Ligt het aan mij of zijn de boodschappen duurder geworden? Het is alweer een tijdje geleden dat ik jullie een kijkje gaf in onze boodschappen uitgaven en in ons weekmenu. Daarom maakte ik een overzichtje inclusief boodschappen shoplog! Kijk je mee?

Boodschappen duurder geworden

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een weekmenu en de daarbij behorende boodschappen shoplog met jullie deelde. Een jaar geleden liet ik jullie zien wat wij in een week op het menu hadden staan en wat we ongeveer kwijt waren aan boodschappen. Maar hoe is dat een jaar later? De kinderen zijn groter geworden en eten volledig met de pot mee, Suus is natuurlijk levenslang gebonden aan een glutenvrij dieet en we hebben ons eigen koopgedrag kritisch onder de loep genomen. Inmiddels zijn ook de boodschappen duurder geworden. Ook Zo’n 4 procent blijkt uit cijfers van CBS, zo bericht RTL Nieuws begin deze maand. Dat is deels te wijten aan de BTW-verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent die vorig jaar (in 2019) werd doorgevoerd op onder meer voedsel. Maar in hoeverre merken wij dat als gezin van 4 personen in de portemonnee? Ik zette alles op een rijtje!

Ons weekmenu

Zoals gezegd maak ik iedere week een menu. Op deze manier hebben we al een handig overzicht van welke gerechten er op de planning staan en hoef ik niet last minute iets te bedenken. Daarnaast werkt het ook geldbesparend, want we gaan één keer naar de supermarkt voor weekboodschappen. Vaak moeten we ook nog een tweede keer voor verse producten zoals fruit, groente en zuivel. In ons weekmenu houden we grotendeels rekening met het dieet van Suus. Ik zeg grotendeels, omdat de meiden twee dagen per week warm eten op het kinderdagverblijf. Deze maaltijden geven we mee, maar om dat voor te bereiden koken we de avond ervoor extra. Op de dagen dat ze daadwerkelijk bij de opvang eten, eten wij meestal een gerecht dat niet glutenvrij is. Onze kinderen zijn namelijk niet zo dol op wraps, rijstgerechten of ingewikkelde pasta’s. Op deze manier kunnen wij toch variëren met diverse gerechten zonder dat er twee kids met lange tanden aan tafel zitten ;)

voorbeeld weekmenu voor gezin van 4 personen - Mama's Meisje blog

Geldbesparend boodschappen doen

In de boodschappen shoplog van vorig jaar vertelde ik dat we waren overgeschakeld van winkel. Deden we eerst onze boodschappen bij PLUS en Aldi, switchten we toch naar Jumbo en Lidl. De reden daarvan was dat de kwaliteit van versproducten bij Aldi me steeds meer tegen begon te staan en daarnaast omdat Jumbo in onze beleving goedkoper is dan PLUS. Al met al wilden we een tijdje proberen om iedere week à twee weken boodschappen bij Lidl te doen. Enige minpunt: er zit geen Lidl in ons dorp, daarom moest ik ervoor naar de stad. We hebben dit een tijdje geprobeerd en vervolgens de kosten met elkaar vergeleken. Het bleek toch goedkoper te zijn om alle boodschappen bij Jumbo te halen. Het heen en weer rijden telt natuurlijk ook mee en mede daardoor haalden we er amper voordeel uit. Sindsdien doen we dus alle weekboodschappen bij één supermarkt. Ook zijn er meer trucjes die we toepassen zodat we geldbesparend boodschappen doen. Zoals ik al vertelde, maak ik ons weekmenu op de dag van de boodschappen en daardoor weet ik precies wat ik in huis moet halen voor die week. Het is verleidelijk om allerlei bijzondere gerechten met een heleboel ingrediënten te eten, maar dat is meteen een stuk duurder. Daardoor variëren we tussen bijvoorbeeld stamppot (waar we twee dagen van kunnen eten) en een pasta met kip, kastanjechampignons, babyspinazie, cherrytomaatjes en Parmezaanse kaas. Ook letten we op welk merk we in ons karretje mikken en voorkomen we voedselverspilling door producten in de juiste hoeveelheden aan te schaffen. Daarnaast gaan we vaak nog een tweede en soms zelfs een derde keer (shit, weer iets vergeten…) naar de supermarkt om enkele verse producten te halen zoals fruit en groente. Hierdoor voorkomen we ook voedselverspilling en het is gewoon lekker om vers fruit en verse groente te halen, dat is niet altijd haalbaar om in één keer bij de weekboodschappen in te slaan vanwege de houdbaarheid.

