Northflix, us Frysk blogger út Drachten, bedacht de ‘Welkom in ….. – tag’. Ik kon het niet laten om deze in te vullen. Niet over mijn huidige woonplaats Haaksbergen, maar over mijn hometown Raalte. Ook al ben ik er pas op mijn 13e komen wonen, ik heb Raalte in mijn hart gesloten. 

Van Friesland, via Curaçao naar Overijssel…

Ik heb al heel wat woonplaatsen versleten in mijn leven. Daarom vind ik het zo leuk dat Northflix de ‘Welkom in….- tag‘ bedacht! Je zou verwachten dat Sneek, mijn geboorteplaats, mijn favoriet is… Maar niets is minder waar. Willemstad, Curaçao staat op een goede tweede plek en mijn huidige woonplaats Haaksbergen heeft een derde podiumplekje. Op nummer één staat namelijk Raalte, a.k.a. de Stöppelburcht (tijdens carnaval). Hier heb ik het grootste gedeelte van mijn leven (tot nu toe) gewoond en het is daarmee echt mijn hometown geworden. Door middel van de tag zal ik proberen jullie net zo enthousiast over Raalte te maken als ik zelf ben.


– Wie ben je en wat is je connectie met Raalte?

Ik ben Karin, 28 jaar en sinds 2 jaar ex-Raaltenaar. In 2002 kwam ik in Raalte wonen omdat mijn ouders er een huis kochten. Ik was toen bijna 14 jaar.

Raalte

– Wat maakt Raalte een fijne (woon)plaats?

Raalte is van allerlei gemakken voorzien. Er is een scholengemeenschap voor alle niveaus en het MBO is ook ruim vertegenwoordigd. Daarnaast heeft Raalte zowel bus- als treinverbindingen met grotere steden zoals Zwolle en Deventer. Er zijn redelijk veel winkels en supermarkten en het allermooiste is: in Raalte is het bijna altijd feest. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is weer een evenement of leuke activiteit georganiseerd. Dat maakt Raalte een prettige gemeente om in te wonen.

– Wat mis je? Wat zou naar jouw mening anders kunnen? Wat irriteert je?

Een grote ergernis was het betaald parkeren in Raalte. Nu zijn er allemaal blauwe zones aangelegd in het centrum en dat vind ik een grote verbetering. Er is veel leegstand in winkelpanden en ik denk dat het gratis parkeren de economie juist een boost geeft. Natuurlijk zullen er ook andere maatregelen moeten worden genomen, zoals de bereikbaarheid van het centrum en ook de uitstraling van bijvoorbeeld de Grote Markt.

– Wat vind je het mooiste gebouw?

Ik vind de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing (‘de Grote Kerk’) het mooiste gebouw van Raalte. Maar voormalig klooster Angeli Custodes staat zeker op de tweede plek.

Angeli Custodes

 

Welkom in Raalte TAG

– Wat vind je de mooiste plek?

Reelaer

Wandelen bij landgoed ’t Reelaer is mooi. Als je door het dorp fietst of wandelt zijn er ook veel mooie plekjes. Maar het allermooist is toch wel het Stöppelhaene terrein. Dat is het Raalter dorpsfeest dat ieder jaar plaatsvindt rond eind augustus. Een kijkje nemen op de website van Stöppelhaene is zeker de moeite waard, want er komen weer fantastische artiesten optreden!

Welkom in Raalte TAG 1

 

– Wat vind je de lelijkste plek?

Daar moest ik lang over nadenken, maar de kruising Blekstraat / Schoolstraat, waar o.a. de Scapino, lege snackbar en lege videotheek zitten, vind ik heel lelijk. Eerst was het pand van Oase ook helemaal leeg maar daar zit nu gelukkig wel weer een nieuwe lunchroom in. Heb even een plaatje van Google Maps gehaald:

Lelijk stuk

– Waar drink je het lekkerste bakje koffie van Raalte?

