In maart ben ik begonnen met mijn nieuwe baan. Ik was zelf al een tijdje niet meer ziek geweest na een ware grieptsunami in de winter. En stiekem hoopte ik dat Suus het ergste inmiddels ook wel zou hebben gehad. Maar helaas! Hoe heb ik dat opgelost?

Verantwoordelijkheid voor je werk

Met je werk ga je een verplichting aan. Je wordt verwacht op je werk en bent daar zelf verantwoordelijk voor. Dat verantwoordelijkheidsgevoel heb ik altijd al heel sterk gehad. Voordat ik moeder was, ben ik natuurlijk wel eens ziek geweest. Ik was in staat om met 40 graden koorts en mét zere keel, hoofdpijn en snot, maar zonder stem naar mijn werk te gaan. Ben ook wel eens naar huis gestuurd door collega’s… Als ik écht niet meer kon, dan belde ik met lood in mijn schoenen op om me af te melden. Daarna had ik natuurlijk de hele dag een schuldgevoel en dacht ik: ‘ze vinden me nu vast een aansteller‘. Terwijl ik dat zelf helemaal niet denk wanneer een collega zich ziek meldt. Gevalletje perfectionisme meets onmisbaarheid (in mijn verbeelding). Daarom is het altijd even spannend als je aan een nieuwe baan begint als moeder: wat als mijn kind ziek wordt?

image1 1 3

Ziek kind: papa en mama moeten werken

En ja hoor, in de vierde week van mijn nieuwe baan was het bingo. Ik haalde Suus op van de opvang en de leidster vertelde dat ze de hele dag heel huilerig was. Ze hadden wel gemeten maar ze had geen koorts. ’s Avonds thuis had ze dat wel: boven de 39ºC. Omdat ze de week ervoor al antibiotica had tegen een luchtweginfectie, belde ik maar met de huisartsenpost. Ik wilde niet zo met haar de nacht in gaan, omdat ze nog veel benauwder was dan voor het begin van de kuur. Daarom moest ik langskomen voor een controle. Omdat de antibiotica niet had geholpen, kreeg ze nu een inhalator tegen de benauwdheid. Maar ze was wel echt ziek en ik wilde haar niet naar de opvang brengen de volgende dag. Ik zat een beetje met mijn handen in het haar: net een nieuwe baan, papa kon ook echt geen vrij nemen… Shit!

Wat te doen als je kind ziek is en je moet werken?

Gelukkig konden mijn moeder en zusje ons uit de brand helpen. Dus bracht Erik Suus de volgende ochtend naar oma voor twee nachtjes. En konden we beiden gewoon op ons werk verschijnen. Natuurlijk heb ik wel instructies meegegeven: als Suus niet opknapt of ze wordt nog zieker: bellen! Dan kom ik haar ophalen. Want het was mooi dat het opgelost werd, maar ik voelde me wel een beetje een loedermoeder… Gelukkig knapte mevrouwtje al snel weer op en was ze in het weekend weer helemaal fit!

Zorgverlof en calamiteitenverlof opnemen als je kind ziek is

Als je oogappeltje ziek is geworden, dan kun je recht hebben op kortdurend zorgverlof. Voorwaarde is wel dat de zieke verzorging nodig heeft en jij de enige bent die dit kunt geven. Wanneer je kind namelijk in het ziekenhuis is opgenomen, heb je hier geen recht op: er wordt dan al voor je kind gezorgd… Calamiteitenverlof kun je aanvragen als je bijvoorbeeld gebeld wordt om je zieke kind van school af te halen. Of om verzorging van je zieke kind. Dit mag op de eerste ziektedag en als jij de enige bent die deze zorg kan geven. Voor uitgebreide informatie over deze typen verlof kun je een kijkje nemen op de website van de Rijksoverheid.

Is jouw kind wel eens ziek geweest terwijl je moest werken? Hoe hebben jullie dit opgelost? En hoe was de reactie van je werkgever? Ik lees graag jouw reactie terug in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin