een zwemluier. Wist ik tot een paar maanden geleden alleen van het bestaan van de zwemluiers van Huggies, blijken er dus veel meer merken verkrijgbaar te zijn. Aangezien ik al een heleboel luiers getest heb, kon een zwemluiertest natuurlijk niet uitblijven. Zwemluiers van Kruidvat, Etos, Lidl, Little Swimmers van Huggies, Pampers Splashers en Nabaiji van Decathlon: ik vergeleek deze merken met elkaar en vertel er vandaag meer over. Lees je mee?

Welke zwemluiers zijn het beste?

Zodra je kindje oud genoeg is om mee te gaan naar het zwembad, duik je in de wereld van de zwemluiers. Deze luiers zijn speciaal bedoeld om te gebruiken in het zwembad. Ze nemen bijna geen urine op, maar zorgen er vooral voor dat er niet ineens een bruine rakker in het water drijft. En dat is precies waarom je een zwemluier níét moet aandoen voordat je bijna in het water gaat met je kleintje: ze nemen over het algemeen maar een klein beetje urine op. Een gewone luier natuurlijk wel, maar die is dan weer niet geschikt voor in het zwembad, omdat de gewone luier zich dan helemaal volzuigt met water. Dat zakt niet alleen af, maar is ook zwaar, waardoor er heel veel gewicht aan de baby hangt: nog gevaarlijk ook dus. Niet alle zwembaden stellen zwemluiers verplicht, maar om gênante situaties te voorkomen, stem ik voor. Maar dan: zoveel merken! Welke zwemluiers zijn het beste? Ik testte wegwerp zwemluiers van Kruidvat, Etos, Lidle, Little Swimmers van Huggies, Pampers Splashers en Nabaiji van Decathlon.

Nieuwsgierig geworden naar meer luiertests? In de nieuwste editie hebben we 28 luiermerken getest!

Testmethode voor deze zwemluiertest

Maar hoe test je nu welke zwemluiers het beste zijn? Ik zal de testmethode voor deze zwemluiertest uit de doeken doen. Allereerst heb ik alle luiers ‘droog’ bekeken, gevoeld en daaruit geconcludeerd hoe zacht, flexibel en stevig ze zijn. Vervolgens heb ik alle luiers uitgevouwen (en in sommige gevallen met opengeknipte zijkanten) op een rijtje gelegd en er 100 ml lauwwarm water op gegoten. Hoewel bekend is dat zwemluiers over het algemeen maar een klein beetje urine opnemen, was ik erg nieuwsgierig naar dit onderdeel van de test. Vervolgens heb ik van ieder merk één zwemluier in een warm bad gegooid om te kijken wat er met de luiers gebeurde. En natuurlijk heeft mijn dreumes de luiers ook aan gehad. Ze heeft de afgelopen tijd heel wat afgebadderd en alle merken zwemluiers een keertje aangehad om te checken op pasvorm en dergelijke. Tot slot is ieder kindje anders en zijn er zoveel mensen, zoveel wensen. Misschien heb jij wel hele goede ervaringen met een merk zwemluiers dat wij echt minder vonden. Goed, aan de slag!

Zwemluiers getest welke zwemluiers zijn het beste welk merk zwemluier test ervaring tips review - Mama's Meisje blog

Zwembroekjes van Kruidvat

Kruidvat heeft verschillende maten zwembroekjes in het assortiment: maat 2-3 (3-8 kg, 14 stuks), maat 3-4 (7-15 kg, 14 stuks) en maat 4-5 (12-20 kg, 13 stuks) voor €5,99 per pak. De zwembroekjes van Kruidvat zijn voorzien van vrolijke illustraties met zeedieren. Wat mij als eerste opvalt, is de zachtheid en flexibiliteit van deze zwembroekjes. Deze zwemluiers zijn voorzien van een flexibele band om de buik, wat de pasvorm ten goede komt. Als ik 100 ml lauwwarm water in de luier giet, wordt dit grotendeels opgenomen. De rest van het ‘plasje’ blijft op de luier liggen, maar het is niet veel. Qua pasvorm vind ik de liezen iets aan de strakke kant. En dat terwijl het qua kilo’s ruim moet kunnen. Nu is mijn dreumes wel één uit de categorie ‘spekkie’, maar niet extreem. Het kan nèt. De buikband rekt mooi mee, dus hij sluit verder goed aan. Eenmaal in het water wordt de luier ook niet zwaar of iets dergelijks. Een prima optie, maar ik ben wel bang dat die strakke liezen misschien irritatie zouden kunnen opleveren bij een dagje strand (en de combinatie met zand).

collage Kruidvat zwemluier review getest test luier voor in het zwembad ervaring - Mama's Meisje blog