Deze vraag kan ik niet beantwoorden, want ik drink geen koffie. Dus vraag ik aan andere Raalte-kenners: waar drinken jullie het lekkerste bakje koffie?

– Wat is de leukste plek om te lunchen?

Daar heb ik dan wel weer héél veel verstand van ;) Het liefst lunch ik bij Neuf of bij de Haenehof. Bij Neuf het broodje carpaccio en bij de Haenehof is het altijd moeilijk kiezen, want ze hebben een mega uitgebreide kaart. Zoveel lekkers!

Neuf e1499974881669

– Waar ga je graag uit eten?

Uit eten ga ik graag bij Gasterij de Kruidentuin in Mariënheem (gemeente Raalte). Dit is by far mijn favoriete restaurant! Ben je ooit in de buurt? Ga er dan zeker eten, want het is er naast heel smakelijk, ook erg gezellig!

Kruidentuin

– Stel: Je wandelt door Raalte en hebt trek in wat lekkers. Waar ga je naartoe?

Nou, dat heb ik echt nooit… Haha, er waren tijden dat ik samen met een vriendin bijna iedere week aan de warme apfelstrudel met slagroom en vanillesaus zat bij Neuf. Een gebakje met thee of een ijsje bij bakker Jorink… Nu ben ik vooral erg benieuwd naar de nieuwste lunchroom in Raalte: Lemonade! Dus vriendinnetjes, als jullie dit lezen: wanneer lunchdate?

Apfelstrudel met slagroom Neuf

 

Lemonade

– Wat is je favoriete winkel?

Dat is een lastige. Raalte heeft een HEMA en een Action, daar kan ik beter niet te vaak komen. Maar er zijn ook veel andere leuke winkels. Zo heeft Juud en Jul naast een prachtige winkel ook een webshop. Dus als je niet uit Raalte komt (en ook niet in de buurt woont), kun je gewoon online bestellen.

Juud en jul

Over online shoppen gesproken, dat doe ik best veel, maar er is één ding waarvoor ik nooit het internet op ga en dat is een nieuwe tas. Voor tassen ga ik vrijwel altijd naar Schulten Lederwaren. Mijn laatste exemplaren komen er vandaan en ik word er altijd prettig geholpen door deskundige en vriendelijke mensen. Alleen maar goede ervaringen! En als er toch iets mis is, dan weet ik zeker dat ik bij ze terug kan komen. Superfijn!

Tas

– Wat heb je nog nooit gedaan of waar ben je nog nooit geweest in de gemeente Raalte, maar wil je zeker nog eens naartoe/doen?

Zoals gezegd wil ik graag lunchen bij Lemonade, een nieuwe lunchroom in Raalte. Ook willen we met de familie naar de Escape Room in Raalte. Die zit er ook nog niet ontzettend lang, maar we wachten nog even tot het najaar. Als Suus wat groter is, wil ik met de hele familie gezellig naar de Flierefluiter, een grote kinderboerderij en speelparadijs in één. Daar is zowel binnen als buiten een speeltuin, dus zelfs met slecht weer kunnen we er terecht!

Welkom in Raalte TAG1

– Stel: Je krijgt familie/ vrienden uit het buitenland op bezoek en ze willen (de gemeente) Raalte ontdekken. Wat laat je ze zien?

Ik zou ze op de fiets meenemen naar het centrum om daar rond te wandelen, ergens te lunchen of borrelen. Raalte is niet supergroot dus ik zou de activiteiten een beetje afstemmen op de persoonlijke interesses van de bezoekers. Maar misschien zijn er wel onontdekte pareltjes die ik zelf nog niet ken! Dus Raaltenaren: kom maar op met ideeën!

Superleuk om deze tag in te vullen! Ben erg benieuwd hoe andere Raalte-kenners de vragen zouden beantwoorden! Ken jij nog leuke aanvullingen? Laat je reactie dan achter in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter

Liefs Karin 1