Begin dit jaar beviel ik voor de tweede keer van een mooi meisje. Deze tweede zwangerschap werd volledig begeleid door de gynaecoloog en eindigde wederom in een keizersnede. Maar wat kost dat allemaal? Ik zette het op een rijtje en vergelijk het met de zorgkosten van mijn eerste zwangerschap en bevalling. Lees je mee?

Controles bij de gynaecoloog

Tijdens de nacontrole van mijn eerste zwangerschap vertelde de gynaecoloog dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap niet onder controle zou komen van de verloskundige, maar bij de gynaecoloog. De reden hiervan heb ik uitgebreid in deze blog omschreven. Toen ik op de eerste verjaardag van Suus met een positieve test in mijn handen zat, regelde ik dus een verwijzing van de huisarts en meldde mij netjes bij de gynaecoloog voor de eerste afspraak. De begeleiding van de gynaecoloog verloopt heel anders dan bij de verloskundige, maar waar ik vooral nieuwsgierig naar was: hoeveel scheelt het in de kosten? Omdat we aan het eind van het jaar weer meer oog hebben voor onze (te verwachten) zorgkosten en zorgverzekering, zocht ik uit wat de kosten van mijn tweede zwangerschap en bevalling waren. Ook deel ik enkele handige tips met betrekking tot de goedkoopste zorgverzekering en zwangerschap en/of kinderwens.

de zorgkosten van mijn tweede zwangerschap en bevalling - Mama's Meisje blog

Fysiotherapie en POP-poli

Zoals ik vertelde, moest ik een verwijzing vragen bij de huisarts, zodat mijn controles bij de gynaecoloog werden vergoed door de zorgverzekeraar. Daarnaast kampte ik al vanaf het begin van deze zwangerschap met bekkenklachten, dus ook de kosten voor de fysiotherapie telden mee. Gelukkig ben ik aanvullend verzekerd, waardoor ik 18 behandelingen voor de fysio vergoed kreeg. Ook heb ik er nooit een geheim van gemaakt dat ik last had van neerslachtigheid en depressieve klachten, waardoor ik extra begeleiding kreeg via de POP-poli. Ik was zwanger van juli 2017 tot en met maart 2018, waardoor ik twee keer het eigen risico van €385 heb betaald. Door in te loggen bij mijn zorgverzekeraar, kon ik de gemaakte zorgkosten inzien en ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Wat kost een zwangerschap?

 • Verwijzing huisarts: €18,47
 • 1e termijn: intake, 2 poliklinische controle-afspraken, 2 echo’s en verwijzing medisch psycholoog: €872,46
 • Fysiotherapie 2017 (13 behandelingen á €39,95 per consult): €519,35
 • Inschrijving kraamzorg: €43,27
 • Voorlichting prenatale screening: €37,33
 • 20-weken echo: €154,18
 • 2e termijn: 10 poliklinische controle-afspraken, 4 consulten medisch psycholoog, 4 echo’s, 2 telefonische consulten, CTG: €872,46
 • Intake kraamzorg: €64,89
 • Fysiotherapie 2018 (12 behandelingen à €39,95 per consult): €479,40
 • Hulpmiddelen €90
 • ZwangerFit lessen: €230
 • 3e termijn: 5 poliklinische controle-afspraken, 2 CTG’s, 2 echo’s, 2 x bloedafname: €872,46
 • Overige kosten zoals MRSA-kweken, consulten huisarts, check op blaasontsteking, antibioticakuren, hoesttabletten, bezoek huisartsenpost: €235,89

collage zorgkosten zwangerschap bevalling zorgverzekering - Mama's Meisje blog (2)

Wat kost een bevalling?

Voor de bevalling is één bedrag gerekend, waar de gehele opname bij in zit. Ik werd op 19 maart in de avond opgenomen, nadat bleek dat ik nog niet inleidbaar was. Er werd een CTG gedraaid, een ballonkatheter geplaatst en ik mocht daarna op de kraamafdeling gaan slapen. De volgende ochtend werden via een infuus de weeënopwekkers gestart, mijn vliezen gebroken en was de bevalling begonnen. Tijdens de weeën besloot ik een ruggenprik te willen, werd er een katheter ingebracht, kreeg ik een tweede infuus vanwege antibiotica en ik lag de gehele dag aan de CTG.  Toen ik op 10 centimeter ontsluiting zat, traden er complicaties op waardoor ik een spoedkeizersnede kreeg. Op de OK werd de ruggenprik opgespoten, de keizersnede uitgevoerd en vervolgens moest ik nog tot 23 maart in het ziekenhuis blijven, kreeg ik pijnmedicatie, eten en drinken en natuurlijk zorg van het verplegend personeel. Dit alles voor de prijs van €4283,49. Naast de pijnmedicatie had ik nog ijzertabletten en een antibioticum nodig: €30,58. Eenmaal thuis kreeg ik controles van de verloskundigen: €333,90 en natuurlijk kraamzorg. Ik heb 10 uur extra kraamzorg gehad omdat ik wederom blaasontsteking had (huisarts en antibiotica: €35,45) en vanwege de bekkenklachten. De prijs van de kraamzorg was €1846,63. Ook kreeg ik in mijn kraamtijd 3 huisbezoeken van de fysiotherapeut vanwege mijn bekkenklachten: €479,40.

