Volgens mij is het de lifesaver der lifesavers voor moeders: de box! Ik vond de box dé mommy musthave bij uitstek, maar sinds kort staat de box weer op zolder. Wanneer haal je de box weg en hoe intensief hebben wij ‘m gebruikt? Lees maar mee!

Baby ready

Een van de eerste items die wij kochten toen ik zwanger was van Suus, was een box. Urenlang scrolde ik door allerlei Marktplaatsadvertenties op zoek naar het perfecte exemplaar. De box is natuurlijk een blikvanger in de woonkamer en ik wilde ‘m graag mooi laten passen bij ons interieur. Daarom was ik specifiek op zoek naar een witte box met rotan manden onderin. Een landelijke stijl dus en na uren zoeken vond ik ‘m! En nog voor een fijn prijsje ook. Blije mommy to be! Ik was 17 weken zwanger, we wisten net dat er een klein meisje op komst was en toen ik ongeveer 36 weken zwanger was, zetten we de box in elkaar. Daarna legde ik het op de Negenmaandenbeurs gescoorde boxkleed van Little Dutch erin en natuurlijk de bijpassende boxmobiel. Nog wat knuffeltjes en tadaaa: baby ready! Tot dan toe was de box vooral een verzameling van schattige spulletjes, een pronkstuk en kon ik nog niet vermoeden hoe ontzettend veel ik aan dit meubelstuk ging hebben…

Poppaa boxmobiel handgemaakte boxhanger hangers van vilt voor in de box - Mama's Meisje blog

Waarom ik de box zo handig vond

Toen Suus net geboren werd, sliep ze regelmatig in de box. Lekker dichtbij mama en dat was met het oog op de enge gebeurtenissen rondom haar geboorte wel heel fijn. Ik legde haar ook wel in de wieg op onze slaapkamer hoor, maar slechts één keer overdag. Naarmate ze groter werd ontdekte ze natuurlijk steeds meer, totdat ze een kruipende en stappende dreumes werd. En dan is zo’n box toch echt een lifesaver. Want als mama kon ik natuurlijk niet de hele tijd achter haar aan hobbelen, dus als ik een wasje wilde ophangen of even boven wilde stofzuigen, zette ik haar mooi in de box. Suus was iets ouder dan een jaar toen ze ziek begon te worden en ik merkte al snel dat de box haar ‘happy place’ was. Ze voelde zich er ontspannen en veilig en heeft er dan ook heel wat uren zoet in zitten spelen. En dat was voor mij dan weer een voordeel, omdat ik op dat moment weer zwanger was van Niene. Waarom ik de box zo handig vond? Omdat ik dan niet alleen tijdens haar slaapjes dingen kon doen, maar ook als ze erin zat om te spelen. Vooral omdat ik zoveel last had van mijn bekken, kon ik hierdoor mijn huishoudelijke klusjes veel beter verdelen over de dag. En Suus vond het heerlijk, het spelen in de box. Twee vliegen in één klap! Tussen Suus en Niene in is de box niet weg geweest, maar alleen weer omgebouwd naar de ‘newborn stand’.

Wil niet meer in de box

Maar toen kwam Niene! En Niene is duidelijk van een ander kaliber, haha. Toen ze nog heel mini was, vond ik het fijn dat ze veilig in de box lag terwijl Suus in de speelhoek speelde. Alsnog liet ik ze niet alleen, want je weet nooit wat een dreumes allemaal van plan is. Toch kwam het essentiële verschil in boxgebruik tussen een eerste en een tweede kindje hier al snel naar voren. Niene speelde namelijk al veel sneller en vaker op de grond dan Suus destijds deed. Logisch ook, want de zusjes speelden gezellig samen op het speelkleed. Tot een maand of 10 liet ze zich echter ook nog wel terugzetten in de box als mij dat even makkelijk uitkwam. Maar daarna was het over met de pret: ze gaf duidelijk te kennen: “ik wil niet meer in de box!“. Hoe? Door ontzettend hard te gaan schreeuwen en gillen! Deze loedermoeder gaf daar echter niet zomaar gehoor aan.

Babynestje in de box overdag slapen pasgeboren baby - Mama's Meisje blog

Wanneer haal je de box weg?

Nog geen jaar dus, toen onze jongste te kennen gaf niet meer in de box te willen. Maar ze liep nog niet, kon net stevig rechtop zitten en ik vond het nog wel erg handig om haar er even in te kunnen zetten. Daarnaast werd ze wel weer stil zolang ik maar niet in beeld was, dus kon ik even een doekje door het toilet halen, eten koken of de vaatwasser legen (verstopt in een hoekje in de keuken, want zodra ze me zag ging het luchtalarm weer af). Een prettig idee dat ze er even veilig zat, wat in tegenstelling tot haar grote zus is deze durfal nergens bang voor en nogal een stuntpiloot. Ik vermoedde toen al dat de box geen lang leven beschoren was in onze woonkamer. Maar wanneer haal je de box weg? Uiteindelijk stond onze box vanaf de zomer vrijwel ongebruikt, als dumpplaats van een heleboel speelgoed in de woonkamer. Afgelopen maand was Niene alweer 18 maanden. Hoewel ze nog niet loopt, vermaakt ze zich uitstekend in de speelhoek. En dus besloten we: het is tijd om de box weer op te ruimen.

Wanneer haal je de box weg tot welke leeftijd spelen in de box kind wil niet meer in de box - Mama's Meisje blog

Tot welke leeftijd in de box?

Ik vroeg me af of 18 maanden niet een beetje laat was, want tot welke leeftijd zitten andere kindjes in de box? Uit navraag bleek het heel verschillend te zijn. Sommige mama’s gebruikten de box net zo lang als wij dat deden, bij anderen stond het ding al vanaf de eerste verjaardag als speelgoedopslag in de woonkamer. De meeste mama’s die ik het vroeg, gingen af op de motoriek van hun kindje. Dus zodra ze behoefte hebben aan meer ruimte om te kruipen, staan, lopen, verminderde het gebruik van de box gaandeweg. De meeste mama’s haalden de box weg tussen de eerste verjaardag en een maand of 20. Eigenlijk had onze box al iets eerder opgeruimd kunnen worden, maar het is toch wel een dingetje. Weer een fase afgesloten, weer een bewijs dat die kleintjes écht veel te snel groot worden…

Wanneer haalde jij de box weg? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1