Vorige week las ik in het nieuws een aantal berichten over zwangerschap tijdens een studie. Vrouwen die zwanger op school zitten hebben het niet allemaal even makkelijk in Nederland, zo meldden verschillende media. Daarom buigt de Tweede Kamer zich over het zwangerschapsverlof voor studenten. Ik vroeg naar ervaringen en kreeg heel veel reacties binnen, die ik in een blog verzamelde.
Zwangerschapsverlof voor studenten
Een week na de bevalling weer naar school moeten omdat je anders van de opleiding gestuurd wordt, een docent die niet helpt en zegt dat je er zelf voor hebt gekozen of met je bekkeninstabiliteit geen gebruik mogen maken van de lift… Zwangere studenten hebben het niet altijd even makkelijk in Nederland. Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan die studenten recht moet geven op zwangerschapsverlof.
Zwangere studenten en studerende moeders
Ik vroeg me meteen af om hoeveel studenten het per jaar gaat. Het antwoord vond ik in dit artikel van de NOS:
In 2015 waren er 12.000 studerende moeders en zwangere studenten in Nederland. Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat de helft van de mbo-studenten de opleiding verlaat zonder diploma. Op het hbo en de universiteit is het aantal uitvallers nog hoger, ongeveer twee derde van de studerende moeders redt het daar niet.
Annemieke de Jong van Steunpunt Studerende Moeders vertelt: “Opleidingen moeten eigenlijk helpen, maar ze weten zich vaak geen raad met een zwangere student. Het gevolg is dat studenten zelf vrijstelling moeten regelen bij docenten. Er is niemand die ze helpt en ze zijn afhankelijk van willekeur. De ene docent of decaan helpt en de andere zegt: daar heb je toch zelf voor gekozen?”
Toch blijkt uit het artikel dat er ook onderwijsinstellingen zijn die wel in actie komen. Zo boodt het Drenthe College een zwangere studente direct zwangerschapsverlof aan. Omdat het per opleiding zo verschilt, is het verplicht verlof op het mbo een stap vooruit, zegt De Jong.
Ervaring studeren tijdens zwangerschap
Door bovenstaande informatie vroeg ik me af of een zwangerschap veel invloed had op de studie en andersom. Daarom vroeg ik om ervaringsverhalen van volgers. Ik kreeg ontzettend veel reacties binnen:
Debbie: Ik begon na de zomer met een nieuwe opleiding en kwam er na een maand achter dat ik zwanger was. In mei was ik uitgerekend. Heb gelijk aangegeven dat ik in februari niet wilde beginnen aan de stage, omdat ik deze niet af zou kunnen maken. Ik zou dit gedeelte later inhalen, maar moest wel extra op school verschijnen om aan mijn uren te komen. Verlof kreeg ik niet via school, ik heb zelf studievertraging aangevraagd bij DUO. Omdat ik vanaf week 28 lichamelijke klachten kreeg, verscheen ik minder op school. Ik miste toetsen en haalde niet alle uren. Na de geboorte van mijn dochter was het al vrij snel zomervakantie, maar bij de start van het nieuwe schooljaar ben ik direct begonnen met stage in combinatie met school. Hierdoor is mijn vertraging gelukkig meegevallen. Door de periode waarin ik was uitgerekend, is de ‘schade’ beperkt gebleven. Wel heb ik alles zelf moeten regelen, ik kreeg weinig steun van school. Zij adviseerden me om te stoppen of volwassen onderwijs te doen (geen recht op studiefinanciering), maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Nu verdien ik mijn eigen geld en ben ik niet afhankelijk van uitkeringen en dergelijke.
Welmoed: Ik zat in het afstudeerjaar met een afstudeerstage. Ik had wel zwangerschapsverlof, maar dat kwam door mijn eigen inzet en misschien ook wel door de studiecoach die erg meewerkte en mij steunde. Het theoretische gedeelte kon ik hierdoor voor mijn verlof afronden. Ook had ik recht op een zwangerschapsuitkering omdat de stage mijn ‘werkgever’ was op dat moment. Na mijn zwangerschapsverlof mocht ik op eigen verzoek eerder afstuderen!
