Tijdens mijn zwangerschappen vond ik het belangrijk om op de juiste manier in beweging te blijven en daarom meldde ik mij aan bij ZwangerFit. Sinds kort ben ik begonnen met MamaFit en vandaag vertel ik meer over mijn ervaringen met bewegen tijdens en na de zwangerschap. Hoe sportief was jij met je bolle buik?

Hardlopen en fitnessen

Voordat er een baby in mijn buik huisde, sportte ik vrij fanatiek. Ik was zo’n 2 á 3 keer per week in de sportschool te vinden en ging daarnaast nog één keer per week hardlopen. Nu ik deze zin typ, lijkt dat iets van een ver ver ver verleden… Ik was niet rete-fit maar zat ontzettend lekker in mijn vel en mistte het voldane gevoel als ik een weekje mijn sportroutine skipte. Aangezien ik ook #vreetzakforlife ben, was alles op deze manier prima in balans. Toen Erik en ik besloten om voor een kindje te gaan, nam ik mezelf voor om lekker in beweging te blijven. De eerste 9 weken van de zwangerschap lukte dat redelijk, want ik liep nog steeds hard en bezocht de sportschool. Daarna kwam de misselijkheid om de hoek kijken en lag ik liever op de bank dan dat ik mezelf op een sporttoestel hees. Rond 16 weken voelde ik me weer wat beter, maar hardlopen ging niet meer. Ook ben ik toen van actief lid naar sponsor van de sportschool gegaan… Ik was dan niet meer misselijk, maar de vermoeidheid was echt killing. In die tijd ervaarde ik ook veel stress door het verlies van mijn baan. Wel wandelde ik dagelijks een kilometer of vijf, maar toen ik ongeveer 20 weken zwanger was, begon ik last te krijgen van mijn onderrug en stuitje. Mijn gedachte was dat dit waarschijnlijk verlies van conditie was en dus liep ik er gewoon doorheen. Onder het mom van “even doorzetten” wandelde ik dus vrolijk door. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen.

img 0543 001

Bekkenklachten tijdens zwangerschap

Inmiddels had ik me aangemeld bij ZwangerFit: lessen om fit en actief te blijven op een manier die verantwoord is tijdens de zwangerschap. Deze lessen worden in mijn geval gegeven door de bekkenfysiotherapeut en al snel kwam ik erachter wat mijn klachten betekenden. Die pijn in mijn onderrug en stuitje waren signalen dat er iets in mijn bekken niet helemaal goed zat. Tijdens de lessen werden speciale oefeningen aangeleerd om de klachten te verminderen en te voorkomen dat deze erger zouden worden. Daarnaast planden we ook consulten in zodat alles los gemasseerd werd. Helaas was er bij mij geen houden meer aan omdat ik in korte tijd ontzettend veel aankwam. Ik hield namelijk zo veel vocht vast dat ik in totaal 45 kilo aankwam. De laatste vier weken heb ik geen ZwangerFit lessen meer gevolgd omdat de klachten zo heftig waren, dat ik amper nog kon lopen. Tijdens de tweede zwangerschap had ik opnieuw last van bekkenklachten. Deze keer herkende ik de klachten veel eerder en kon daardoor gelijk starten met oefeningen en behandelingen. Omdat ik tijdens deze zwangerschap minder vocht vast hield en er op tijd bij was qua ‘plan van aanpak‘, heb ik nog tot de 39e week ZwangerFit lessen gevolgd.

Beginnen met sporten na de bevalling

Na de eerste bevalling viel ik in tweeënhalve week bijna 30 kilo af. Omdat ik in acht weken tijd ruim 25 kilo aankwam én er weer 30 af gingen, was mijn lichaam compleet van slag. Eerst leek het vrij goed te gaan, maar na een paar weken waren mijn klachten nog erger dan tijdens de zwangerschap. Ik kreeg eerst één op één begeleiding van de fysiotherapeut om weer spierkracht en conditie op te bouwen. Na ruim 3 maanden mocht ik beginnen met sporten na de bevalling. Dit deed ik tijdens MamaFit lessen, de opvolger van ZwangerFit. Deze lessen heb ik ruim 5 maanden gevolgd, waarna ik een tijdje heb gesquasht. Toen raakte ik zwanger van Niene en na deze zwangerschap ben ik bijna klachtenvrij aan de MamaFit lessen begonnen. Daardoor kan ik nu veel eerder beginnen met opbouwen, wat ook een positieve invloed heeft op mijn gewichtsverlies. Doordat ik de afgelopen twee jaar enorm in conditie achteruit ben gegaan en tussen beide zwangerschappen amper klachtenvrij ben geweest, ben ik van plan om de MamaFit lessen nog een tijdje te blijven volgen. Mijn hardloopplannen pak ik rustig aan, ik wil eerst het wandelen en fietsen van langere afstanden pijnloos kunnen doen.

img 0548

Aandacht voor bekken(bodem) tijdens en na zwangerschap

Het fijne aan de ZwangerFit en MamaFit lessen vind ik de professionele begeleiding. Ook ben ik veel bewuster geworden van de veranderingen die je lichaam doormaakt tijdens een zwangerschap. Toen ik tijdens de eerste zwangerschap klachten kreeg, schreef ik dat weg onder “zal er wel bij horen“. Terwijl het eigenlijk een signaal was dat er iets niet goed zat in mijn bekken. Het oppakken van het sporten na de zwangerschap kan ook gepaard gaan met zulke klachten en als er één ding is wat ik heb geleerd, is het wel om goed naar je lichaam te luisteren.De MamaFit lessen zijn een goede opstap naar het sporten en een manier om te checken waar je lichamelijk staat na de bevalling. Er is aandacht voor het bekkengebied, want als je deze spieren verkeerd traint, kan dit tot klachten leiden de zelfs op latere leeftijd nog kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan urineverlies, terwijl dit goed te voorkomen is door de juiste oefeningen. Ik ben blij dat ik weer kan werken aan een fitte variant van mezelf, want na twee jaar in de lappenmand te hebben gezeten, krijg ik hier ontzettend veel energie van! Fitmom in wording!

Heb jij gesport tijdens je zwangerschap? En hoe ging het na de bevalling? Ik lees graag meer over jouw ervaringen in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter

liefs karin