Huggies Little Swimmers

Eigenlijk kende ik alleen de Little Swimmers van Huggies als zwemluiers. Deze bestaan al ontzettend lang en dat weet ik dan weer omdat ik op m’n 12e grote zus werd en er toen zwemluiers werden gehaald voor broertjelief. Dat is alweer 18 jaar geleden, mensen! Huggies Little Swimmers zijn verkrijgbaar in de volgende maten: maat 2-3 (3-8 kilo, 12 stuks), 3-4 (7-15 kg, 12 stuks) en 5-6 (12-18 kg, 11 stuks). Deze luiers zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en ik heb ze ook gespot bij Action en Aldi. De prijzen verschillen enorm per winkel, maar komen op gemiddeld €5 à €6 per pak. Deze zwemluiers zijn helemaal in ‘onderwaterstijl’, want: Finding Nemo! Need I say more? Deze Disney-fan wordt er vrolijk van. Huggies Little Swimmers zijn vrij zacht en flexibel. De band is elastisch én verstelbaar. Je kunt ‘m dus als gewone luier om en af doen en dan de zijkanten opnieuw hersluiten: pluspuntje! Als ik 100 ml water in de luier giet, wordt dit volledig opgenomen, maar de luier wordt aan de buitenkant ook vochtig. Dit bevestigd wat we al weten: zwemluiers zijn niet gemaakt om ‘gewoon’ aan te doen, maar pas vlak voor de zwempret kan beginnen. De pasvorm van Huggies Little Swimmers is eigenlijk prima op maat te maken door die verstelbare band, maar ik ervaar ook gelijk een nadeel. Als je de strips namelijk los hebt en je hebt een nogal beweeglijke dreumes (lees: worstelen om de zwemluier aan te krijgen), dan wil het gebeuren dat het randje stof naast de strip, in diezelfde strip blijft plakken. Het is dus even een gedoe om hem goed aan te krijgen, vooral omdat mijn dreumes dat zelf open en dicht doen ook erg interessant vond. Máár, als die zwemluier dan eenmaal zit, dan zit het ook perfect!

collage Huggies Little Swimmers zwemluier review getest test luier voor in het zwembad ervaring - Mama's Meisje blog

Woezel en Pip zwembroekjes (Etos)

Naast de gewone luiers, zijn er ook Woezel en Pip zwembroekjes verkrijgbaar bij Etos. Er zijn twee maten beschikbaar: maat M (8-15 kg, 11 stuks) en maat L (12-18 kg, 10 stuks), voor €5,79 per verpakking. Natuurlijk ontbreken Woezel en Pip niet op deze zwembroekjes van Etos: een vrolijk geheel! Maar hoe schattig deze hondjes ook zijn, ik vind de luier tegenvallen als het om zachtheid en flexibiliteit gaat. Deze is vrij stug en een beetje ‘flodderig’. Ook de buikband geeft me weinig vertrouwen: deze is dun en niet verstelbaar. Er is wel een poging gedaan om een soort ‘flexibel’ gedeelte aan te brengen in het buik- en rugpand, maar dat is echt minimaal. Ik ben dus erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken als ik ‘m bij mijn dreumes aandoe. Als ik 100 ml water in de luier giet, wordt dit voor het grootste gedeelte opgenomen. Er blijft een klein ‘plasje’ in de luier staan, maar minimaal. De buitenkant blijft droog. Tijd om ‘m aan te doen! Deze zwemluier sluit perfect aan om de beentjes. Maar ja, die buikband hè. Dat mis ik er toch echt aan, want om de buik zit de luier veel te ruim. Gevolg: in het water zakt de boel af. Een gemiste kans en ruimte voor verbetering voor deze Woezel en Pip zwembroekjes van Etos.

collage Etos zwembroekjes zwemluier Woezel en Pip review ervaring getest test luier voor in het zwembad - Mama's Meisje blog

Pampers Splashers

Volgens mij heb ik onder een steen gelegen, want ik wist helemaal niet dat Pampers ook een zwemluier in haar assortiment heeft. Pampers Splashers zijn verkrijgbaar in maat 3-4 (6-11 kg, 12 stuks), maat 4-5 (9-15 kilo, 11 stuks) en maat 5-6 (14+ kg, 10 stuks) en ik kocht een verpakking van maat 4-5 voor €7,49. De zwemluiers van Pampers zijn bovenin, rondom de buik, erg zacht. Onderin iets stugger, maar niet extreem. Deze buikband is rondom helemaal flexibel, een pluspuntje voor de pasvorm! Er staan ijsjes en vrolijke zeedieren op afgebeeld en de kekke pastelkleurtjes passen helemaal in deze tijd. Als ik 100 ml water in de luier giet, neemt ook deze het water niet volledig op. Bij het aantrekken gaat het mis: de zijkant scheurt al los voordat de dreumes goed en wel in het water zit. Bij poging 2 scheurt de zijkant wéér een stukje los. Beetje jammer, zeker gezien de prijs van deze zwemluiers. Bij poging 3 zit ie dan goed en ik moet zeggen dat de pasvorm prima is. De luier sluit goed aan, mede door de elastische buikband. Toch vind ik het een tegenvaller dat de eerste twee luiers zo makkelijk kapot scheurden, ondanks dat ik ‘m voorzichtig aandeed bij de dreumes.