Esmee: Ik ben 7 maanden geleden bevallen en ben momenteel nog bezig met mijn laatste jaar MBO Verpleegkunde. Ik was bezig met stage en kreeg mijn stagevergoeding doorbetaald door het UWV. Ik ben nu bezig met het inhalen van de uren van mijn laatste 2 maanden die ik heb gemist tijdens het verlof. Daardoor ben ik wel 3 maanden later klaar, een beetje studievertraging helaas. Vanuit school werd er weinig geregeld. Mijn schoonvader heeft me erop gewezen dat ik recht had op doorbetaling van stagevergoeding, school wist er niets vanaf. Gelukkig de juiste mensen om mij heen die me geholpen hebben om mijn opleiding af te kunnen maken.
Marscha: Ik kreeg ‘gewoon’ 3 maanden ‘verlof’. Ook tijdens onverwachte complicatie en opname als vervolg geen problemen ervaren, ze zijn zelfs op kraamvisite geweest en vroegen vaak om foto’s van de kleine meid.
Anne: Ik werd zwanger tijdens het tweede jaar van mijn studie HBO-pedagogiek. Hoe begripvol de studiecoördinator ook was, mijn “verlof” was feitelijk gewoon studievertraging. Ik kreeg geen coulance in schooltijden en moest alles vooral zelf regelen. Je krijgt immers ook hetzelfde diploma als andere studenten. Ik heb dus nog tentamens gemaakt toen ik 38 weken zwanger was. Ik ben afgestudeerd inmiddels en heb een leuke baan. 28 juli verwachten wij ons tweede kindje, nu dus wel met verlof en daar geniet ik na mijn eerste zwangerschap extra van.
Cynthia: Ik werd ook zwanger toen ik nog studeerde. Ik was wel bijna klaar met de opleiding en hoefde gelukkig niet veel meer naar school maar nog wel naar stage (dit was een kinderopvang) en af en toe naar school. Doordat ik last had van bekkeninstabiliteit lukte mij dit op een gegeven moment niet meer, hier was helaas weinig begrip voor.. Maar het kon niet anders. school had ook geen ‘zwangerschapsverlof’ en zodoende moest ik van hun door zolang ik kon. Van mijn stage gelukkig wel verlof gekregen. Helaas niet mijn opleiding af kunnen maken voordat mijn dochtertje geboren werd, maar na het verlof weer opgepakt en afgemaakt.
Suzanne: Ik werd zwanger in de laatste fase van mijn studie rechten. Gelukkig hoefde ik alleen nog maar mijn scriptie te schrijven, dat kon allemaal vanuit huis. Ben mijn scriptiebegeleider nog altijd dankbaar. Hij keek alles supersnel na en zorgde er zo (mede) voor dat ik twee weken voor ik beviel mijn master diploma kon ophalen!
Ben inmiddels zwanger van de tweede, maar ben toch wel blij dat ik er geen studie naast heb nu
Uit bovenstaande ervaringsverhalen komt in mijn ogen vooral naar voren dat de zwangere studenten veel zelf moesten regelen, door de zwangerschap vertraging opliepen (wat logisch is) maar door hun eigen inzet hebben zij hun opleiding wel kunnen afmaken. Toch kan ik me voorstellen dat een landelijke regeling veel stress en onduidelijkheid kan wegnemen.
Hoe kijk jij tegen zwangerschapsverlof voor studenten aan? Heb je zelf ook ervaring met zwangerschap tijdens je studie? Waarom denk je dat verlof wel of niet zou moeten worden ingevoerd voor zwangere studenten? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!
Bron: afbeelding 1, afbeelding 2
Geef een reactie