Staat er al een vinkje bij ‘Zorgverzekering 2022’ op jouw lijstje? Ik ga er binnenkort voor zitten en deel in deze blog tips bij kinderwens, zwangerschap en bevalling: waar kun je op letten? Lees maar mee!

Te verwachte zorgkosten voor volgend jaar

Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat medio november de zorgpremies voor de zorgverzekeringen weer bekend zijn geworden. Een goed moment om er eens voor te gaan zitten en de te verwachte zorgkosten voor volgend jaar op een rijtje te zetten. Ik ga dat in ieder geval wel doen, want voor het eerst in jaren ga ik alles grondig vergelijken. Tot nu toe bleef ik namelijk trouw aan dezelfde verzekering, omdat deze de zorg in ‘ons’ ziekenhuis grotendeels vergoedt. En dat was na drie medische zwangerschappen en bevallingen middels een keizersnede geen overbodige luxe. Van alle drie de zwangerschappen en bevallingen zette ik destijds de zorgkosten op een rijtje: bij Suus kwam het op een ruime €6000, bij Niene meer dan €11000 en Linn was een dure hekkensluiter met €20.027,86. Gelukkig werd het merendeel van deze kosten netjes vergoed door de zorgverzekering, maar ik betaalde ook flinke premie door het dure pakket. Reken daarbij dat ik een sterilisatie heb gehad afgelopen zomer en je snapt: ik ben maar wat blij dat ik zo goed verzekerd was. Maar nu onze kinderwens voltooid is, is het tijd om zorgverzekeringen te vergelijken en uit te zoeken welke voor mij het best en het goedkoopst is!

Van goede start naar kraamweek in het ziekenhuis Mamas Meisje blog

Zorgverzekering zwangerschap en bevalling

Met een kindje op komst komen er ineens een heleboel extra kosten bij: je gaat een babykamer inrichten, kleertjes kopen en natuurlijk mogen een kinderwagen en een autostoeltje niet ontbreken. Maar wist je dat een zwangerschap en een bevalling ook erg prijzig zijn? Gelukkig bestaat er een zorgverzekering die de kosten dekt, maar de hoogte van de vergoeding hangt van veel dingen af. Heb je alleen een basisverzekering of ben je ook aanvullend verzekerd? En wat als je graag in het ziekenhuis wilt bevallen, maar geen indicatie hebt? Of als je plots bekkenklachten krijgt en hiervoor graag een betrouwbare fysiotherapeut wilt bezoeken? Toen ik net zwanger was van Suus, zag ik het nog niet zo’n vaart lopen en dacht ik dat het allemaal volgens het boekje zou gaan. Little did I know… Ik ben wel de laatste die anderen ongevraagd advies wil geven, maar drie zware zwangerschappen later zou ik iedere mommy to be op het hart drukken om je zorgverzekering 2022 even te checken. Misschien moet je je polis aanpassen of is overstappen op een andere zorgverzekering voor jou voordeliger. Kleine moeite, groot gemak. Het is geen leuke verrassing als er, na allemaal vrolijke felicitaties en geboortepost, een dikke rekening op de deurmat valt.

Zorgverzekering 2022 tips bij kinderwens, zwangerschap en bevalling - Mama's Meisje blog

Tips bij kinderwens, zwangerschap en bevalling:

  • Je hoeft als partners niet dezelfde verzekering af te sluiten. Je partner kan dus rustig op een ‘basispakket‘ blijven als hij/zij niet zoveel nodig heeft, terwijl jij je zorverzekering 2022 misschien wilt upgraden vanwege zwangerschap of een kinderwens.
  • Het loont om er eens met pen en papier én de rekenmachine voor te gaan zitten. Kijk goed naar de prijzen van de aanvullende verzekering en reken eens door. Ik was geneigd een duurder pakket af te sluiten vanwege de vergoeding voor fysiotherapie. Maar na het berekend te hebben, bleek het in mijn geval verstandiger om 18 behandelingen in een pakket te nemen en niet de beoogde 32. Zou ik er meer dan 18 nodig hebben, dan kon ik ze zo nodig zelf betalen. Anders had ik aan een duurdere premie vastgezeten en die sowieso maandelijks moeten betalen, zonde!
  • Ik wist door de medische indicaties bij mijn tweede en derde zwangerschap al dat ik het eigen risico zou verbruiken. Bij mijn verzekeraar is het mogelijk om dit maandelijks vooruit te betalen. Zo werd het verspreid over het jaar en hoefde ik niet in één keer €385 af te tikken. Ik vond dit erg prettig en heb besloten deze regeling erin te houden. En heb ik minder eigen risico verbruikt, dan krijg ik het resterende bedrag weer terug. Een lekker spaarpotje!
  • Ga na welke kosten rondom zwangerschap en bevalling uit de basisverzekering worden vergoed en welke eventueel uit een aanvullende verzekering. Denk aan verloskundige zorg, echo’s, prenatale screening, de bevalling (thuis of in het ziekenhuis zonder medische noodzaak), kraamzorg, lactatiekundige, osteopaat. Door verschillende vergelijkingen te maken kun je bijvoorbeeld de goedkoopste verzekering met kraamzorg vergoeding vinden.
  • Sommige verzekeraars vergoeden zwanger- en ouderschapsgerelateerde cursussen. Altijd slim om even te checken voordat je je bij een zwangerschapsgym of EHBO cursus aanmeldt!
  • In sommige gevallen vergoedt de verzekeraar alleen de kosten als er een zorgcontract is met de zorgverlener. Indien dit niet het geval is, kan het zijn dat de kosten niet of maar deels vergoed worden. Belangrijk om te checken dus, om onverwachte kosten te voorkomen!
  • De verzekeraars hebben inmiddels hun premies voor 2022 bekend gemaakt. Je zorgverzekering sluit je af voor een kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december. Wil je dus wisselen van verzekering? Vergelijk dan goed alle verzekeraars en hun pakketten, voordat je deze eventueel oversluit! De basisverzekering en het eigen risico voor 2022 kun je tot en met 31 december 2021 wijzigen. Je oude verzekering moet, indien je overstapt, in ieder geval vóór 1 januari 2022 opgezegd zijn. Je moet dan in ieder geval voor 1 februari 2022 een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten, anders riskeer je een boete.
  • Hebben jullie een kindje gekregen? Je moet je baby binnen 4 maanden na zijn/haar geboorte aanmelden bij je eigen verzekering. Je mag zelf weten of je de kleine aanmeld bij jou verzekering of die van je partner. Zitten jullie op één polis, dan is de nieuwe spruit automatisch meeverzekerd met de hoogst verzekerde. Je hoeft geen premie te betalen voor je kindje, ook niet voor aanvullende verzekeringen en ook heeft hij/zij geen eigen risico.

Waar ga jij bij je zorgverzekering 2022 op letten? Heb jij voor of tijdens je zwangerschap naar je verzekering gekeken? Wat vind jij belangrijk in de zorgverzekering als het gaat om zwangerschap en bevalling? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer