Winacties organiseren: het is in mijn ogen één van de tofste dingen die bij het bloggen komt kijken. Toch zijn er een aantal dingen waar ik me aan irriteer en ik leg vandaag maar weer eens uit hoe het werkt. Het moet tenslotte wel leuk blijven…

Prachtige prijzen weggeven

Al vanaf het moment dat mijn blog enigszins noemenswaardige bezoekersaantallen trok, begon ik waar mogelijk met het organiseren van winacties. Natuurlijk is dat hartstikke handig voor je groei: waar iets te winnen valt, komen nieuwe mensen op af. Goed dus voor je naamsbekendheid en wie weet blijven ze wel hangen! Maar dat was niet de enige reden, want ik vond het gewoon ontzettend leuk en dat vind ik nog steeds! Door mijn werk als blogger en Instagrammer mag ik prachtige prijzen weggeven en dan voel ik me serieus een soort Oprah. Das best tof! Het klinkt misschien een beetje gek om over jezelf te zeggen, maar in het ‘offline’ leven ben ik best vrijgevig. Ik vind het zo fijn om mensen te verblijden met een kleinigheidje, dus het is super dat ik dit ook kan doen vanuit mijn blog. Zoals ik al zei vind ik dat nog steeds ontzettend leuk, althans: het merendeel van de tijd. Soms gebeuren er dingen waarvan ik denk: “why?“.

winacties organiseren - Mama's Meisje blog

Winactie ergernissen

Waar je regelmatig iets weggeeft, ontstaat weleens commotie. In de loop der jaren heb ik enkele winactie ergernissen ontdekt en ook weer enigszins van me af laten glijden. Laat ik voorop stellen dat ik het snap: de meeste prijzen zijn zo leuk en de kans dat je bij een blogger iets wint is vrijwel zeker vele malen groter dan dat er ooit door Winston wordt aangebeld met de mededeling dat je een straatprijs met vijf nullen hebt gewonnen. Ik kon me best weleens druk maken om het online gedrag van sommige mensen: meedoen met winacties onder vijf verschillende namen, met vijf verschillende e-mailadressen maar met hetzelfde ip-adres (I see you!)… Net een prijs in ontvangst genomen en hoppa, weer meedoen met de eerstvolgende winactie, zielige verhalen ophangen of meedoen voor de hond van je achterbuurman die wordt uitgelaten door zijn schoonmoeder die een vriendin heeft in Lutjebroek. Of dat ik een winnaar bekend maak op social media en dat er dan reacties komen als: “jammer, weer niet gewonnen“. Pleaseeee… Op een gegeven moment kreeg ik zelfs mailtjes met de vraag of de winnaar van een bepaalde winactie al bekend was, terwijl er duidelijk onderaan iedere winactie op mijn blog staat dat de winnaar bericht ontvangt. Heb je dus geen mail gehad, dan heb je niet gewonnen. Of hele epistels in mijn mailbox waarom iemand echt móést winnen. Hoe leuk ik het ook vind om winacties te organiseren, dit soort dingen vind ik irritant. Daardoor heb ik regelmatig getwijfeld of ik er wel mee door wil gaan.

Dit heb ik de laatste tijd gekocht voor mezelf - Mama's Meisje blog

Spelregels

Als je denkt dat je alles gehad hebt, dan moet ik je teleurstellen. Want al die bovenstaande winactie ergernissen heb ik inmiddels ergens geparkeerd: ik steek er geen energie in omdat ik geen zin heb om me op te winden om zoiets simpels en vooral onbelangrijks. De winacties op mijn blog komen allemaal voort uit samenwerkingen: sommigen eenmalig, sommigen langdurig. In overleg met bedrijven bepalen we de spelregels. En zoals een vrij bekend gezegde luidt: regels zijn regels. De decembermaand komt er weer aan en dat is zeker aan de hoeveelheid winacties op mijn blog, Facebookpagina en Instagramaccount te merken: ik mag lekker veel uitdelen! Ik was dan ook erg verbaasd dat ik diverse reacties en mails ontving waarin mensen aangaven wél mee te willen dingen naar een prijs, maar níét aan de voorwaarden te kunnen/willen voldoen. “Ik heb geen Facbook of Instagram, maar maak wel graag kans“. Euhmmm, error! Het spiet mie donders, maar wat denk je zelf? Dat kán toch niet lieve mensen! Ik zie me al vol spanning voor de televisie zitten met Oudjaarsavond: zal ik de Staatsloterij dit jaar winnen? Ik heb dan wel geen lot, maar hé: ik doe wel mee hoor! Stel je eens voor dat je wél aan alle voorwaarden voldeed, maar iemand die dat niet deed en een berichtje of mailtje stuurde, zou winnen. Dat is niet eerlijk en dat is niet de werkwijze die ik hanteer. Ik vind het organiseren van winacties nog steeds één van de leukere dingen van mijn blog, heb ook geen problemen met zogenaamde ‘winactietoeristen’, maar ik hou het wel eerlijk… Waarvan akte.

Wil je reageren? Ik lees het graag in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1