Zorgkosten bevalling - foto eigendom Mama's Meisje blog

Aanvullende verzekering bij zwangerschap en bevalling

De totale kosten van mijn tweede zwangerschap en bevalling zijn €11.499,61. Van dit totaalbedrag heb ik alleen mijn eigen risico, de ZwangerFit lessen en enkele niet vergoedde medicijnen hoeven betalen. Door de aanvullende verzekering werden mijn fysiotherapie behandelingen vergoed en kreeg ik de eigen bijdrage van de kraamzorg ook vergoed. Daarnaast heeft de geboorte natuurlijk niet alleen voor mij, maar ook voor Niene geld gekost. De checks door de kinderarts en de kosten van haar verblijf op de kraamafdeling kosten in totaal €2393,57. En in dit geval verliep alles met Niene helemaal volgens het boekje: geen complicaties, een gezonde baby en we verbleven gewoon volgens protocol in het ziekenhuis. Dat was bij Suus destijds wel anders! Er traden toen wel complicaties op, waardoor we na de geboorte langer in het ziekenhuis moesten blijven. Hoe hoog de kosten van mijn eerste zwangerschap en bevalling waren, lees je hier. Indien je gaat kijken naar de verzekering voor 2019 en een kinderwens hebt, dan heb ik een paar tips voor je.

Zorgverzekering bij kinderwens en zwangerschap:

Ik zou sowieso iedereen aanraden om ieder jaar opnieuw goed naar je zorgverzekering te kijken, dus ook voor 2019. Welke kosten verwacht je en sluit je huidige verzekering daar goed bij aan? Wat is de beste zorgverzekering bij zwangerschap en kinderwens? Zo wist ik bijvoorbeeld dat ik mijn eigen risico zeker zou gebruiken en was het bij mijn verzekeraar mogelijk om deze ‘vooruit‘ te betalen. Zo werd het verspreid over het jaar en hoefde ik niet ineens €385 af te tikken. Ook leerde ik van mijn eerste zwangerschap dat je nog zo fit kan zijn vóórdat je zwanger bent, maar er kan van alles gebeuren. Ik heb meer fysiotherapie gehad dan ik ooit had durven dromen en ben heel blij dat ik een pakket heb met 18 behandelingen. Ik heb ook berekend hoeveel het me zou kosten als ik een hoger pakket zou nemen. Voor mij wogen de kosten van de premie van deze hogere aanvullende verzekering niet op tegen de kosten van de behandelingen als ik ze zelf zou betalen. Ik heb de aanvullende verzekering dus vooral uitgekozen op fysiotherapie en een bijkomend voordeel was dat de eigen bijdrage voor de kraamzorg ook vergoed werd. Er werd reclame gemaakt met ‘vergoeding zwangerschapscursussen‘, maar de ZwangerFit lessen werden niet vergoed en moest ik zelf betalen.

Zorgkosten zwangerschap en bevalling geboortezorg - foto eigendom Mama's Meisje

Tips en aandachtspunten zorgverzekering bij zwangerschap en bevalling:

 • Je hoeft als partners niet dezelfde verzekering af te sluiten. Je partner kan dus rustig op een ‘basispakket‘ blijven als hij niet zoveel nodig heeft, terwijl jij je verzekering misschien wilt upgraden vanwege zwangerschap of een kinderwens.
 • Het loont om er eens met pen en papier én de rekenmachine voor te gaan zitten. Kijk goed naar de prijzen van de aanvullende verzekering en reken eens door. In mijn geval wegen de kosten van de hogere premie bij een aanvullende verzekering waarbij 32 behandelingen worden vergoed, niet op tegen het zelf betalen van de kosten van het fysiotherapieconsult vanaf behandeling nummer 19. Daarom hield ik het bij een pakket van 18 vergoede behandeling en betaalde ik, indien nodig, de resterende behandelingen zelf, omdat ik dan even duur uit zou zijn. Gelukkig bleek dit achteraf niet nodig en heb ik dus geld bespaard. Als ik wél de hogere aanvulling had gekozen, had ik namelijk wel iedere maand de premie moeten betalen.
 • Ga na welke kosten rondom zwangerschap en bevalling uit de basisverzekering worden vergoed en welke eventueel uit een aanvullende verzekering. Denk aan verloskundige zorg, echo’s, prenatale screening, de bevalling (thuis of in het ziekenhuis zonder medische noodzaak), kraamzorg, lactatiekundige, osteopaat. Tip: check even dit handige overzicht op de blog van Anne van moneymom.nl. Zij zette alle vergoedingen voor (bijna) moeders in 2019 op een rijtje!
 • In sommige gevallen vergoedt de verzekeraar alleen de kosten als er een zorgcontract is met de zorgverlener. Indien dit niet het geval is, kan het zijn dat de kosten niet of maar deels vergoed worden. Belangrijk om te checken dus, om onverwachte kosten te voorkomen!
 • De verzekeraars hebben inmiddels hun premies voor 2019 bekend gemaakt. Je zorgverzekering sluit je af voor een kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december. Wil je dus wisselen van verzekering? Vergelijk dan goed alle verzekeraars en hun pakketten, voordat je deze eventueel oversluit! De basisverzekering en het eigen risico voor 2019 kun je tot en met 31 december 2018 wijzigen. Je oude verzekering moet, indien je overstapt, in ieder geval vóór 1 januari 2019 opgezegd zijn. Je moet dan in ieder geval voor 1 februari 2019 een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten, anders riskeer je een boete.
 • Hebben jullie een kindje gekregen? Je moet je baby binnen 4 maanden na zijn/haar geboorte aanmelden bij je eigen verzekering. Je mag zelf weten of je de kleine aanmeld bij jou verzekering of die van je partner. Zitten jullie op één polis, dan is de nieuwe spruit automatisch meeverzekerd met de hoogst verzekerde. Je hoeft geen premie te betalen voor je kindje, ook niet voor aanvullende verzekeringen en ook heeft hij/zij geen eigen risico.

Heb jij voor of tijdens je zwangerschap naar je verzekering gekeken? Wat vind jij belangrijk in de zorgverzekering als het gaat om zwangerschap en bevalling? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin 1