Kosten van glutenvrije producten

We weten nu ruim anderhalf jaar dat Suus coeliakie heeft en dat zij een glutenvrij dieet moet volgen. In het begin hebben we daar best wel mee geworsteld: welke producten zijn geschikt? We waren geneigd om al snel ‘gelabelde’ producten van glutenvrije fabrikanten te kopen, omdat het in zo’n geval in één keer duidelijk was dat het glutenvrij was. Echter zijn de kosten van glutenvrije producten van zo’n merk vaak vrij hoog. Inmiddels haal ik veel tips van glutenvrije bloggers en een Facebookpagina voor ouders van kinderen met coeliakie. Het is ontzettend fijn als er weer een nieuwe tip binnenkomt van een ‘gewoon’ product dat geen gluten bevat. Hiermee hebben we de kosten van het glutenvrije dieet flink weten in te perken. Wel bestellen we brood bij een glutenvrije leverancier, namelijk Bakker Leo. Dit is het enige brood dat Suus met smaak opeet en daar zijn we maandelijks gemiddeld €38 aan kwijt. De ene maand redden we het met één bestelling, de volgende maand moeten we twee keer bestellen. Qua menu houden we veel rekening met Suus, want zij is dol op Hollandse pot. Old skool aardappels, vlees en groente dus. Het grote voordeel is dat dit veelal glutenvrij is, dus twee vliegen in één klap. Bij de slager in Haaksbergen kunnen wij ons vlees glutenvrij bestellen en daardoor loopt alles vrijwel zorgeloos. Maandelijks besteden we hier zo’n €65-€75 aan.  We hebben de basis helemaal onder de knie en nu komen er stapsgewijs steeds nieuwe producten bij omdat Suus natuurlijk groter wordt. Daardoor gaat ze nieuwe dingen proberen, maar omdat dit stapsgewijs gaat, geeft dit ons altijd ruim voldoende kans om te checken of en welke glutenvrije varianten hiervan zijn. Hoewel we flink hebben kunnen besparen door meer productkennis op te doen, blijft het glutenvrije dieet een dure, maar uiteraard noodzakelijke aangelegenheid.

Boodschappen shoplog zijn boodschappen duurder geworden budget per week gezin vier personen voorbeeld uitgaven - Mama's Meisje blog

Boodschappen bij Jumbo

Tijd voor de boodschappen shoplog! Allereerst haalden we alle ingrediënten voor het weekmenu. Daarnaast stonden ook brood en beschuit, zuivel (melk, karnemelk, yoghurt), (smeer)kaas, eieren, boter, koffie en thee, fruit (bananen, appels, peren), Cruesli, koekjes en chips op het lijstje. Enkele ingrediënten voor het weekmenu waren niet lang genoeg houdbaar (o.a. sla en roerbakmix), dus ben ik later in de week nogmaals naar de supermarkt gegaan om deze op te halen en nog wat brood, vers fruit en neusspray voor de ziekenboeg mee te nemen. In de shoplog van vorig jaar vertelde ik dat we weleens gebruik maakten van het pick up point. Dat doen we nu amper, omdat we liever zelf de supermarkt in gaan vanwege het groente en fruit dat we dan zelf kunnen kiezen. Wel wil ik aan het eind van de zwangerschap en in de kraamtijd gebruik maken van deze optie óf de boodschappen laten bezorgen. Vanwege de keizersnede mag ik dan een tijdje niet zwaar tillen en autorijden en omdat zo’n eerste periode met een newborn vrij druk en chaotisch is, vinden wij dit een ideale oplossing. Deze week waren we in totaal €89,71 en €19,61 kwijt aan boodschappen.