Pampers Splashers zwemluiers zwemluier luier voor in het zwembad review getest ervaring - Mama's Meisje blog

Zwemluiers van Lidl (Lupilu)

In de folder van Lidl stonden enkele weken geleden zwemluiers van Lupilu. Dit was een op=op actie, dus of ze nog steeds verkrijgbaar zijn, zal per filiaal verschillen. Deze zwemluiers zijn verkrijgbaar in 2 maten: maat S (7-13 kg, 11 stuks) en M (12-20 kg, 10 stuks). De zwemluiers van Lidl kosten €3,99 per pak, wat natuurlijk erg budgetproof is in vergelijking met de andere luiers. Maar doen ze hun werk dan ook goed? Deze zwemluiers van Lidl zijn felgeel en versierd met grafische vormen en zeedieren. Wat me als eerst opvalt, is het stugge materiaal. Het is een soort ‘plastic’ laagje wat ik voel, ook in de flexibele buikband die rondom zit. Maar deze luier is wel rekbaar, dus we gaan het meemaken. Als ik 100 ml water in de luier giet, blijkt dat deze zo lek als een mandje is. Good to know: die houdt dus geen ‘bijna-in-het-zwembad-plasjes’ tegen! Oké, ondanks dat ik goede ervaringen heb met de rest van het babyassortiment van Lidl, vind ik de zwemluiers echt een afknapper. Het stugge materiaal is geen pretje om aan te doen en wordt zo mogelijk nog stugger in het water. De combinatie plastic tas / krant komt nog het dichts in de buurt. De pasvorm is ver te zoeken en alles bij elkaar opgeteld kan ik eigenlijk geen enkel positief punt ontdekken. Nee, deze zwemluiers zijn wat mij betreft géén aanrader.

Lidl zwemluier review ervaring Lupilu getest luiers voor in het zwembad - Mama's Meisje blog

Decathlon zwemluiers (Nabaiji)

Na wat zoekwerk bleek ook Decathlon zwemluiers in het assortiment te hebben. Ik heb ze besteld zodat ik ook de Nabaiji zwemluiers (van Decathlon eigen merk) kon meenemen in deze zwemluiertest. Deze zwemluiers zijn verkrijgbaar in 2 maten: 6-12 kilo (12 stuks, €6,99) en 11-18 kilo (12 stuks, €6,99). Ik wist niet dat deze winkel ook zwemluiers verkocht en heb er nog nooit iemand over gehoord. Des te nieuwsgieriger ben ik naar de prestatie van deze zwemluier! Decathlon zwemluiers zijn wit met enkele illustraties van vogels, bladeren en grafische vormen. Deze zwemluier voelt erg stevig, compact maar toch flexibel en zacht. Als ik 100 ml water in de luier giet, wordt slecht een klein gedeelte hiervan opgenomen: er blijft een flinke ‘plas’ in de luier staan. Ik ben blij verrast bij het aantrekken van deze zwemluier bij mijn dreumes. De pasvorm is echt mooi! De luier is ook zo zacht, dus comfortabel en dat zie je. Ook in het water blijft dit eigenlijk zo, prima! Ik ben positief!

collage Decathlon Nabaiji zwemluier review ervaring getest test luiers voor in het zwembad - Mama's Meisje blog

De beste zwemluier

Na een uitgebreide zwemluiertest heb ik alle resultaten met elkaar vergeleken en mijn persoonlijke top 6 gemaakt. Welke zwemluiers zijn het beste? Als eerst begin ik met de zwemluier die ik na deze test sowieso niet meer ga aanschaffen, omdat deze in mijn ogen als slechtste uit de test kwam. Dit zijn de zwemluiers van Lidl. Vervolgens gaan we naar plek 5: Pampers Splashers zwemluiers. Het feit dat ze tot 2 keer toe (in)scheurden, voorspelt voor mij al doemscenario’s bij een dagje zwemmen en-ik-had-maar-2-luiers-bij-me… Daarna volgen de luiers van Etos: doordat deze niet mooi aansluit en afzakt, staan deze op plek 4. Op plekje 3 staan de zwemluiers van Huggies: ik ben in principe tevreden, maar er zijn toch nog merken die beter presteren. Op plek 2 zet ik Kruidvat: een fijn zwembroekje, de maat past precies en voor een dagje zwembad doen ze hun werk goed! Op de 1e plek staan de zwemluiers van Decathlon: wat een fijne ontdekking! Zacht, een goede pasvorm die niet verandert in het water: top! Zoals ik eerder benoemde, zijn dit onze ervaringen en kan dat enorm verschillen met die van jou. Een afzakkende zwemluier kun je bijvoorbeeld ‘voorkomen’ door er een zwempakje/-broekje overheen aan te doen. Ook sluit iedere luier weer anders aan bij ieder kindje qua lichaamsvorm. Toch denk ik dat er qua zachtheid en comfort nog wel wat verbeterpunten zijn voor sommige merken. Hopelijk heb je iets aan deze zwemluiertest bij de keuze voor de beste zwemluier!

Welke zwemluiers vind jij het beste? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

 

Pinterest Pin zwemluiertest welke zwemluiers zijn het beste - Mama's Meisje blog