Mijn eerste zwangerschap eindigde nogal heftig: ik kreeg zwangerschapsvergiftiging. Daar had ik wel eens over gelezen, maar ik wist niet dat je er zó ziek van kon zijn. Inmiddels heb ik dit allemaal weer lang en breed achter me gelaten, tot ik er een half jaar geleden toevallig achter kwam dat zo’n zwangerschapsvergiftiging gevolgen kan hebben voor je gezondheid op de lange termijn. Gelukkig zijn er ook manieren om je gezondheid te monitoren, zoals bijvoorbeeld je bloeddruk zelf meten. Ik ontving een bloeddrukmeter van Coolblue en testte deze Medisana BU 542 Connect uitgebreid uit. Heb jij ook zwangerschapsvergiftiging gehad? Lees dan even mee!

Een hoge bloeddruk

Mijn eerste zwangerschap was nogal een hell of a job. Voordat ik zwanger was, nam ik mezelf voor om mijn gezonde leefstijl gewoon voort te zetten. Gezond eten, lekker bewegen: dat zou vast helpen om na de tijd weer snel fit te zijn! Boy, was I wrong… Ik was in juli uitgerekend en vanaf het eerste weekend in mei knalden mijn voeten ineens vol met vocht. Op dat moment begon de zomer ook in Nederland en ik wist wel dat dit vaker voorkwam bij zwangere vrouwen. Het liep echter finaal uit de hand, want ik kwam een kilo per week aan en werd met 35 weken doorgestuurd naar de gynaecoloog vanwege een blaasontsteking. Daar kwamen ze erachter dat ik een hoge bloeddruk had en vanaf dat moment moest ik om de dag naar het ziekenhuis voor een hele riedel aan controles. Urineonderzoek, bloed prikken, aan de CTG en aan de bloeddrukmeter: alles om in de gaten te houden of ik zwangerschapsvergiftiging had of niet. Ondertussen werd ik steeds zwaarder, want ik liep totaal vol met vocht…

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

Zwangerschapsvergiftiging is eigenlijk een oude term, maar omdat deze zo breed bekend staat, gebruik ik ‘m in dit artikel ook. Afhankelijk van de klachten kan er sprake zijn van:
zwangerschapshypertensie: een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, dit is een risicofactor voor het ontstaan van zwangerschapsvergiftiging.
pre-eclampsie: naast een hoge bloeddruk is er ook sprake van eiwitverlies in de urine.
eclampsie: er treden stuipen (toevallen) op als complicatie van pre-eclampsie.
HELLP-syndroom: een levensbedreigende situatie die geleidelijk kan ontstaan vanuit pre-eclampsie, maar ook heel acuut. Er vinden bloedafbraak, afbraak van bloedplaatjes en leverfunctiestoornissen plaats.
Omdat pre-eclampsie/HELLP wordt veroorzaakt door je zwangerschap, is de enige (tot nu toe bekende) manier om hiervan te herstellen, de beëindiging van je zwangerschap. Dit betekent dat het voor jou en je kindje niet meer veilig genoeg is om zwanger/in de buik te blijven, dus zul je worden ingeleid of een keizersnede krijgen. In dit artikel praat ik alleen over de term ‘zwangerschapsvergiftiging‘.

Zwangerschapsvergiftiging

Hoewel ik bijna alle symptomen van zwangerschapsvergiftiging had, heeft het ontzettend lang geduurd voordat het uiteindelijk zover was. Tot dan toe had ik namelijk nog geen eiwitten in de urine, dus officieel nog steeds zwangerschapshypertensie. Ik werd opgenomen om te worden ingeleid, iets dat een drie dagen lange strijd werd. Op de tweede dag werd zwangerschapsvergiftiging geconstateerd, maar op dat moment voelde ik me nog prima, voor zover dat kon. Ik was inmiddels 45 kilo aangekomen, waarvan de laatste 20 in 4 weken tijd. Abnormaal en ik denk dat ik iedere arts en verpleegkundige gezien heb die tijdens die dagen dienst had, ik was een ware attractie. Op de derde dag was ik ontzettend suf en ik heb hele grote gaten in mijn geheugen, waarvan de langste zo’n 6 uur is. Achteraf vertelde de gynaecoloog dat dit allemaal komt door de zwangerschapsvergiftiging. Omdat mijn ontsluiting niet vorderde, mijn bloeddruk steeg tot 160/110, allerlei waardes steeds gevaarlijker werden én de baby het niet meer trok, belandde ik op de OK voor een spoedkeizersnede. Pas daar, toen ik weer enigszins helder was, hoorde ik de gynaecoloog zeggen dat ik pre-eclampsie had. Erik en mijn moeder wisten dit al een dag en nu snapte ik ineens waarom iedereen zo bezorgd was. Een nare ervaring en ik heb best even nodig gehad om dit allemaal te verwerken. Maar toen dit eenmaal gebeurd was en mijn tweede bevalling een hele fijne was, sloot ik dat boek.