Drogisterij artikelen

Naast de weekboodschappen moeten er natuurlijk ook regelmatig drogisterij artikelen worden aangeschaft. Meestal koop ik dit één keer per maand in, zodat ik het door Kruidvat of Trekpleister kan laten bezorgen. Ik probeer de aanbiedingen voor luiers en wasmiddel in de gaten te houden en als ik een leuke deal zie, bestel ik. Zo heb ik deze maand een Trekpleister bestelling gedaan voor €53 met 6 pakken luiers, handzeep, tandpasta, haargel, handcrème, micellair water, reinigingsmelk, wattenschijfjes, toiletblokjes en huidshampoo. Door het online te bestellen hoef ik niet wekelijks naar de drogist en word ik ook minder verleid tot impulsaankopen. Vooral bij Kruidvat hebben ze bijna wekelijks leuke hebbedingen in de folder staan en dan is de verleiding groot om het mee te nemen. Beide drogisterijen leveren gratis vanaf €50 en met een wasmiddel- of luierbestelling zitten we daar al snel aan. Aangezien we voorlopig nog niet uit de luiers zijn, blijf ik dit voorlopig zo doen, zeker omdat er straks weer flesvoeding bij komt! Als ik alles bij elkaar optel (drogist, slager, Bakker Leo en boodschappen) en terug reken naar het wekelijkse bedrag, zijn we per week zo’n €150 kwijt. Dit wisselt natuurlijk per week, dus de ene week geef ik €100 uit en de week erop weer bijna €200 omdat ik net in die week meer van verschillende winkels nodig heb.

Budget

Een tijdje geleden gaven we veel meer uit aan boodschappen en drogisterij artikelen. Toen we concludeerden dat dit écht anders kan, zijn we flink gaan opletten en ook bij gaan houden wat we kwijt waren. Minder impulsaankopen, een weekmenu maken, beter letten op aanbiedingen en huismerken en ook de glutenvrije producten hebben we grondig onder de loep genomen. Toch merken we wel dat we, ondanks dat ons koopgedrag is veranderd, alsnog meer geld kwijt zijn aan boodschappen door prijsstijgingen. Al met al heb je het toch nodig, maar ik kan me indenken dat het behoorlijk frustrerend is voor gezinnen met een laag budget die na moeten denken over íéder dubbeltje dat ze uitgeven. Wij kiezen ervoor om minder geld aan boodschappen uit te geven omdat we het gewoon zonde vinden, maar we kunnen het wel betalen. Het is een keuze die je zelf maakt, maar wij willen ook maandelijks sparen en andere leuke dingen doen. Het leven met kinderen is al duur genoeg en dan kan opletten absoluut geen kwaad! En toch valt het me altijd weer tegen als ik de kosten op een rijtje zet, omdat het nooit een continu bedrag is, maar het zo fluctueert omdat ik veel in ‘bulk’ insla (bijvoorbeeld wasmiddel, luiers, enz). Toch blijf ik altijd binnen het budget en zijn alleen de verjaardagen de momenten dat we daar overheen gaan! Het is in mijn ogen wel goed om dit regelmatig op een rijtje te zetten, want zodra je geen overzicht meer hebt over je budget en uitgeven, gaat er ongemerkt veel makkelijker méér geld uit.

Hoeveel geef jij per week uit aan boodschappen en drogisterij artikelen? Naar welke supermarkt en drogist ga je? Maak je ook een weekmenu? En hoe bespaar je op de boodschappen? Heb je nog leuke tips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1