Zelf granola maken? Wij begonnen daar vorig jaar mee en het bevalt ontzettend goed! Daarom deel ik vandaag mijn recept met je!

Een voedzaam ontbijt

Nooit gedacht dat we het daadwerkelijk vol zouden houden toen we ruim een jaar geleden besloten om voortaan zelf granola te maken. Ik was zwanger van Linn, we hadden te dealen met landelijke maatregelen en ik sloeg aan het bakken. Tot dan toe kochten we altijd de kant-en-klaar varianten van deze ontbijtgranen en soms ook cruesli. Die laatste was echt mijn guilty pleasure maar het zit natuurlijk bomvol suiker. Iets met hormonen en ‘gemak dient de mens’ zullen we maar zeggen… Via Instagram zag ik een recept voorbij komen en we probeerden het uit. Het was niet helemaal zoals wij het smaakvol vonden en gaandeweg hebben we het dan ook gefinetuned zodat we voortaan een voedzaam ontbijt hebben dat niet alleen lekker is, maar ook goed vult! Want dat vind ik wel het grootste verschil tussen de kant-en-klare variant en zelf granola maken: ik heb veel minder snel trek en dat is met het oog op afvallen wel een prettige bijkomstigheid.

ontbijt tip voedzaam - Mama's Meisje blog

Ingrediënten en benodigdheden

Goed, we gaan aan de slag met zelf granola maken. Allereerst som ik de ingrediënten en benodigdheden voor je op. Veel producten koop je één keer in, waarna je er meerdere keren een batch granola mee kunt maken. Hoeveel, dat verschilt per product en verpakkingsgrootte. Wij kopen de ingrediënten altijd bij Jumbo, dus ik heb screenshots van de dingen die in ons winkelwagentje verdwijnen, toegevoegd. De eerste keer ben je best wel druk met het afwegen, recept lezen enzovoorts, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt, is het een fluitje van een cent.

Benodigdheden:
– oven
– ovenschaal
– bakpapier
– keukenweegschaal
– schaaltje om ingrediënten in af te wegen
– kom om te mengen
– eetlepel
– vork

Ingrediënten:
– 150 gram havervlokken
– 100 gram ongebrande en ongezouten notenmix
– 50 gram gedroogde cranberries
– 25 gram zonnebloempitten
– 25 gram pompoenpitten
– 2 eetlepels honing
– 2 eetlepels agavesiroop
– 2 eetlepels zonnebloemolie

ingrediënten ontbijtgranen - Mama's Meisje blog

Recept granola

Alle ingrediënten en benodigdheden verzameld? Ik vertel je stap voor stap wat te doen, het is easy peasy:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg alvast een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Weeg alle ingrediënten af op de keukenweegschaal en gooi die bij elkaar in een grote kom. Voeg vervolgens achtereen de honing, agave en zonnebloemolie toe, de volgorde maakt niet uit.
  • Meng dit allemaal goed door elkaar en schraap het daarna met de lepel uit de kom op het bakpapier op de bakplaat. Pak er vervolgens een vork bij om alles goed over de plaat te verdelen. Het is plakkerig, dus kan even een werkje zijn.
  • Bak dit af in 15 minuten, onder af en toe omscheppen. Na 15 minuten haal je de plaat even uit de oven, schep je alles om en zet je het nog 5 minuten terug.
  • Je kunt het beste de granola laten afkoelen op de plaat en daarna pas overscheppen in het bakje waarin je het wilt bewaren. Onze ervaring is dat het dan knapperiger blijft.

Granola recept - Mama's Meisje blog

Variatietips

Als de granola is afgekoeld, voegen wij fijngesneden chocoladesnippers toe met een cacaogehalte van 80%. Maar er zijn meer variatietips om je zelfgemaakte granola op te leuken! Zo kun je gedroogde vruchten toevoegen, bijvoorbeeld perziken, abrikozen, pruimen of rozijnen. Daarnaast zijn kokosvlokken een lekkere optie en ook stukjes speculaas, schuddebuikjes of left over pepernoten zijn een welkome afwisseling. Zelf eet ik dit het liefst met een geschild appeltje, blauwe bessen, frambozen of aardbeien en wat Franse kwark. Eet smakelijk!

Zelf granola maken: heb jij dat al eens geprobeerd? Heb je nog lekkere variatietips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1