Zwangerschapsvergiftiging ervaring hoge bloeddruk risico hart en vaatziekten bloeddrukmeter - Mama's Meisje blog

De risico’s op langere termijn

Tot een half jaar geleden. Van mijn vriendin kreeg ik namelijk te horen dat de risico’s op langere termijn bij zwangerschapsvergiftiging ervoor zorgden dat sommige ziekenhuizen meer uitgebreide controles deden (bron, red.). Omdat ik meer dan 2 jaar geleden zwangerschapsvergiftiging had, was ik hiervan niet op de hoogte en kon ik me ook niet herinneren dat dit genoemd was tijdens mijn nacontrole. Toen ik kort daarna voor één van de kindjes bij de huisarts was, besloot ik er eens naar te vragen. Het blijkt dat als je zwangerschapsvergiftiging hebt gehad, je een grotere kans hebt op hart- en vaatziekten wanneer je ouder wordt. Ook zijn er vrouwen die nog lang last hebben van vermoeidheid, concentratieproblemen, overprikkeling en een slecht geheugen. En dat terwijl veel vrouwen denken dat je na de geboorte van je baby vrijwel direct ‘genezen‘ bent van zwangerschapsvergiftiging. Niet dus, want de risico’s op langere termijn zijn aanzienlijk groter als je dit hebt gehad. Ik vroeg dus aan de huisarts wat ik kon doen en ze gaf aan dat het verstandig is om regelmatig mijn bloeddruk te laten controleren. Helaas is er in ons ziekenhuis nog geen verder traject opgezet met nacontroles voor vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad. Jammer, want ik las dat in het Erasmus MC (Rotterdam) en UMC Maastricht wel speciale poli’s zijn ingericht, waarbij vrouwen tot nog zo’n 2 jaar na hun bevalling gevolgd worden.

Zelf mijn bloeddruk meten

Regelmatig mijn bloeddruk laten controleren, dat was dus het advies van mijn huisarts. Heel eerlijk? Ik ben dus zo’n chaoot die echt niet op halfjaarlijkse basis een afspraak gaat maken bij de doktersassistente voor een bloeddrukcontrole. Dat gaat misschien twee keer goed, maar daarna vergeet ik het en dat terwijl het heel belangrijk is voor mijn gezondheid. Een handige oplossing die perfect bij mijn drukke momlife past is om zelf mijn bloeddruk te meten. Van Coolblue kreeg ik de Medisana BU 542 Connect bloeddrukmeter. Deze bloeddrukmeter kan ik gewoon thuis gebruiken, op ieder gewenst moment. Het is ook mogelijk om de bloeddrukmeter te koppelen aan je smartphone. Via de VitaDock app, die je kunt downloaden in de appstore en playstore, kun je alle meetgegevens opslaan. Dat is natuurlijk extra handig als je je gegevens bij de hand wil hebben tijdens het bezoek aan een arts. Bij sommige mensen is de meting thuis, in een vertrouwde omgeving, namelijk wel eens anders dan in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk. En je kunt eventuele veranderingen over een langere periode op deze manier aan je eigen arts voorleggen.

collage bloeddruk meten controle na zwangerschapsvergiftiging bloeddrukmeter risico hart en vaatziekten - Mama's Meisje blog

Medisana BU 542 Connect bloeddrukmeter

Ik ging zelf aan de slag met de Medisana BU 542 Connect bloeddrukmeter. Met behulp van de handleiding heb ik de bloeddrukmeter gebruiksklaar gemaakt. Dit gaat stap voor stap en staat duidelijk uitgelegd. Daarna was het tijd om mijn bloeddruk te meten. Deze was netjes: 111/63. Zoals je ziet staan er 2 cijfers: de bovendruk (systolische waarde) en de onderdruk (diastolische waarde). Beide worden door deze bloeddrukmeter gemeten, net als mijn hartslag (die was 81 slagen per minuut). Mocht de bloeddrukmeter een onregelmatige hartslag bemerken, dan wordt dit op het display aangegeven. Bij mij was dit natuurlijk niet het geval. Op mijn telefoon zorgde ik dat Bluetooth aanstond en dat de VitaDock app geopend was. Het is mogelijk om voor 2 personen tot 250 metingen op te slaan in de app, waarbij je op de bloeddrukmeter kunt schakelen tussen persoon A en persoon B. Inmiddels heb ik al diverse metingen gedaan en kan ik deze per week, maand, kwartaal of jaar overzichtelijk terugzien in een grafiek in de app. Meer informatie over de bloeddrukmeter van Medisana vind je op deze website van Coolblue. Ik vind het prettig om deze bloeddrukmeter nu thuis te hebben, zo kan ik makkelijk meten wanneer mij dat uitkomt en raakt het minder in de vergetelheid!

Medisana bloeddrukmeter bloeddruk meten review ervaring beoordeling thuis koppeling met app - Mama's Meisje blog

collage VitaDock Medisana bloeddrukmeter app bloeddruk meten na zwangerschapsvergiftiging - Mama's Meisje blog

Was jij op de hoogte van de risico’s na zwangerschapsvergiftiging? En laat jij regelmatig je bloeddruk meten? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence

 

 

 

 

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Dit artikel geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raad ik je te allen tijde aan contact op te nemen met jouw huisarts (of specialist).