Eigenlijk zou je er vanuit gaan dat iedereen de ongeschreven regels omtrent zwangerschap en geboorte inmiddels wel kent, maar niets in minder waar. Dat je na een zware dag dus “Gefeliciteerd met jullie dochter!” leest op Facebook terwijl jij na de bevalling nog door mocht naar de OK, blijkt geen uitzondering te zijn. Als je zwangerschap of geboortenieuws verklapt wordt door iemand anders… Lees maar mee!

Zwangerschap zelf bekendmaken

Twee streepjes op de test, aftellen naar de eerste echo… Ik vond de eerste weken van mijn zwangerschappen ontzettend spannend. Wij kozen ervoor om het een tijdje geheim te houden, tot na de termijnecho. Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik denk dat je zwangerschap zelf bekendmaken toch echt het allerfijnst is, wanneer dat voor jezelf het fijnst voelt. Misschien vertel je het liever eerst aan je beste vriendin of je zus voordat je het met de hele wereld deelt. In mijn geval gold dat in ieder geval wel. Als newbie op dit gebied had ik al eens zo’n afbeelding voorbij zien komen op Facebook: “wij worden binnenkort ouders (…), zouden jullie willen wachten met posten totdat wij dit zelf hebben gedaan?“. Op dat moment vond ik het nogal overdreven, maar boy wat kreeg ik veel reacties op mijn oproepje! Ik vroeg namelijk naar ervaringen van mommy’s (to be) over het bekendmaken van je zwangerschap of blije babynieuws. En dan niet door jezelf…

Zwangerschap zelf bekendmaken social media - Mama's Meisje blog

Babynieuws verklapt

Het blijkt dus een soort FOMO-achtig verschijnsel te zijn, maar blijkbaar hebben sommige mensen met het krijgen van andermans zwangerschap of geboortenieuws zeldzaam goud in handen. “Ik wist het al lang hoor!“. Ja Gerda, maar het was niet de bedoeling dat je de hele handwerkclub ervan op de hoogte zou stellen… Zelf maakte ik het ook mee toen ik 9 weken zwanger was van Suus. In een winkel werd ik gefeliciteerd met mijn zwangerschap en het was het meest ongemakkelijke moment ever. Ik dacht ook echt: ‘roep het nog net even harder, dan weten we zeker dat de hele winkel het hoort’. Het deed me inzien dat zodra je het aan één iemand vertelt, je er al rekening mee moet houden dat het out in the open is. En dat zou eigenlijk niet moeten, want hoe zat dat ook alweer met geheimpjes? Die mag je niet doorvertellen, toch?

35 minuten na de geboorte…

Dat ik niet de enige ben, bleek wel aan de hoeveelheid reacties die ik kreeg na mijn oproepje wiens zwangerschap of geboortenieuws verklapt werd door iemand anders. For the record: alle namen zijn gefingeerd. Misschien een goed moment om de ongeschreven regel er eerst nog eens in te gooien. Gewoon, voor de zekerheid. Het is namelijk echt not done om iemands zwangerschap of geboortenieuws te verklappen voordat je er 100%, wat zeg ik: 1000% zeker van bent dat het A) écht blij nieuws is en B) éérst wereldkundig is gemaakt door de ouders zelf. Dus Patries, het is niet aan jou om de buurman van twee huizen verderop door te fluisteren dat er over een maand of zeven een extra buurtbewoner in de straat mag worden bijgeschreven. En het wordt ook niet altijd op prijs gesteld om 35 minuten na de laatste perswee gewapend met grondboor en ooievaar een verkapte buurtborrel in de voortuin te houden omdat jullie aan de decibels wel hoorden dat de buurvrouw in barensnood was. Dat geboortenieuws soms als een lopend vuurtje gaat, bleek wel toen de man van Anne haar grootouders belde met het blijde nieuws. Niet nodig, want oma was inmiddels al op de hoogte gebracht door een tante (die nota bene niet eens zelf gebeld was). En bedankt!

‘Gefeliciteerd met jullie dochter!’

Dat tantes er op dit vlak wat van kunnen, blijkt wel uit het verhaal van Chantal. Want een klein half uurtje na de bevalling stond het geboortenieuws van hun kindje al op Facebook: ‘Gefeliciteerd met jullie dochter!‘. Niemand wist het nog, behalve de ouders en broers en zussen. Ondertussen lag Chantal op de OK na ontzettend veel bloedverlies… Ook zo’n topsituatie: dat je je baas inlicht over je zwangerschap en al helemaal bedacht hebt hoe je je collega’s het blijde nieuws gaat vertellen. Met een echofoto in haar binnenzak liep Elif op haar collega’s af, maar de baas had het nieuws al gespoild. Weg enthousiasme!

zwangerschap of geboortenieuws verklapt - Mama's Meisje blog

De familie-app

Wie is er nog niet aan ontkomen: de familie-app. Voor de één een genot, voor de ander een bron van ergernis. Dat laatste gold zeker voor Sofie, want nadat zij en haar man hun ouders hadden ingelicht, bedacht haar schoonmoeder dat het wel een goed idee was om het geboortenieuws rond te sturen in de familie-app. Vervolgens belden ze haar zwager, maar die was al op de hoogte. Een tante (daar is ze weer), beter bekend als dorps-dagblad, had haar neefje al van harte gefeliciteerd met de geboorte van het nieuwste familielid. Sofie, pas bevallen en high on hormones, was niet gecharmeerd en heeft dit haar schoonmoeder naderhand nog op niet mis te verstane wijze laten weten…

Miskraam

Dionne die getagd werd onder een random Facebookpost met de tekst ‘wie wordt er in 2018 mama?‘ terwijl het blije nieuws nog niet eens gedeeld was met alle mensen die het éérst moesten weten. Ze wordt nog boos als ze eraan terugdenkt. Een roodgloeiende telefoon terwijl Silke had willen bijkomen van de keizersnede, maar het geboortenieuws was al wijd en zijd bekend. De schoonmoeder van Lisa die huilend van geluk naar het winkelcentrum was gerend om een cadeautje te kopen en het nieuws deelde met een kennis. Een kennis met Facebook… De baby van Nienke die zorgwekkende opstartproblemen had waardoor ze vier dagen in het ziekenhuis verbleven. Vier dagen niet op Facebook gekeken en wat bleek: het geboortenieuws was al verklapt door iemand die ze zelf niet eens hadden gesproken. Blijkt zo’n verzoekje om niets te posten ‘totdat we het zelf op social media bekend hebben gemaakt‘ toch niet geheel overbodig… Alle gekheid op een stokje, maar helaas kan een zwangerschap ook in verdriet eindigen. Het overkwam Roxanne, wiens vader de hele familie al op de hoogte had gesteld voordat zij en haar partner dit zelf konden doen. Hierna kreeg Roxanne een miskraam en moest iedereen daarvan op de hoogte worden gebracht. De boodschap lijkt me duidelijk. Gewoon.Niet.Doen.

Is jouw zwangerschap of geboortenieuws verklapt door iemand anders? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1